-

James Leg održao garažnu propoved u Beogradu

James Leg
foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je u beogradskom klubu Gan Džejms Leg održao fantastičan koncert, kojim je završio mini-turneju po Srbiji na kojoj je promovisao svoj novi album Below The Belt.

James LegDok su u mnogim klubovima po Beogradu iste večeri organizovane proslave Noći veštica, maskarade na koncertu Džejmsa Lega nije bilo. Verovatno bi bila i suvišna, pošto je muzika koju su on i bubnjar Mat Gaz (Mathieu Gazeau) izvodili bila opasna i žestoka sama po sebi. Režeći električni klavir, hrapavi vokal i divlji zvuci bubnja činili su garažno trojstvo koje je poslužilo da se prezentuje sva raskoš i raznovrsnost muzike ukorenjene kako u bluzu iz delte Misisipija, gospelu, soulu, tako i u panku.

DSC_2753Od samog otvaranja vrata kluba, Leg je bio tu, među publikom. Pristojan i prizeman teksaški džentlmen bio je raspoložen za razgovor i druženje sa publikom. Međutim, čim je izašao na binu, ovaj naizgled miran čovek postao je ljuti rokenrol propovednik, sa scenskim nastupom dostojnim Džerija Li Luisa i vokalom sličnim Tomu Vejtsu i Haulin Vulfu. Svirka počinje žestoko, pesmom Take a Ride, njegovog bivšeg benda Black Diamond Heavies. Publika prihvata „poziv na vožnju“ i prepušta se u potpunosti zvucima sa bine koji je vode u mistične predele gde se svira prljavi bluz u kombinaciji sa pankerskim pristupom izvedbi. Nižu se numere iz ranijih delova Legove karijere, ali i one sa novog albuma, poput Casa de Fuego i obrade Can’t Stop Thinkin’ About It, iz repertoara grupe The Dirtbombs.

James LegNakon „tvrđeg“ dela seta Leg stišava atmosferu uz par laganijih pesama, među kojima su se izdvojile Drink It Away, October 3rd i A Forest, benda The Cure, sve tri sa novog albuma. Ubrzo se vraća ne brži tempo, te se u tom maniru i završava oficijelni deo seta. Muzičari odlaze sa bine, ali ih vidno oduševljena publika ubrzo vraća na bis. Leg i Maz započinju bis sa Pour Brown Sugar, a nastavljaju ga sa Drinkin’ Too Much i kombinacijom bluzerskih himni Sad Days, Lonely Nights i Got My Mojo Workin‘, posle kojih odlaze sa bine. Međutim, publika ponesena energičnošću muzičara kakva se retko viđa, ponovo traži bis. Leg i Maz se pojavljuju na bini i Džejms obećava da će nastaviti, samo ako mu dozvole pet minuta za popravku klavira. Par žica je popucalo od siline sviranja i on ih menja u mačo fazonu, sa kleštima i šrafcigerom u rukama. Ova kratka pauza nikako nije uticala na raspoloženje izvođača i slušalaca, tako da je usledila velika završnica. Drugi bis je započeo uz Jumpin’ Jack Flash, kombinovanu sa Search And Destroy. Koncert je završen pesmom Fire and Brimstone, koju je publika sve vreme željno iščekivala.

„Velečasni“ Džejms Leg i Mat Gaz su sinoćnjim koncertom u prepunom Ganu održali veliku garažnu rokenrol propoved. Njome su prezentovali svoj rad, ali i odali poštu svojim herojima, poput Džuniora Kimbroa, Madija Votersa, The Rolling Stonesa, bendova The Dirtbombs, The Stooges i The Cure. Bespoštednom svirkom, do poslednjeg atoma snage i poslednje kapi znoja, ostavili su dobar utisak na publiku koja će sigurno dugo pričati o koncertu i doživljajima sa njega.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

James Leg