-

NaslovnaReportažeIspred nosa svakodnevnice - Samit Nesvrstanih u Beogradu

Ispred nosa svakodnevnice – Samit Nesvrstanih u Beogradu

Samit Nesvrstanih Beograd Brankov most
foto: Mladen Miloševič

Vazda su skejteri bili poznati po DIY načinu života, a kada se u ovim trenucima u kojima smo svi željni muzike i bilo kakve vrste provoda, pojavi jedan ovako slobodarski skejt festival čini se kao da ste celog život čekali upravo njega. Na otvorenom, ispod Brankovog mosta, dok se pivo hladilo u ledom napunjenim građevinskim kolicima, a na vatri mešala veganska karbonara, sve je jako podsećalo na scene iz američkih filmova u kojima je prikazana ulična žurku u Bruklinu. Samo je falio jedan odvrnuti hidrant. Skejt, grafiti, rep, pank i hardkor bili su glavni sastojci koji su uspeli da učine da svih par stotina posetilaca mislima nestanu iz sadašnjice i bar na tih par sati žive jedan „filmski“ život.

Festival skejta Samit Nesvrstanih održao se po drugi put, a priliku da ove subote otvore muzički program imala je ekipa iz benda Ne Tamo. Muzika kojom su se predstavili se najprostije može opisati kao skejt pank, odnosno onakav zvuk koji bi se, da naša muzika ima bilo kakvu priliku da napusti granice Balkana, definitivno našao na čuvenom saundtreku igrice Tony Hawk’s Pro Skater 2. Ovakav, može se reći i jedinstven pristup muzici i nije toliko čudan kada znate da su članovi benda ceo život skejteri. Poprilično interesantno je bilo videti da su u svojih pola sata svirke uspeli da izrotiraju dvojicu basista i trojicu bubnjara, od kojih su se dvojica „hvatala“ i mikrofona kada god bi na setlisti naišla pesma koja nije instrumental.

Samit Nesvrstanih Beograd Brankov most

Odmah nakon njih na bini se pojavljuje Nihil, ali u nešto drugačijem obliku nego inače. Ne, ne mislimo na to što je nosio tregerušu, već na to što je na binu izašao u pratnji benda. Ritam sekcija benda Tehnicolor Lies (pevač Tehnikoloraca je ovog puta svirao bass) i još  jedan gitarista su poneli naziv The Dopesmokers, a jučerašnjim nastupom su uspeli da ostave poprilično jak utisak na publiku. Nihilovo trepovanje u kombinaciji sa pretežno rep kor muzičkom podlogom, umesto standardnih matrica, je dobilo jedan potpuno novi oblik, a iznenađujuće brutalni su bili povremeni doom brejkovi praćeni Nihilovim skrimovima.

Cactus Fields su bili treće ime na repertoaru, a ovog puta su se, u nedostatku basiste, Samitu predstavili kao duo Dabić-Marinković. Jako je bilo teško proceniti da li su već prvim pesmama uspeli da kupe publiku, ili su sa svojih par nastupa u Beogradu izgradili fan bazu, ali su u svakom slučaju naišli na jako toplu reakciju prisutnih. Upravo ti javni nastupi i jesu jedna od jačih strana ovog milanovačkog benda, jer iz svirke u svirku primećujete koliko se oslobađaju, sve bolje vladaju binom i očigledno je da polako savladavaju i kontrolu mase, odnosno njeno pokretanje. Koncert se završio silaskom gitariste Đorđa Dabovića na plato ispred bine na kom su skejteri izvodili razne vratolomije, odakle je odsvirao poslednju pesmu, da bi na kraju bacio gitaru, a bučnu završnicu izveo guleći žice o ivicu platoa, dok su ga skejteri pratili bacanjem svojih daski od beton.

Samit Nesvrstanih Beograd Brankov most

Festival je bio prilika da se, nakon nekoliko godina pauze, na binu vrati hc pank bend Tortura. Iako se u njihovoj muzici može čuti više srodnih žanrova, u osnovi oni su hc pank, a svojim pesmama od minut-dva ova trojka je uspela da zapali atmosferu i pokrene prve šutke. Posebno interesantne scene su se dešavale kada su se skejteri zaletali niz rampe i sa sve skejtovima uletali u te šutke. Kada je Tortura završila sa svojom setlistom, nakon poziva za bis, vratili su se sa još jednim članom – pevačem. Naime, on je ostao bez glasa, verujemo upravo na probama kada su se pripremali za ovaj nastup, pa je svirku svog benda morao da prati sa strane dok ga je na mestu vokala odmenio gitarista. Na kraju je imao dovoljno hrabrosti, ali i sreće da sa bendom bez problema izvede pesmu „Udri„.

Gazorpazorp Samit Nesvrstanih Beograd Brankov most
Gazorpazorp

Napolju je već bio mrak kada se na binu popeo beogradski Gazorpazorp. Osvetljeni crvenim svetlima rasvete Brankovog mosta počeli su da praše mešovitom setlistom. Neke pesme su bile grublje i agresivnije, dok su druge bile mirnije i pasivnije, ali muzički ozbiljnije odrađene predstavljajući opus benda u kome tekstovi pesama jasno dolaze do izražaja. Nema potrebe vagati koje im više leži, jer bend uspeva podjednako uspešno da pliva kroz obe struje. Najveća ludnica desila se pred sam kraj njihovog koncerta kada su se mikrofona latili i članovi Torture i Cactus Fieldsa i Sv. Pseta, dok je u publici, koja se  sada već popela na skejt plato, vladao opšti haos. Od silne gužve, verovatno su počupani ili izgaženi neki kablovi, što je dovelo do toga da se jako slabo moglo razaznati šta se dešava na bini, ali ništa od toga nije sprečilo da ovo bude najvreliji trenutak celog festivala.

Muzički deo festivala završen je nastupom trepera Spejs Noksija koji je svojih dvadesetak minuta iskoristio da dobro raspoloženoj publici predstavi i neke nove pesme. Sam događaj se završio nešto posle osam sati, a žurka se nastavila u Drugstoru gde je prikazano nekoliko kratkih filmova o skejtu, a kasnije produžena i DJ programom. Samit Nesvrstanih je u ovih par dana uspeo da okupi i ekipu koja živi na daskama sa četiri točkića i one koji na njih nikad nisu stali i da im kolektivno pokaže jednu drugu stranu života, daleko od zakona, pravila i obaveza. Nekoliko dana potpune slobode, a opet ispred nosa svakodnevnice.

Samit Nesvrstanih Beograd Brankov most