-

INmusic #13: Sjaj najtamnije zvezde

Nick Cave & The Bad Seeds INmusic festival Zagreb
Drugi dan INmusica obeležili su verovatno najposećeniji nastup u istoriji festivala, egzotične nastupe kako na najvećoj, tako i na manjim binama, pobeda hrvatske fudbalske reprezentacije protiv Islanda na opštu radost domaćih navijača, kao i partijanje na Silentu, Tesla Tower stejdžu i Šumi Striborovoj.

                                                                        Autori: Nemanja Nešković i Uroš Kostić

Bombino INmusic festival ZagrebZvuci afričkog pustinjskog bluza okupirali su Mejn stejdž kada je na binu izašao veliki gitarski znalac Bombino. Virtuoz iz Nigera je već nastupao na INmusicu, ali na manjoj bini, pa izgleda da je u očima organizatora napredovao, čim je zaslužio set na glavnoj pozornici. Uz ritmove tuareškog bluza i roka uživao je solidan broj gledalaca koji su sa glasnim ovacijama pratili sve što se dešava na bini. Pored muzike, Bombino je oduševio lokalce najavom pobede na svetskom prvenstvu, što je naišlo na glasno odobravanje iz publike. Ispostavilo se da je bio u pravu.

Koala Voice INmusic festival ZagrebNa Hidden stejdžu instaliran je video bim gde su zaljubljenici u fudbal, naročito hrvatski navijači, mogli da prate utakmicu u kojoj su Modrić, Perišić i ekipa zabeležili i treću pobedu u Rusiji. Za to vreme na drugoj po veličini bini veoma nadahnutu i žestoku svirku održala je četvorka iz Slovenije, Koala Voice. Mladi i talentovani muzičari pružili su moćnu kombinaciju garažnog roka, panka i buntovničke energije, i sasvim je jasno zašto su stekli epitet regionalne koncertne atrakcije koju ne bi trebalo propustiti.

St. Vincent INmusic festival ZagrebJedan od najiščekivanijih koncerata ovogodišnjeg izdanja INmusic festivala desio se na Mejn stejdžu kada je nastupala američka kantautorka St. Vincent. Tokom devedeset minuta Annie Clark, kako joj je pravo ime, ponudila je prisutnima mnogo razloga za đuskanje i dobru zabavu izvodeći njene najplesnije (i najpopičnije) numere, uglavnom sa poslednjem studijskog izdanja „MASSEDUCTION“, kao i najveće hitove sa prethodnih albuma. Pored soničnog ugođaja, pružila nam je i estetski zanimljiv stajling sa izazovnim kožnim kostimom i narandžastim čizmama do butina, uz najdrečastije gitare koje je menjala u nekolicinu navrata. Društvo na bini pravili su joj bubnjar i klavijaturista, noseći bizarne maske preko lica i plave perike na glavi, kao i muzičarka azijskog porekla koja je svirala bas i klavijature i pevala prateće vokale. Uz svetlosne efekte koji su, takođe, igrali važnu ulogu u ovom performansu, klupske bangere i nežne balade, emotivne akustične izvedbe, St. Vincent je priredila izuzetno kvalitetan šou koji ćemo još dugo pamtiti.

Nakon utakmice na Hiddenu, prisustvovali smo odličnom nastupu Irene Žilić. Početkom juna posetila je Novi Sad u okviru Poezika festivala kada je nastupala solo, dok je sinoć pored nje bilo još troje muzičara. Bas, bubanj, klavijature odenuli su Irenine pesme u novo ruho, dok je njen famozni, divni vokal bio u savršenoj korelaciji sa melodijama koje su se prolamale malenim, natkrivenim stejdžom. Bila solo na akustičnoj gitari ili dodatno pojačana bendom, nastupi Irene Žilić su uvek dobrodošli.

Gužva je bivala sve veća ispred glavne bine iako je pauza između dva koncerta bila sat vremena. Nick Cave and the Bad Seeds, najveće zvezde ovogodišnjeg festivala, bili su razlog ovolikoj pomami ljudi. Iako zvanične statistike još nema, ispostaviće se da je ovo verovatno bio najposećeniji nastup u istoriji festivala. Cave i njegov bend u Zagrebu nisu nastupali od Inmusica 2008. tako da ne čudi ovoliko interesovanje.

Nastup je krenuo pesmom „Jesus Alone“ sa poslednjeg, fenomenalnog, studijskog izdanja benda „Skeleton Tree„. Iako su i dalje na turneji kojom promovišu taj album on nije bio preterano zastupljen kao što je to bio slučaj na koncertu u Beogradu jesenas. Sama činjenica da je album prožet neverovatnom intimnom i mračnom tematikom te da je muzika na njemu sporija odnosno da se više oslanja na atmosferu verovatno su glavni razlozi zbog kojih Cave u festivalskom delu turneje ne forsira svoje novo izdanje. Međutim, stvari poput „From Her to Eternity„, „Tupelo“ ili „Red Right Hand“ dovele su atmosferu do ključanja.

Nick Cave & The Bad Seeds INmusic festival ZagrebMinimalistički pristup komponovanju je oduvek bio glavni adut The Bad Seedsa, adut sa kojim ni malo nije lako izaći pred desetine hiljada ljudi. Da bi se ovakve kompozicije izvele na način koji neće biti dosadan slušaocima potrebna je neverovatna dinamika i preciznost i upravo tu leži suština njihovog rada, ako izuzmemo liriku sa kojom se Cave igra na načine koji ne ulaze u sferu komentarisanja. Takođe, svaki segment nastupa je vešto isplaniran, od setliste preko ulaska u publiku do penjanja ljudi na binu. Sve se zna kada i kako će da se desi. I tu leži još jedna vrlina kako sinoćnjeg nastupa tako i njihovih nastupa uopšte. Raditi identične stvari svakodnevno pritom ostati originalan i nepredvidiv, odnosno zanimljiv publici nije ni malo lak zadatak koji Nick Cave and the Bad Seeds nonšalantno rešavaju.

Kraj nastupa se bližio uz „Jubilee Street“ i surovu „Stagger Lee„. Sam kraj nastupa obelezilo je horsko pevanje pesama „Push the Sky Away“ sa istoimenog albuma kao i „Rings of Saturn“.

Kako nas stare zvezde polako napuštaju princ tame Nick Cave sa svojim vernim čuvarima The Bad Seeds sebi može da dopise titulu predsednika moderne muzike.

Hidden stejdž se ne bi tako zvao da ne krije izvođače koji su relativno nepoznati širem auditorijumu, a da se na kraju oduševite njihovim nastupom. Iznenađenje druge festivalske večeri jest sveženski islandski rep kolektiv Reykjavíkurdætur. Atraktivne devojke, njih osam, kidale su mikrofon uz oldskul rep, a neretko su silazile u bine polivajući šampanjcem prve redove i rokajući ispred zaštitne ograde. Fantastičan party za završetak druge festivalske večeri.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

St. Vincent INmusic festival Zagreb