-

NaslovnaReportažeInstrumentalno dozivanje oblaka - Methadone Skies i Hill u Beogradu

Instrumentalno dozivanje oblaka – Methadone Skies i Hill u Beogradu

Methadone Skies Hill Elektropionir Beograd
Methadone Skies / foto: Nemanja Đorđević

Beogradska publika je u subotu, 18. maja, imala zadovoljstvo da u klubu Elektropionir sluša dva fenomenalna benda, Methadone Skies iz Rumunije, i Hill iz Beograda.

U organizaciji Resetora, Methadone Skies još jednom stavljaju Beograd na rutu svoje turneje, s obzirom na odličan odziv publike na prethodnom nastupu. Ovaj put, u pitanju je promocija njihovog poslednjeg studijskog izdanja, Different Layers of Fear, kao i proslava desetogodišnjice benda.

Koncert u Elektropioniru je ovo veče otvorio beogradski duo Hill. Aleksandar Apostolovski na basu i synth-u, i Darko Marinković na bubnjevima polažu izuzetno masivan i bogat zvuk, uprkos činjenici da su u pitanju “samo” dva muzičara na bini.

Methadone Skies Hill Elektropionir BeogradHill se može okarakterisati na razne načine kada je u pitanju žanr. Doom, stoner, sludge, psychedelic, pa čak i noise. Iako su u nedavnom intervjuu za BalkanRock izjavili: “Ne očekujemo od svakoga da mu se svidi naša muzika”, svakom ljubitelju bilo kog od navedenih žanrova će se ovaj sonični zid itekako dopasti. Oštar i duboki muff na basu, težak delay na dobošu, semplovi u pozadini. Nije ni čudo što se nebo nad Beogradom otvorili kada se Hill popeo na binu. Ljubitelji teške distorzije i dubokog štima će videti sličnosti sa bendovima kao što su Bongripper i Ufomammut.

“Ne volimo da pevamo, volimo da sviramo” – izjavio je Aleksandar. Iskreno, bilo kakav vokal bi bio suvišan.

Nakon nekih 45 minuta, na binu je izašao Methadone Skies. Braća iz susednog Temišvara takođe neguju instrumentalni pristup muzici, sa akcentom na pulsirajućim rifovima i slojevima efekata na instrumentima. Psychedelic rock, prog, stoner, Methadone Skies se odlično nadovezao na Hill. Sa 10 godina staža i 4 izdata albuma, četvorka iz Rumunije se odlično pokazala. Numere su se prelivale jedna u drugu, a publika je hipnotisano pratila ritam.

Methadone Skies Hill Elektropionir BeogradWhere were you when we were into the void?” kao neka vrsta psihodelične balade je otvorila nastup u Elektropioniru, kao što je i prva numera na “Different Layers of Fear“, albumu starom svega nedelju dana. “God help us all” je usledila, simbolično ili ironično, s obzirom na potop koji je na prepad uhvatio Beograd to veče.

Još jedna balada “Focus“, se dotakla i prizvuka post-rocka, sa tremolo picking-om obojenim delay-em. Još jedan pokazatelj da Methadone Skies i više nego vešto barata mešanjem različitih žanrova, na zanimljiv i jedinstven način.

Hill i Methadone Skies idu odlično ruku pod ruku. Dva benda koji definitivno zaslužuju više pažnje i eksponiranosti. Možda ova muzika nije za svakoga, ali za one za koje jeste, predstavlja poslasticu.

Methadone Skies Hill Elektropionir Beograd