-

INmusic ’15: Blato? Misliš, dancefloor?

Eagles Of Death Metal
Eagles Of Death Metal

Tradicija se nastavlja na INmusicu kada je u pitanju kišno prokletstvo. Tmurni oblaci i kiša zamenili su sunčano i toplo vreme, dok su odevne kombinacije skoro svih gostiju festivala uključivale kabanice i duboke čizme. Snalazivši se kako je ko mogao, brojni posetioci nisu dozvolili da im iznenadni nalet jeseni pokvari ugođaj, te je baš sinoć zabeležena najveća poseta na jednom koncertu od početka festivala. Muzičari i publika – složno protiv kiše.

Eagles Of Death Metal
Eagles Of Death Metal

Prvo zvučno ime na glavnoj festivalskoj bini bili su Eagles of Death Metal. Četvorku na sceni predvodio je Mister Sex, Drug and Rock’n’roll lično, Jesse Hughes, pomahnitali frontmen i duša benda, zajedno sa (nažalost odsutnim) Joshom Hommeom. “The Devil” Hughes nije se štedeo ni jedne sekunde i predstavio se kao iskusni vođa parade. Između vitlanja gitarom, u nekoliko navrata delio je sočne komplimente prisutnima, namigivao I flertovao sa devojkama, čestitao rođendan svom “desease free” roadiju i poručio ženskom delu publike da je single, uz obilatu upotrebu “f-word” odrednica. Svirali su EODM svoje najpoznatije rokenrol stvari, poput “Cherry Cola”, “Whorehoppin’ (Shit, Goddamn)”, “Bad Dream Mama”, a Hughes je izmamio osmehe reakcijom nakon što su ženske tange ubačene na binu i najavom tom gestu veoma adekvatne “Easy On”. Novi album kalifornijske grupe “Zipper Down” izlazi u oktobru, a imali smo prilike da čujemo nekoliko numera sa istog poput razuzdane “Complexity” koja ima potencijala da postane njihov sledeći veliki hit. Nastup su završili sa “Speak In Tongues”, a veliko oduševljenje pronelo se publikom kada je Hughes zakazao novo druženje u Zagrebu i to 1. decembra. Za one koji su zbog vremena propustili sinoćni nastup eto nove prilike za novu dozu energičnog rokenrola.

Death Cab For Cutie
Death Cab For Cutie

Posle EODM na Main stageu nastupili su Death Cab For Cutie, od prošle godine tročlani alternativni rok sastav, nakon što je Chris Walla napustio bend. Na sceni su Ben Gibbard, Nick Harmer i Jason McGerr i imali su podršku u vidu dvojice dodatnih muzičara za klavijaturama i na gitari. Koncert su započeli numerom “The New Year”, a putovanje kroz bogatu diskografiju nastavili su sa “Crooked Teeth” i “Doors Unlocked And Open”. Svojim vokalom, Gibbard nas je vodio kroz sopstvene patnje i radosti, a predstavio je i pozamašan broj gitara iz svoje kolekcije, koje je menjao gotovo  pri izvođenju svake naredne pesme. Osim gitarskog umeća, frontmen je prikazao svoj raskošan talenat za klavirom, kao na pesmi “What Sarah Said”, a apsolutni vrhunac je osmominutna rapsodija “I Will Possess Your Heart” kada je u toku instrumentala Gibbard sa gitare prešao za klavir stvarajući kristalno jasan zvuk, a svako You gotta spend some time, love delovalo je neodoljivo. Sa nove ploče “Kintsugi” objavljene ranije ove godine, “Black Sun” I “Little Wanderer” odsvirane su u savršenoj verziji, a nastup su okončali pesmom “Transatlanticism” sa istoimene ploče. Emotivno, dirljivo, magično.

La Roux
La Roux

Mnogo razdraganije i razigranije bilo je na OTP World bini gde je nastupala Elly Jackson, poznatija pod imenom La Roux. Vetar u leđa davao joj je četvoročlani bend, od kojih posebno treba istaći njenu dugogodišnju koncertnu saputnicu, klavijaturistkinju Mickey O’ Brien i frenetičnog bubnjara koji je održavao žestok ritam od početka do kraja koncerta. Od prve do poslednje pesme publika nije prestajala da igra uz elektro pop zvuke koji su dopirali sa bine. Popične, zarazne pesme sa veselim synth melodijama oživljavale su atmosferu nalik na disko žurke iz osamdesetih godina. Numerama kojima preovlađuju stihovi o seksulnim željama i strastima, ova muzičarka androgenog izgleda zabavljala je prisutne, čak je na pojedinim pesmama i sama raspalila nekoliko gitarskih soloa i time još više pridobila publiku. Najveći aplauzi usledili su nakon najpoznatijih “In For The Kill” i “I’m Not Your Toy”, a odličan provod bio je i na favoritima sa novog albuma “Trouble In Paradise”, poput “Kiss And Not Tell” i jungle beat numere “Tropical Chancer”. Žurka se završila najvećim hitom “Bulletproof” i tako je La Roux smestila posetioce u savršeno raspoloženje za predstojeći koncert na glavnoj bini.

Rudimental
Rudimental

Britanska dance senzacija Rudimental pokorila je Zagreb. Svojom eklektičnom kombinacijom drum’n’bass bitova, dubstepa, dancehalla, hiphopa i regea, blatnjavi prostor ispred glavne bine pretvorili su u pravi pravcati plesni podijum. Letnji vajb, praćen punim, bogatim zvucima duvačke sekcije i mnoštvom singalong refrena, zajedno sa naizgled haotičnim plesnim pokretima, učinili su da publika potpuno zaboravi na dosadnu kišu koja je konstantno lila. Svaki od devet muzičara na sceni dao je svoj maksimalni doprinos pri kreiranju karnevalske atmosfere i verovatno velikoj većini u tom trenutku nije bilo krivo što ne gleda željno očekivanu Florence Welch, koja je prvobitno najavljena kao headliner druge večeri festivala. Izvodeći pesme sa svog veoma hvaljenog debitantskog albuma “Home” i nadolazećeg naslednika “We the Generation” napravili su pravi party uglavnom za publiku mlađe generacije. Dancefloor hitovi “Not Giving In”, “Never Let You Go”, “Right Here”, “Free”, odjekivali su  sa bine, a u pojedinim momentima izgledalo je kao da se članovi Rudimentala bolje zabavljaju nego publika. Za sam kraj ostavljena je njihova najpoznatija pesma “Feel the Love”, za uzbudljiv i trijumfalan finiš uz najveći aplauz u dosadašnjem izdanju festivala.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

INmusic