-

Jednim pogledom Massimo osvojio Niš

Foto: Marija Veljković

Sinoć je u niškom Domu Vojske nastupio Massimo Savić, muzičar nadaleko poznat po svom neobičnom i originalnom glasu, ali i radu sa mnogim stvaraocima sa naših prostora. Kako i sam ističe, on je neko ko je imao prilike da sarađuje sa grupama od Denis & Denis-a, pa sve do EKV-a. Publika je ovom prilikom mogla da uživa u nastupu na kome je predstavljena karijera duga tri decenije.

0710Gužva na samom ulazu govori dovoljno o zainteresovanosti Nišlija za ovakav događaj, te solidno popunjen prostor nije bilo iznenađenje. Prisutni su lagano zauzimali svoja mesta, a onda su se svetla pogasila. Dočekani aplauzom u pratnji Massima, na scenu su izašli i Dalibor Matošević (gitara), Marko Matošević (bubanj), Aleksandar Ismailovski (klavijature), Robert Vrbančić (bass), Boris Popov (udaraljke) i Bruno Urlić (violina). Koncert su otvorili pesmama „Sjaj u tami“ i „Razlog“, a na bini su muzičari delovali poput dobro kontrolisanih marioneta u lutkarskoj predstavi. Međutim, ono što ih je razlikovalo od drvenih lutki jesu emocije i energija koju su širili, a to je svojstveno jedino vrsnim umetnicima.

Massimo se obratio publici i poželeo im dobro veče, a potom i srećan put kroz „glazbenu priču“, koji im je poželeo pesmom „Sretan put“. Pošto je izvedena i „Tišina“, on se po prvi put na koncertu latio gitare kako bi upotpunio izvođenje numere „Dijete u meni“, a prisutni su ovaj potez, kao i svaki pokret ovog oživelog lutka, ispratili gromoglasnim aplauzom. Usledile su pesme „Da mogu“, čiji je tekstopisac Arsen Dedić, „Indija“, „Odjednom ti“ i „Iz jednog pogleda“ za vreme kojih bi se nekome ko nije znao da je u pitanju koncert moglo učiniti da prisustvuje probi hora, jer su sve numere pevali naizmenično pevač i publika, kao dobro uvežbani tandem.

Autentičnost ovog muzičara ogleda se ne samo u kvalitetu izvođenja sopstvenih pesama, već i u neverovatnoj sposobnosti da obradi već postojeće numere i da im sopstveni pečat, a svaka od njegovih obrada je, možemo reći u najmanju ruku, podjednako dobra kao i original. Nišlijama je sinoć zato izveo i „Loše vino“ i „Gracija“. Kako je nastup odmicao publika se sve više opuštala, a atmosfera zagrevala, čemu je doprineo i sve brži ritam pesama koje su nadolazile. Gradacijski su se ređale „Stranac u noći“, „Samo za tvoje oči“, „Benzina“, koja je po prvi put izvedena u Nišu, jer do sada nije bilo prilike da se, iako njemu veoma draga pesma inspirisana klubom u Lisabonu, izvede.

0730Tokom koncerta Massimo je pohvalio publiku, jer je svesrdno pomagala izvođenje svake pesme, a potom ih stavio na test, koji su na njegovo iznenađenje, ali i radost, položili. Radilo se o numeri koja je poslenja izašla odnosno „Suze nam stale na put“. Za sam kraj regularnog dela koncerta izvedena je „Zar više nema nas“ čiji je i početak pozdravljen bučnim aplauzom, stoga je suvišno komentarisati kraj.

Čitave večeri publika nije štedela svoje dlanove, a ni glasne žice, a dodatno ih je opteretila pri pozivanju na bis. Nakon nekoliko minuta aplauza i zvižduka Massimo se sa ostalim članovima benda vraća na binu i izaziva ovacije među prisutnima, a da bis nije bio čista formalnost, kao što to neretko biva, pokazuje i njegova zahvalnost publici što su ovako nešto učinili. Tada kreće „Zamisli život u ritmu muzike za ples“ i gotovo da niko nije sedeo, svi su bili na nogama i đuskali, a atmosfera je doživela vruhunac. Poslednji put se Massimo obratio publici i poručio da kad je najlepše treba prestati i izveo „Krug u žitu“, a potom su se svi muzičari, ispraćeni ovacijama, poklonili publici i otišli sa bine.

Nastup Massima Savića bio je savršen način da završite nedelju i voljno uđete u novu sedmicu, ali i provedete veče preplavljeno emocijama prenesenim kvalitetnim zvukom. Ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo neku novu priliku da ponovo čujemo ovog neverovatnog čoveka i da se nadamo da će nam opet dozvoliti da uživamo u njegovom nesvakidašnjem glasu.