-

NaslovnaReportažeINmusic 2014: Dan drugi – u iščekivanju Black Keysa

INmusic 2014: Dan drugi – u iščekivanju Black Keysa

The Black Keys
The Black Keys; Foto: Nemanja Đorđević

Čak ni vremenske nepogode, koje su pritiskale Zagreb cijeli dan, nisu uspjele baciti sjenu na drugi dan velikog INmusic festivala. Usprkos kiši koja je neprekidno padala tokom većeg dijela jutra i nešto hladnijem vremenu, glazba je još jednom pokazala svoju moć, omogućivši posjetiocima da neometani (i suhi) uživaju u danu koji je obilovao zvučnim imenima strane muzičke scene. A da je drugi dan festivala bio ujedno i „The Day“, govorila je već i situacija na ulazu gdje su se nalazili mnogo veći redovi nego što su bili dan ranije.

Flogging Molly
Flogging Molly

Nešto nakon 18 sati, na Main stage izašla je sedmeročlana postava grupe Flogging Molly. Ekipa iz Los Angelesa bila je pozdravljena ovacijama iz mase, koja se –ranoj satnici usprkos, pojavila u velikom broju. Od prvih, brzih taktova, preko balada i pjesama koje je publika zborski pjevala s bendom, Mollyjevci su nas odveli na put do dalekog Smaragdnog otoka, prenoseći tako prisutnima veliki dio “irske sreće“. Uz celtic punk hitove poput „Saints and Sinners“, „Life In A Tenement Square“, „Float“, „Tobacco Island“  prisutni su neumorno skakali i pjevali, često nadglašavajući i energičnog Davea Kinga, frontmena i jednog od članova benda koji je rođen u Dublinu. Mollyjevci su na odličnu atmosferu koja je isijavala iz mase odgovorili još boljim nastupom, koji su upotpunile irske trobojke, baklje i raznorazna (alkoholna) pića koja je bend bacao u publiku. Uz čuvenu baladu „ If I Ever Leave This World Alive“ ekipa je samo nakratko smanjila gas, da bi u završnici koncerta odsvirali svoje najveće hitove „What’s Left Of The Flag“, „Drunken Lullabies“, „Black Friday Rule“ i publiku ostavili u deliriju.

Wolfmother
Wolfmother

Odličan provod na Main stageu nastavila je australijska grupa Wolfmother. Bend koji ove godine slavi 14. rođendan i već iza sebe ima respektabilnu diskografiju (3 studijska albuma koja su doživjela veliki uspjeh) započeo je koncert energično i u istom duhu šetao je publiku kroz dugačku listu hitova. Za sve ljubitelje hard rock/neo-psychedelia žanra Main stage je definitivno bio “a place to be“. Ako dozvolite sebi da vas uvuku u svoju magiju, možete se vratiti u davna vremena tokom kojih su grupe poput The Eagles, Boston ili Nazaretha vladale rock scenom. Wolfmother je, uz hitove „New Moon Rising“, „Woman“ i „Enemy Is In Your Mind“ obilježio večer, a publiku željnu tvrđeg zvuka r’n’r-a  definitivno nisu ostavili ravnodušnom. Tokom svojeg sat i pol dugog nastupa postavili su odlične temelje za vjerojatno i najjače ime festivala, fenomenalne Black Keyse, koji su ih naslijedili na bini nešto kasnije.

Predah od žestokih Wolfmothera velik dio posjetitelja potražio je u nastupu londonskog indie benda Bombay Bicycle Cluba. Prostor oko World stagea ispunio se sa svih  strana, a stvorio se dojam da su ovaj nastup popratili uglavnom strani posjetitelji.  Dečki su odsvirali solidnih sat vremena, izvodeći pri tome neke ranije hitove poput „Evening/Morning“, ali i svoje najveće uspješnice „Feel“ i „Luna“ što je zadovoljilo i fanove i one koji su samo došli otkriti novu glazbu. Šteta što je njihova sudbina bila da nastupaju prije zvijezda večeri, jer je prema kraju nastupa broj ljudi u publici bio sve manji dok su posjetitelji hrlili prema prvim redovima Main stagea.

The Black Keys
The Black Keys

Iako se činilo da će dugo najavljivana kiša umanjiti vrhunac večeri, jaki basovi koji su u 23:15 zatresli publiku očito su uplašili i oblake pa je show mogao započeti. The Black Keys u Zagrebu su bili očekivani već nekoliko godina, no čekanje se ipak isplatilo. Na krilima novog albuma „Turn Blue“, ali i njihovog najpopularnijeg „El Camina“, bend je poharao INmusic festival i pružio nastup kakav se od njih i očekivao. Blues rock note pjesama „Dead And Gone“, „Gold on the Celling“, „Run Right Back“ i „Money Maker“ izmjenjivale su se sa starijim hitovima poput „Howlin’ For You“, „Next Girl“, „Strange Times“ i „Gotta Get Away“, ali se našlo mjesta i za aktualne „Fever“, „Bullet In the Brain“ te „It’s Up To You Now“. Uživali su dečki na bini, ali još više je uživala i publika koja nije prestajala pjevati, ali i plesati. Bilo je tu zbornog pjevanja, vriskova uzbuđenja, ali i par emotivnih trenutaka za vrijeme laganijih pjesama. Nakon sat vremena svirke i čestih obraćanja publici koja su držala atmosferu na visokom nivou, Keysi su zatvorili regularni dio nastupa žestokom i voljenom „Lonely Boy“, a zatim se povukli s pozornice kako bi punih pet minuta uživali u „We want more!“ uzvicima preko  10 000 ljudi. Nakon toga su se ipak vratili i publici ponudili još „Turn Blue“, dugo očekivanu i prizivanu „Little Black Submarines“  koja je i izvedena i primljena kao najemotivnija pjesma te „Nova Baby“ s kojom su i završili koncert.

Iako se organizatore prozivalo da prekasno dovode Black Keyse, ovaj njihov nastup ipak je pokazao drugačije. Bend je to koji još uvijek zvuči svježe i moćno, a i činjenica da je njihov koncert bio najbolji i najposjećeniji u ova dva dana festivala, govori sama za sebe.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

The Black Keys

Wolfmother