-

Intimno uz Stray Dogg u Nišu

Stray Dogg
Foto: Biserka Jovanović

Odlično posećen klub Feedback u intimnoj atmosferi dočekao je premijeran nastup beogradskog benda Stray Dogg. Psima lutalicama trebalo je tri godine da „doskitaju“ do Niša, ali su sinoć pokazali da su vredni čekanja.

Stray DoggMaksimalno prigušena svetla na samom početku odredila su ton koncerta pred nama. U svirku su Skitnice uplovile sa Nišlijama pesmom „Fire’s Never Wrong„, naslovnom njihovog drugog albuma iz 2012. godine, ujedno jednom od njihovih najvećih hitova. Melanholična plovidba nastavila se sa „Sail Away“ i „Whisper„, a potom i jednom od njihovih najlepših balada „Disappear„. Numera koju je jako teško izvesti kao u originalu, s’ obzirom da na studijskoj verziji ima horskih pratećih vokala, pa je težak zadatak da ženske vokale iznese pao na violinistkinju Anu Janković.

Stray Dogg
Sjajna Ana Janković

Dobra stvar na koncertu je bila što je bend u pravim trenucima ubacivao nešto pozitivnije pesme, bržeg i veselijeg ritma, kako bi trgli i malo prodrmali publiku u kasnoj večeri. Tako je, na primer, lepo legla „Smile„. Loša strana koncerta je bila nekultura publike. Muzika koja je dosta tiha i zahteva prisniju atmosferu bila je nadglasana čavrljanjem posetilaca. Ovoga puta Nišlije se nisu baš i pokazale kao dobri domaćini, a mora se priznati da nije bilo ni mnogo pevanja pesama sa bendom. Izgleda da publika nije bila dobro upoznata sa konceptom Stray Dogg koncerata i da to nije bučan rokenrol sa izraženim scenskim nastupom.

Vođa benda Dukat Strej se više puta zahvaljivao publici na dolasku i naglasio da im je drago što su napokon došli u Niš. Nije njihov koncert bio jedina premijera te večeri, već i blok novih pesama koji je usledio. Ovo je bila prva prilika da se čuju neke od kompozicija koje će se naći na njihovom trećem albumu koji Dukat najavljuje za narednu godinu.

Stray Dogg
Dukat Stray

Mesta na repertoaru našle su i pesme „Almost„, „She Said“ i prva obrada na koncertu – „Blue Moon“ Elvisa Prislija koju je publika pozdravila. Kako je vreme odmicalo i regularni deo koncerta se bližio kraju, na red je došao sjajni singl sa aktuelnog albuma „Time„, koji u originalu izvode sa Devendrom Banhartom, kao i „Soul“ sa istog izdanja. Regularnog bisa nije bilo, jer prostor Feedbacka to baš i ne dozvoljava, ali je publika ipak odigrala svoju ulogu glasnim aplauzima stavivši do znanja bendu da želi još da ih sluša.

Veći deo benda je imao priliku da malo odahne, dok je Dukat izveo najneobičniju verziju Black Keys-ovog hita „Lonely Boy„. Publika je bila oduševljena ovom usporenom obradom. Niš je bio počastvovan za još jednu pravu premijeru, kako je Dukat rekao, nove pesme koju su sinoć prvi put izveli uživo. U pitanju je „Blind Love“ koja obećava da će biti jedan od većih hitova sa predstojećeg im albuma. Sjajno veče Dukat, Ana, Jelena, Marko, Vladimir i Relja završili su repriziranjem pesme „Disappear“ i polako nestali u noć.

Stray Dogg