-

NaslovnaReportažeINmusic 2014: Dan treći – festival kabanica

INmusic 2014: Dan treći – festival kabanica

The Pixies
Pixies; foto: Nemanja Đorđević

Kišni oblaci ni ove se godine nisu željeli smilovati INmusicu, pa je treći dan festivala prošao u znaku hladnoće i blata.

Iako su se mnogi pribojavali mogućnosti  potpunog otkazivanja posljednjeg dana, organizatorima to nije bilo ni na pameti pa su se odvile tek manje promjene u satnici rasporeda koje su pojedine događaje, poput koncerta Vlade Divljana i Ljetno kino big benda pomaknule u pola sata kasniji termin.

MGMT
MGMT

Prvi od dva najočekivanija koncerta finalnog dana festivala, onaj MGMT-a, započeo je u 21 sat introm u stilu „Let’s get ready to rumble!“ koji je odjeknuo iz zvučnika, a odmah nakon toga krenula je i pjesma „The Youth“. Iako znatno prorijeđena u odnosu na prijašnje dane, publika se ubrzo okupila i pokušala okupirati prostor oko glavne pozornice kako bi ispratila nastup ovog američkog psihodeličnog duo. To je ipak bilo malo teže izvesti jer je poljana ispred pozornice bila ispunjena ogromnim lokvama i dubokim blatom. Stoga se većina ljudi zadržala u zadnjim redovima i na betoniranim stazama što je pak rezultiralo i prilično rasplinutom atmosferom. Samom ugođaju nisu previše pomogli ni MGMT koji, iako imaju nekoliko poznatih i plesnih pjesama, koncertno i nisu previše zanimljivi. Osim za vrijeme pjesama „Time To Pretend“ i „Electric Feel“, publika nije pretjerano surađivala, već je ostao dojam kako su se mnogi prvenstveno zabavljali promatranjem videozida na kojem su se vrtjele psihodelične projekcije. Tek na samom kraju koncerta, za vrijeme izvođenja pjesme „Kids“, i publika, ali i bend, kojem se sada pridružila kompletna postava benda Kuroma, malo su živnuli. To je ujedno bio vrhunac, ali uz projekcije i jedini donekle pamtljivi dio cjelokupnog nastupa MGMT-a.

Nakon ovog mlakog nastupa, migracije publike po posljednji je put krenula prema World stageu gdje je slijedio Digitalism. Hamburški dvojac koji se krije iza tog imena su Jens Moelle i Ismail Tuefekci, a njihova zanimacija je remiksanje uglavnom rock i pop pjesama. Ovaj nastup došao je u pravi tren jer je već pomalo uspavana publika za vrijeme njega dobrano živnula. Sat vremena elektronike tako je razbudilo Jarun i pripremilo teren za nadolazeće Pixiese.

The Pixies
Pixies

Ovi veterani američke alternativne rock scene bili su najzvučnije ime posljednjeg dana. Nešto prije 23 sata na binu Main stagea izašao je sastav predvođen Francisom Blackom i u sljedećih sat i trideset minuta  izveli su neke od svojih najvećih hitova. Bend je, od svog nastanka, poznat po kontroverznim temama na kojima im se temelje pesme, poput psihičke nestabilnosti, NLO-a,  fizičkih povreda i biblijskih scena nasilja. Sve ovo upakirano je u zanimljivo aranžiranu mješavinu indie rocka, psihodelije i surf  motiva. S uspješnom karijerom koja traje od davne 1986., Pixiesi su direktno utjecali na stvaranje mnogih svjetski poznatih bendova poput Nirvane, Radioheada i The Strokesa.

Svoje dugogodišnje koncertno umijeće odlično su predstavili zagrebačkoj publici, koja se, uprkos neobično niskoj temperaturi i blatu koje je prijetilo da proguta sve prisutne, ipak pojavila u zavidnom broju. S pjesmama poput „U mass“, „Nimrod’s Son“ i „Greens and Blues“ Pixiesi su proveli publiku kroz pravi tobogan emocija, podižući i stišavajući atmosferu koja je vladala među posjetiteljima. Da i veterani znaju zapaliti publiku, pokazali su u više navrata, da bi definitivnu kulminaciju večeri dosegli  pjesmom „Where is my mind“ koju je smrznuta publika, usprkos umoru koji se skupljao tijekom tri duga dana koncerata, zborski otpjevala. Jedinu veću zamjerku na cjelokupni koncert američkih ikona bacala je veoma mala, čak i nikakva komunikacija benda s publikom te je u više navrata pauza između pjesama djelovala prazno i neinteresantno. No, to je ipak bila samo jedna sitnica u skupini svih faktora koji su, nažalost, radili na tome da pokvare završni dan festivala.  Ali ekipa iz Bostona ipak je udarila savršenu točku na ionako odličan ovogodišnji festival.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

MGMT

inmusic

Save