-

Izabrani i posljednji finalisti Nektar Demofesta

Nouvelle Vague
Nouvelle Vague

Sinoć je na tvrđavi Kastel u Banjaluci održano i treće takmičarsko veče Nektar Demofesta. Predstavilo se još deset bendova, od kojih su tri prošla u finale.

Za razliku od druge večeri, na kojoj je preovladavao jaki metal zvuk, na Kastelu se sinoć uživalo uz najrazličitije muzičke žanrove. Bilo je tu prizvuka punk-a, regee-a, jazz-a, hard core-a  i hip hop-a. U svoj toj različitosti, izdvojila su se tri benda: Discopath iz Splita, Irie FM iz Beograda i bend Zaa iz Kruševca.

Discopath se predstavio pjesmom koja govori o lokalnom svešteniku don Anđelku Kaćunku, a koja je navodno postala pravi hit u regionu. Outfit im se sastojao od starih haljina njihovih mama i baka, kojima se, kako kažu, bore protiv „jeftine kineske tkanine“. Splićani su  nagrađeni ovacijama publike za muziko koju opisuju kao „disco alter rock“.

Irie FM iz Beograda je regee sastav koji broji oko desetak članova. Ovi mladi i pozitivni ljudi razdrmali su Kastel zvukom saksofona i udaraljki, a pjevač grupe (širem auditorijumu poznat kao klinac iz domaće serije Porodično blago), odmah je pobrao simpatije ženskog dijela publike.

Takođe prilično mnogoljudan bend iz Kruševca, Zaa, osnovan početkom 2008. godine, sa sjajnim ženskim vokalom i mješavinom ska, jazz i hard core zvuka, pobrao je glasove žirija i obezbijedio mjesto u finalu.

U revijalnom dijelu, a kao predgrupa Nouvelle Vague-u, nastupili su Tripcycle, trećeplasirani prošlogodišnji bend. Sa bogatom scenografijom i teatralnim scenskim nastupom, zabavljali su publiku pjesmama sa svog novog albuma i „utabali teren“ zvijezdama večeri- francukom sastavu Nouvelle Vague.

Tripcycle

Trypcycle

Harizmatične pjevačice Nouvelle Vague-a očarale su publiku već na prve taktove pjesme One Hundred Years, kojom su započeli koncert. Zatim su uslijedile Master and Servent sa posljednjeg albuma i nešto starija Ever Fallin in Love?, na koju je publika burno reagovala. Kako su rekli u datom interview-u „publika će se zaljubiti u naše pjevačice“, tako se i desilo. Uz pjesmu Human Fly, fenomenalan scenski nastum jedne od vokala, i muški i ženski mozak na Kastelu je lučio hormone zaljubljenosti. „Biggest f**k in Banja Luka“ nastao je uz pjesmu Too Drunk To F**k, dok je publika vrištala stihove. Nizali su se hitovi Just Cant Get Enough, Dance With Me, Bela Lugisi is Dead, kojima su pjevačice sve više plijenile publiku i dizale atmosferu do iznad svakog vrhunca. Koliko se Nouvelle Vague svidio banjalučkoj publici, ali i brojnim gostima, svjedoči činjenica da su izvedena dva bisa. Aplauz i ovacije nisu prestajali nakon prvog bisa kada su svirali This is Not a Love Song, pa se vidno ushićen i zadovoljan bend vratio na scenu i zajedno sa publikom izveo Sweet Dreams.

Nouvelle Vague

Nouvelle Vague

Tako je, svirkom zadovoljni Nouvelle Vague, ispracen ovacijama, otisao u svoju vip ložu, a publika se preselila na afterparty binu gdje ih je do ranih jutarnjih časova zabavljao Grof Đuraz.

Njegovo Visočanstvo Grof Đuraz svirao je svoje poznate hitove A6, Korzo, Krava i sl.

PRIPREME ZA FINALE

Jutros je u 11 časova održana press konferencija, na kojoj su se predstavili sinošnji finalisti i dali svoja očekivanja za finale. Saznali smo da se plasman u finale slavio sinoć u Hotelu Bosna, pa da su čak i stolicu nalijepili na plafon. Svi su posebno uzbuđeni zbog šanse da večeras nastupe sa dvije pjesme, pa su munjevito odletjeli na tonsku probu.

U 13 časova održana je radionica sa Saletom Verudom, a press konferencija sa Asian Dub Fondation-om odgođena za 19:30 časova.

U 14 sati, u Domu Omladine, biće promovisan album prošlogodišnjih pobjednika KillingJazzHardCoreBaby, pod nazivom Track One.

Za večeas najavljen je nastup svih deset finalista: KOH, Tanker, Constantine Odessa, Monera, Memlah, The Synergy, Prophaganda, Discopath, Irie FM i Zaa, zatim koncert KillingJazzHardCoreBaby i spektakularan koncert Asian Dub Fondation-a nakon proglašenja pobjednika i dodijela nagrada ovogodišnjeg Nektar Demofesta.