fbpx

-

Naslovna Reportaže Jarboe i Helen Money u KC Gradu - Umetnost

Jarboe i Helen Money u KC Gradu – Umetnost

Jarboe i Helen Money / foto: Nemanja Đorđević
Jarboe i Helen Money / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć su koncertna agencija Resetor i KC Grad ugostili dve velike umetnice, Jarboe i Helen Money, koje su priredile jedan neobičan performans, kakav se od njih i mogao očekivati, jer su obe, u neku ruku, posvetile svoj život avangardnoj i eksperimentalnoj umetnosti.

Kako je i najavljeno, tačno u 21:20h na binu izlazi Elison Česli, poznatija kao Helen Money. Ova kultna violončelistkinja je poznata po svojoj saradnji sa mnogim velikim izvođačima (Mono, Russian Circles, Anthrax…), ali takođe i po svom solo radu. Njen zvuk je vrlo karakterističan – svira violončelo, ali ne na uobičajen način. Koristi gitarsko pojačalo i efekte, kao i raznovrsne tehnike sviranja svog instrumenta, tako da svoje čiste melodije ili distorzirane rifove, bili harmonični ili disharmonični, uspeva da prezentuje na najrazličitije načine.

Helen Money
Helen Money

Gotovo svaku njenu pesmu odlikuje određena tema ili melodija koja je vodi, ali vrlo često ode u nekom drugom pravcu ili uzme jedan potpuno nepredvidiv tok, šta god da se desi u toku pesme, vraća se na prvobitnu melodiju i na taj način pesma deluje nekako jasnije. Zašto kažem jasnije? Zato što su pesme neretko haotične i često iz potpuno mirne i tajanstvene atmosfere, Helen stvori potpuno nemirnu i bučnu. Tome doprinosi njeno dosnimavanje (lupovanje) deonica kao i upotreba semplova violončela, ali i bubnjeva. I taman kada deluje kao da se sve ruši, da se ona gubi u svim tim slojevima i efektima, desi se nagla i vrlo precizna, dinamička ili melodijska, promena koja stavlja do znanja da je sve tačno osmišljeno i da Helen drži sve pod kontrolom, naročito kada se ovakav sled događaja ponovi par puta u toku iste pesme.
Često se između pesama obraćala publici i zahvaljivala joj što je došla i što “su se njihovi putevi po Evropi od 11 sati vožnje isplatili”. I nekako je zaista uverljiva njena ljubav prema muzici; dok svira očito je koliko se daje i koliko je posvećena tome što radi.

Jarboe
Jarboe

Nakon nekih pola sata njenog samostalnog sviranja, pridružuje joj se Jarboe na bini. Svako ko je bar malo upućen u rad ove žene, zna koliki je njen doprinos eksperimentalnoj muzici koji je ostvarila radom, kako u kultnim Swansima, tako i svojim obilnim solo radom. Jarboe je zadnjih 20 i više godina inspiracija mnogim sjajnim i velikim i manjim umetnicima i vrlo je jasno zašto je tako. Kroz čitavu svoju karijeru je neprestano istraživala nove teritorije, mada su neki njeni radovi više uspešni, a neki manje, u svakom slušalac može da pronađe nešto interesantno i nadahnjujuće.
Jarboe poseduje fenomenalan vokal i njeno pevanje varira od vrlo tihog i milozvučnog do impozantnih urlika i vikanja. Dakle, kao i Helen Money poseduje veliku kontrolu nad svojim instrumentom tako da je vrlo zanimljivo da samo violončelo i glas su sposobni da stvore vrlo različite kombinacije i bez obzira na to što se prilikom njihovog nastupa nije naročito menjao koncept niti celokupan zvuk, uspevale su da raznim promenama drži pažnju publike. Doduše, te promene jesu često minimalne, ali su dovoljne da ostave utisak da se konstantno nešto dešava i menja. Helen Money se malo “povukla” i smanjila je svoje delovanje, dok je Jarboe prešla u prvi plan i to je bilo sasvim u redu jer su obe delovale u funkciji pesme. Taj deo nastupa jeste bio tiši i smireniji; to ga nije sprečilo da ostavi podjednako jak utisak kao i onaj prvi zahvaljujući pomalo depresivnim i zaista lepim temama na violončelu i vrlo emotivnoj vokalnoj izvedbi Jarboe. Sve ovo je zaokružila kratka i žustra “Mother/Father” (Swans) koja je promenila tempo i energiju radnje i bila je sasvim pristojan način zaokruživanja ovog performansa.

JarboeZanimljivo je kako je ovaj događaj trajao oko sat vremena i nekako je bilo čudno, jer je publika u glavnom navikla na duže koncerte. Ali trajanje je bilo kako treba, u tih sat vremena su ove dve umetnice uspele da spakuju dosta različitih osećanja; da je trajalo duže, verovatno bi postalo malo zamarajuće jer je ovo vrlo zahtevna muzika za slušanje. Nakon ovakvog koncerta, slušalac koji ne poznaje njihov rad često nije siguran da li mu se dopada ili ne dopada ono čemu je prisustvovao. Ali jedno je sigurno – uspeo je svakako da utiče na njega, ili da ga uznemiri, a to je odlika kvalitetne umetnosti – da ga isprovocira i da kod njega izazove neku iskrenu reakciju. Jarboe i Helen Money su u tome zasigurno uspele.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Jarboe i Helen Money