-

James Leg u Feedbacku: Zvuk koji udara ispod pojasa

James Leg
foto: arhiva

Niški klub Feedback sinoć je bio mesto u kome se mogao čuti najsiroviji američki rock ‘n’ roll, a za to je bio zadužen pevač i klavijaturista James Leg. Pred solidno popunjenim klubom on je, zajedno sa bubnjarem, zagrejao atmosferu i odradio svirku koje se ne bi postideli ni velikani garažnog roka.

Nešto posle 23 časa na binu se popeo mistični čovek obučen u crno, a tek kada je pustio glas i kada je krenula prva pesma stvari su postala još mističnije. O njemu se ne zna puno stvari, osim da je svojevremeno bi član benda Black Diamond Heavies, da je radio sa bendom Left Lane Cruiser na njihovom albumu „Painkillers“ kao i da ima glas koji kao da dolazi direktno iz pakla. Onakav vokal samo doprinosi iskrenosti Legovih pesama, bez pretvaranja i pevanja lepih melodija. Tone cigara i burbona su prošle kroz to grlo i napravila ga da zvuči toliko hrapavo da komotno izlazi na crtu sa Tomom Waitsom ili Howlin’ Wolfom. Pored toga interesantna i nimalo tipična postava za ovakvu muziku su klavir i bubanj, koji su postavljeni jedan prekoputa drugog, što svakako doprinosi dobroj komunikaciji dvojice muzičara. Sa druge strane, kada se uzme u obzir da  James Leg svoje dve klavijature svira paralelno, jednu za bas linije, jednu za melodiju, a pritom su tu uključeni svi efekti koje bi jedan gitarista koristio, ovakva postava i nije toliko neverovatna, i svakako manjak instrumenata uopšte nije primetan. Takođe, ništa manje bitan segment sinoćne svirke je i bubnjar, koji je svojim fenomenalnim groovom razdrmao sve prisutne u klubu. Dinamika, tehnika, osećaj, sve je na strani onog čoveka. Leg ga je u par navrata predstavio, ali jedino što sam mogao da zapamtim je da je francuskog porekla, te mu se ovom prilikom izvinjavam što nisam zapamtio i ime.

U nekih sat i petnaest minuta, zajedno sa bisom od dve pesme, bend je uvrstio pesme sa Legovih albuma „Solitary Pleasure“ iz 2011. i „Below The Belt“ koji je izdat septembra ove godine, a koji se kao i debi sastoji od autorskih stvari kao i obrada. Naravno kako se radi o promociji drugog albuma, tako je i setlista bila pretežno sastavljena od stvari sa tog albuma, među kojima se našla i stvar „A Forest“ benda The Cure. Ali opet bili smo u prilici da čujemo i neke stvari sa debi albuma kao što je fantastična stvar „Have To Get It On“. Izostala je fantastična obrada „Drinking Too Much“ benda Kill Devil Hills, ali se nadamo da ćemo sledećom prilikom kada nas poseti James Leg čuti ovu stvar. Međutim, za sam kraj koncerta ostavljen je medley pesama „Jumpin’ Jack Flash“ i „Search And Destroy“ bendova The Rolling Stones i The Stooges, što je atmosferu u klubu dovelo da ključanja.

Nakon ove stvari treći koncert u Srbiji James Leg je i zvanično završio. Ostali su još koncerti u Kladovu i Beogradu, a nakon toga ovaj duo putuje u Francusku, gde nastavljaju turneju, i gde će odsvirati i par koncerata sa Left Lane Cruiserom. Velika preporuka za ljude iz Kladova i Beograda, a koji vole muziku na tragu Waitsa, Jerry Lee Lewisa ili pak The Stoogesa i MC5,  da obavezno posete koncert.