-

Jarbolisanje u klubu „Gan“

jarboli 2
foto: arhiva

Ako je iko nekada želeo da doživi prepunjen klub „Gun„, trebalo je da poseti nastup Jarbola u njemu. Bukvalno je u određenim momentima bilo teško disati dok je kretanje već bilo na nivou misaone imenice.

Među posetiocima je bilo moguće videti Koju iz Disciplin A Kitschme, Vladimira Milićevića iz benda Stray Dogg, kao i još neke druge muzičare. Ovoga puta su domaćini bili Jarboli, koji su promovisali svoj live album „Podrška je važna„. Postepeno punjenje kluba je pratio glasni žamor koji se, naravno, postepeno povećavao sa posetom i najavio nastup Beograđana koji su se nešto malo pre ponoći popeli na binu.

Pevač i gitarista benda Boris Mladenović je pozdravio publiku i odmah krenuo sa pesmom „Uslovna sloboda„. Bend je nastup prvobitno započeo kao kvartet da bi se klavijaturistikinja Sonja Lončar pridružila na sceni nešto kasnije. Tokom nastupa, sastav je prikazao raznolike muzičke uticaje, od Beatles ritmova preko disko segmenata do gitarskih rok elemenata i romantičnih akustičnih minuta. Uz Sonju bend je uspeo i da se osvrne na The Doors-like zvuke, kao i na brojne stilove u kojima su mugovi i zvukovi električnog organa dolazili do izražaja.

Svirka je tekla prilično uvežbano i postepeno je publika počela sve više da reaguje na nastup, pogotovo ženski deo publike, koji nije imao problem da počne neretko da pleše i peva većinu pesama.

Jedna od značajnijih pesama sa nastupa koja se izdvojila je svakako bila numera „Neizvesnost“ koja je dala nešto lirskiju atmosferu i mirniji duh prevashodno igrivim, pokretnijim pesmama koje su se mogle čuti u setu. Interesantno je bilo čuti kombinaciju glasova Borisa Mladenovića i Daniela Kovača, koji su na podjednakom nivou mogli da prikažu izvođenje na gitari kao i vokalne deonice. U određenim momentima su nastupila i višeglasja u kojima je pomagao sa svojim deonicama i basista Žolt Kovač.

Lepo je bilo slušati kako se unutar određenih pesama kombinovale igrive ritmičke figure na bubnju zajedno sa zvukom organa, koji je u toj kombinaciji zvučao neobično pokretljivo i samim tim je pomalo zvučalo na kabaretski/sinematičniji način.

Tokom određenih strofa Boris je pomalo zaboravljao tekst, što je i prokomentarisao nakon završetka pesme ali to nije učinilo nastup posebno lošijim.

Sve u svemu, za fanove benda nije bilo problema, set je bio i više nego bogat raznolikim materijalom i stilovima tako da je velika poseta svakako bila opravdana. Čekamo dalje poteze beogradskih veterana u bližoj budućnosti.