-

Intergalaktički ples među Zemljanima; Henge u klubu Drugstore

Henge Beograd Matthew Whitaker klub Drugstore fotografije galerija
foto: Nemanja Đorđević

Dok je Beograd itekako bio nogama čvrsto na zemlji, u prostorijama Drugstorea je, zavladalo izmenjeno stanje svesti gde su svi prisutni, bar na trenutak, bili transportovani u neku drugu realnost u kojoj konvencionalni zakoni – kako fizike, tako i ljudski – više ne važe. Iako su „krivci“, kolektivno poznati kao Henge, ni manje ni više, vanzemaljci, nazvati ovaj događaj „invazijom“ ne bi bilo ispravno, jer je ova ekipica došla u naš mali komad univerzuma sa isključivo najboljim namerama. Oni koji su očekivali lavkraftovski kosmički horor su podvijenih repova odmah otišli kući.

Ono što je odmah plenilo pogled – a bilo je skoro pa nemoguće čak i na trenutak isključiti se iz psihodeličnog lajtšou-spektakla – jeste izgled ove četvorke svemirskih istraživača. Glasnik svemirske bratije, Zpor, koji je izgledao kao predvodnik nekog izuzetno predanog kulta, bio je odenut u dugačke robe, ukrašene vezovima kultura dalekih galaksija. Međutim, kako to u ovakvim situacijama obično biva, prvi utisak je obična varka, budući da je esencija njegovog bića zapravo pohranjena u plazmenom jezgru, čuvanom u staklenom zvonu nalik zemaljskoj teslinoj kugli, koje je nosio na vrhu bogato ornamentisanog šešira, dok je ljudska pojava bila tek još jedno u nizu njegovih zamenjivih obličja. S njegove leve strane, bio je hipik od malo reči, i jedino ljudsko biće posvećeno u tajne intergalaktičkog džemovanja na klavijaturama, Grok.

Henge Beograd Matthew Whitaker klub Drugstore fotografije galerijaDok je Zpor predstavljao svoju posadu malobrojnoj, ali gustoj publici sa distinktno britanskim akcentom, koji je, koristeći svojih više miliona godina životnog iskustva instant pokupio od nas, zemljana, sa strane je statično bdeo zastrašujući basista Goo. No ne dajte da vas izgled zavara – uprkos svojoj krastavoj zelenoj koži i jezivo simetričnoj fizionomiji, ovaj gospodin je zapravo jedan pravi emotivac sa tragičnom istorijom. Na kraju, za ritmički deo interstelarnog boogie-repertoara bio je zadužen stameni Nom, kojem su pipci, viseći sa lica, poskakivali ukorak sa raznim maestralno izvedenim ritmovima.

Pre nego što će uvesti posvećene u svoju veliku misiju, i otkriti zašto su zapravo ovde, momsci su morali da provedu prisutne kroz brz kurs svemirskog rokenrola, koji zaista ne zvuči skoro ništa nalik onom, kakvim ga mi poznajemo. Iako upoređivati zvuk nekoliko svetlosnih godina udaljen od ovozemaljskog, dakle, i nije najzahvalniji posao, može se, uz dozu rezerve, napomenuti da nije manjkalo svakakvih zappa-izama, i drugih sličnih dodirnih tački sa progresivnim zvukom. Reflektori, sigurno na bazi hiper-naprednih tehnologija, igrali su spektrom boja, inače nedostupnom ljudskom oku, dok su se klavijature grčile, mljackale i prskale svojom soničnom kiselinom po izmenjenom vreme-prostoru. Naoružan gitarom, Zpor ih je vešto pratio, izmenjenim vanzemaljskim glasom proklamujući svoje, i prisustvo svojih drugara iz dalekih uglova univerzuma.

Henge Beograd Matthew Whitaker klub Drugstore fotografije galerijaSkoro svaka sledeća spejs-đuskalica bila je praćena detaljima iz života i upoznavanja grupe, opisujući višemilenijumsko prijateljstvo, nemerljivo običnim ljudskim umom. U jednoj od njih, Zpor dočarava kako su se on i Nom upoznali na njegovoj matičnoj planeti, upavši u muzički trans koji je trajao više od 80 sati, dok je druga govorila o njihovoj ljubavi prema molekulima DNK i tome kako su oni u osnovi skoro svih živih organizama, uključujući i nas same. Bilo je tu i nešto mračnijih momenata, dok je na njegovom maternjem jupiterskom, Zpor pripovedao o tragičnoj pogibiji Goove vrste usled ekološke katastrofe, dok su se zloslutni crveni laseri probijali kroz gusti, apokaliptični mrak.

Ali, ono najvažnije jeste da je do srži zarazna, nepredvidiva, vibrantna i šarena muzika, krcata nepojmljivim poliritmovima, intenzivnim elektronskim segmentima i gitarskim rendanjem žica od zvezdane prašine, spajala posetioce ovog važnog interplanetarnog samita svojom neizrecivom ljudskošću, terajući udove na veselo razgibavanje. Uprkos tome što su izgledom potpuno drugačiji od nas, Henge imaju duboko poštovanje prema emocijama i kreativnosti koje pokreću ljude, zbog čega su se i uputili na svoju odiseju širenja poruke ljubavi i mira. Kao vrhunac njihovog pohoda, stoji kruna njihovog dosadašnjeg stvaralaštva, fantastična „Demilitarise“, koja se pretvorila u pravi mali spektakl zajedništva. Na brzinu naučivši tekst sa titl-kartica koje je držao ćutljivi Grok, publika je ubrzo skandirala neverovatno keči i inspirativnu mantru:

We demand
That the weapons of war
Are manufactured no more
Demilitarise

We demand
That we have in its place
The means to unite
And colonise space

Henge Beograd Matthew Whitaker klub Drugstore fotografije galerija

Kao u transu, hipnotisani dobrim vajbom, ljudi su, predvođeni Zporom, koji je sišao međ publiku sa svojim magičnim skiptarom, krenuli povorkom, nalikujućom „voziću“, skandirajući poruku iznova i iznova. Svako, pa i najtmurnije raspoložen posetilac jednostavno nije mogao da odoli ovoj eksploziji sreće, a i sami Henge su izjavili kako bi im najradije bilo da mogu da ostanu i druže se sa nama zauvek. Ali, njihov plemeniti put se mora nastaviti, barem do sledećeg viđenja u našem malom kutku galaksije!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Henge Beograd Matthew Whitaker klub Drugstore fotografije galerija