-

INmusic 2014: Dan prvi – vladavina Britanaca

Foals
Foals; Foto: Nemanja Đorđević

Već tradicionalno za mjesec lipanj, na Otoku Mladosti u Zagrebu počeo je međunarodni INmusic festival, ovoga puta već deveti po redu. Jezero Jarun će u tri dana ugostiti preko 20 imena strane i domaće muzičke scene koji će publiku zabavljati na deset bina, a posjetitelji iz mnogobrojnih zemalja moći će uživati i u raznim drugim kulturnim događajima koji se odvijaju oko najvećeg zagrebačkog jezera.

 The Fratellis
The Fratellis

Koncertni program prvog dana festivala započeo je bendovima Jam Ritual, Baden-Baden, Stop Drop Robot i Roger the Mascot, a zapalio ga je beogradski sastav Partibrejkers, na čelu sa legendarnim Canetom, koji nije stranac na binama INmusica. Promovirajući svoj novi album „Sirotinjsko carstvo“, popularni Brejkersi su publiku, koja se okupila ispred Main stagea, uveli u dobro raspoloženje s nekoliko pjesama s novog albuma, ali i nezaobilaznim hitovima poput – „Kreni prema meni“, „1000 godina“, i „Hoću da znam“. I dok je mrak polako padao nad Zagrebom, a sve tamniji oblaci nisu djelovali ohrabrujuće, euforija je tek počela rasti.

Dok je veći dio posjetitelja tek stizao na festival i radoznalo razgledavao ponudu koju on nudi, binu glavne pozornice već su naselili dečki iz benda The Fratellis. Iako kapacitet publike u tom trenutku još uvijek nije dosegao vrhunac, Fratellise se s pravom može nazvati prvim pravim headlinerima festivala, pa kada su u 20:45 uz „Dobra večer, Zagrebe!“ započeli svoj nastup, dobar dio posjetitelja potrčao je prema pozornici. Britanci, koji su tipični predstavnici svog otočkog indie rocka odsvirali su punokrvni koncert od sat i pol kroz koji su prezentirali najbolje od svojeg materijala. Očekivano, najbolju reakciju publike izazvali su njihovi najveći hitovi „Chelsea Dagger“, „Henrietta“ i posebice „Whistle for the Choir“, ali i ostale pjesme pozivale su na ples raspoloženu (uglavnom žensku) mladež.

 Crystal Fighters
Crystal Fighters

Ugodno iznenađenje prvog dana pojavilo se u vidu britanskog alternativnog dance benda Crystal Fighters. Ekipa iz Londona podigla je atmosferu brzim ritmovima i energičnim pjesmama, na koje je publika, prisutna u velikom broju na poljani podno World stagea, odgovorila još pozitivnije. Ovaj mladi bend izdao je svoj album prvenac „Star Of Love“ u listopadu 2010. godine a na sinoćnjem koncertu su, osim hitova sa prvog, svirali i pjesme s novog albuma „Cave Rave“, koji je izašao u svibnju prošle godine.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji i rasporedu koji gotovo i ne dozvoljava preklapanje nastupa, publika je, puna pozitivne energije, pri završetku koncerta još jednom našla svoj put nazad do Maina, gde su ih čekali momci iz Foalsa.

39
Foals

Foals su još jedni Britanci koji standardnom indie rocku pridružuju i živost dancea, ali i agresivu punka pa su njihovi nastupi svakako zanimljiva kombinacija svega pomalo, što je očito prepoznala i publika, pa je tako upravo njihov nastup bio i najposjećeniji. Njihov koncert bio je ujedno i jedini koji je kasnio petnaestak minuta, ali su se za tu kratku odgodu iskupili odličnim light showom koji je započeo, ali i pratio cijeli nastup. Od svoja tri albuma, Foalsi su prezentirali pjesme poput „Balloons“, „Olympic Airways“ i  laganice „Late Night“, kao i svoj najveći hit „Inhaler“ za vrijeme kojeg je frontmen Yannis Philippakis napustio binu i uletio među publiku.

Krajem ovog nastupa završen je i koncertni program prvog dana festivala, ali mnogobrojnu publiku to ipak nije natjeralo da napusti prostor Jaruna, već su daljnu zabavu potražili u nekom od dodatnih sadržaja, kao što je to primjerice odlična Šuma Striborova. Oni ostali ipak su pohitali kući kako bi odmorili i napunili baterije za današnje glazbene poslastice poput The Black Keysa, Flogging Mollyja, Wolfmothera i ostalih.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 Crystal Fighters

01