-

Invazija iz Milanovca – Cactus Fields i Dobra Genetika u Knapu

Cactus Fields Knap Beograd
Cactus Fields; foto: Staša Popović

Hajde sad ovako. Premotajte film unazad, vratite se u period kraj osnovne, početak srednje škole. Pokušajte da se setite koliko ste produktivni bili u tim godinama. Niste baš nešto, zar ne? Pokušajte da se setite i kakvu ste muziku slušali. Metallica, Iron Maiden i Ex-Yu, eventualno Mortal Kombat, ako ste među mlađima još uvek. Znamo, svi su. Ako ste čak i umeli da svirate gitaru, da li ste u tom periodu išli dalje od Štulića, Mladenovića i ekipe? Takođe teško. A šta ako bi vam neko rekao da postoje klinci baš tog nekog uzrasta koji ne sviraju ništa od gorepomenutog i koji guraju fazon nove beogradske scene na, za svoje godine, veoma zavidnom nivou? Verujte, postoje. Njihovo ime je Cactus Fields i dolaze iz Gornjeg Milanovca.

Priliku da otvori veče imala je dosta starija i iskunija ekipa Dobra Genetika, takođe iz Gornjeg Milanovca. Svako ko je bar malo upoznat sa milanovačkom scenom i sa bendovima Plišani Mališan i Bjesovi, prepoznao je tri od četiri člana ovog benda koji će uskoro proslaviti prvi rođendan. Iza ovog ne preterano zvučnog imena krije se opasna ekipa koja, čini se, još uvek istražuje konačni recept za svoj zvuk. Repertoar je sačinjen od pesama od kojih su neke na srpskom, neke na engleskom, dok bi muzika ovog benda šturo mogla da se opiše kao neki alternativni rok, iako tu ima uticaja i šugejza i bluza, pa i samih Bjesova što se najviše može čuti u solažama Ivana Kovačevića. Višegodišnje iskustvo bavljenja muzikom svih članova benda je veoma osetno u njihovom nastupu i biće veoma zanimljivo čuti kako će te pesme zvučati u studijskim varijantama, kojih za sada još uvek nema.

Dobra genetika Knap Beograd
Dobra genetika

Sa druge strane, Cactus Fields za sada imaju samo jedan singl. “U glavi” je izašao na leto prošle godine, a sa njim su odmah uspeli da budu izglasani od strane publike za najbolji singl u našoj rubrici Kratki rezovi. Naizgled tri fina i mirna momčića su na bini pokazali svoje pravo lice. Bez trunke treme, veoma sigurni u sebe i prepuni energije,  eksplodirali su već na svojoj prvoj pesmi. Stavom koji su zauzeli nisu ostavili publici prostora za ravnodušnost i jako brzo je velika većina skakala i lomila se uz prljave i brze rifove ovog tria. I bilo da je na vokalu bio gitarista Đorđe Dabić, ili u par navrata basista David Tadić, Kaktusi su poprilično ubedljivo servirali svoju autorsku set listu.

Milanovačka publika je poznata po tome da prati svoje bendove gde god da sviraju, što je slučaj bio i sinoć, pa se ispred bine okupila ekipica koja je znala sve pesme i dodatno opustila članove benda. U jednom trenutku, Kaktusi su se požalili da imaju problem sa bas pedalom i pravo niotkuda, na bini se pojavio Zoran Zarubica, bubnjar Buč Kesidija i veoma brzo rešio problem. Njegovo pojavljivanje ispratila su i (dobronamerna) dobacivanja iz publike od kojih se posebno izdvojilo “Zadnji bus za Pančevo ti je odavno otišao!”. Trojka sa bine je nakon toga nastavila još jače i veoma furiozno privela svirku kraju.

Te večeri u Knapu smo se upoznali sa dva po svim parametrima različita benda, kojima je jedino zajedničko to što dolaze iz Gornjeg Milanovca. Ono što im je takođe zajedničko je to da je pred njima dug put i da moraju još mnogo, mnogo da rade na sebi. Da, ovo su zaista odlični počeci i i jedni i drugi su potpuno zasluženo dobili onako toplu reakciju publike, ali je potrebno da se sa puno pažnje posvete formiranju zvuka, koji je i kod jednih i kod drugih još uvek u delimično eksperimentalnoj fazi. Nadamo se i da ćemo uskoro konačno imati prilike da njihovu muziku slušamo i van svirki.