-

NaslovnaReportažeIron Maiden u Beogradskoj Areni

Iron Maiden u Beogradskoj Areni

arhiva

Već pri samom dolasku na mesto događaja, moglo se osetiti u vazduhu da se dešava nešto nesvakidašnje. Arena je bila ispunjena zastavama sa logom benda i mnogobrojnim zastavama sa različitim motivima. Prava svečanost. Prostor je delovao prepun,mada treba napomenuti činjenicu da je organizator ograničio broj karata na 15000.

Karte su se mogle naći po nepromenjenim cenama i pred koncert, tako da padaju u vodu informacije koje su kružile po medijima od početka prodaje da će se cene menjati i da će koncert brzo biti rasprodat. Sve karte definitivno nisu prodate.

Nastup Britanskih legendi je počeo u 9:30 i trajao sa bisom sat i 45 minuta. Pre Maidena kao gost je nastupila Lauren Harris, ćerka basiste Steve Harrisa, i prošla prilično nezapaženo.

Uvod u koncert je bio instrumental Transylvania praćen slikama sa turneja, puštanim preko video bimova koje je publika gromoglasno pozdravila. Nakon toga kreće Churchill’s Speech praćen spotom Aces High na video bimovima,zatim se pale svetla,bend izleće na binu i vrhunski šou počinje.Publika je bukvalno eksplodirala. Frontmen Bruce Dickinson je najavio spektakl za pamćenje i kreće vremeplov kroz najbolji period njihove karijere. Ređali su se jedan za drugim hitovi 2 Minutes To Midnight, Wrathchild, Children Of The Damned, Phantom Of The Opera, The Trooper, Waysted Years, Rime Of The Ancient Mariner, Powerslave, Run To The Hills, Fear Of The Dark, Hallowed Be Thy Name. Pesme su bile upotpunjene fenomenalnom scenografijom koja se menjala od pesme do pesme: egipatska piramida,katakombe,brod duhova,scene ratišta i razaranja, svemirski grad. Pirotehnika,vatromet i rasveta su na najvećem nivou,verno upotpunjujući neopisivu atmosferu. Ceo bend zvuči perfektno,svi daju maksimum. Bruce se za Trooper oblači u crveni mundir i maše britanskom zastavom dok za Poweslave stavlja čuvenu masku.Čitav koncert trči uzduž i popreko bine, skače i maksimalno motiviše publiku. Za kraj oficijelnog dela koncerta sviraju himnu Iron Maiden u toku koje na binu izlazi maskota benda Eddie u liku svemirskog borca sa albuma Somewhere In Time. Posle kraće pauze i ovacije publike kreće bis: The Number Of The Beast, The Evil That Men Do i za kraj Sanctuary. Peti nastup Iron Maidena u Beogradu se time završava.

Treba napomenuti da je ovaj koncert bio daleko bolji od koncerta na Sajmu pre dve godine iz više raloga:
1. Arena je fenomenalan prostor za koncerte pravljen po najvišim standardima upravo za ovakve manifestacije: odlična akustika, preglednost bine iz svih delova, dosta ulaza u prostor, što omogućava da ne dođe do ogromne gužve prilikom ulaska i izlaska publike.
2. S obzirom na gore pomenute činjenice svako je mogao komotno da uživa u čistom i jasnom zvuku, i da vidi svaki detalj na bini.
3. Mnoge generacije već dugo priželjkuju koncert Maidena na kome će čuti pesme iz njihovog najboljeg perioda,što se sada i ostvarilo.

Loša strana je što svi albumi nisu ravnopravno zastupljeni. Mnogi hitovi nisu odsvirani, mada je Bruce lično najavljivao specijalna iznenađenja. Negativno je bilo i to što mnogo fanova mlađe generacije uopšte nije adekvatno podržalo pesme koje dugo vremena nisu svirane, čekajući da se sviraju pesme koje su zastupljene bukvalno na svakom koncertu. Iz toga se mogu izvući različiti zaključci, ali to je već za neku drugu priču.

Ako se izuzmu ovi propusti, koncert je bio vrhunski u svakom pogledu. Sigurno će svima ostati u trajnom sećanju.