-

NaslovnaReportažeINmusic #13: Početak kakav se samo poželeti može

INmusic #13: Početak kakav se samo poželeti može

Queens of the Stone Age INmusic festival Zagreb
Queens of the Stone Age; foto: Nemanja Đorđević

Šarene zastave kod Jaruna? Imamo. Reke ljudi u najrazličitijim odevnim kreacijama? Imamo. Gužva ispred samih festivalskih kapija? Imamo. Kiša u Zagrebu tokom većine dana? Pa, naravno, zar ste sumnjali? OK, trinaesto izdanje INmusic festivala moglo je da počne.

Autori: Nemanja Nešković i Uroš Kostić

Otkaz jednog od izvođača? Nažalost, imali smo to. Ovoga puta bio je to Frank Carter sa svojim bendom the Rattlesnakes. Šteta, a baš smo se radovali tom nastupu. Na sreću, bilo je dosta dobrih koncerata kasnije koji su učinili da zaboravimo na ovo.

David Byrne INmusic festival Zagreb
David Byrne

Pravu plesnu zabavu za sve uzraste priredio je legendarni David Byrne. Nekadašnji lider kultnog sastava Talking Heads skrojio je fantastični show program sa istovetno odevenih jedanaest muzičara na sceni, gitariste, klavijaturiste, basiste, dva prateća vokala, dok su ostali svirali udaraljke, od klasičnih do onih nešto egzotičnijih. Publika, mahom sačinjena od fanova srednje dobi, ali bilo je i tinejdžerske populacije, konstantno je igrala od početka do kraja koncerta. Byrne sa svojom trupom je za svaku numeru imao posebnu koreografiju koje su išle od prostih i detinjastih do nešto kompleksnijih i zahtevnijih, ali uvek beskrajno simpatičnih. Repertoar je bio sastavljen od najvećih hitova njegovog matičnog benda (sa izuzetkom “Psycho Killer” koju nisu svirali), koje je okupljena masa vrištala iz sveg glasa, i pesama iz njegove solo karijere, najviše sa ovogodišnjeg izdanja “American Utopia”. Iako već duboko u sedmoj deceniji života, Byrne ne izgleda kao da ga je vreme pregazilo. Naprotiv, i dalje je u solidnoj formi, sa šarmom koji ne bledi i sa veštinom da napravi spektaklularni nastup u kome su uživali svi koji su se zadesili ispred najveće festivalske pozornice.

Posle Davida Byrna, jednog od najvećih muzičkih vizionara, red je bio za prvi koncert na OTP World Stageu. Britansko/američki duo The Kills započeo je koncert hitom “Heart of a Dog” sa svog poslednjeg studijskog albuma “Ash & Ice”. Magnetizam harizme i energije koju Jamie Hince i Alisson Mosshart isporučuju sa bine privukao je veliki broj putnika namernika, ali i slučajnih prolaznika. Nemoguće je bilo ostati ravnodušan na sirove emocije koje su dolazile sa bine.

The Kills INmusic festival Zagreb
The Kills

Setlista se kod The Killsa ne razlikuje preterano od koncerta do koncerta te smo sinoć bili u prilici da čujemo novije “Doing it to Death” i “Siberian Nights“, ali i nešto starije “Baby Says” i “Black Balloon“. Uprkos fiksnoj setlisti ono što se na svakom koncertu ovog benda primećuje je spontanost prilikom izvođenja svake pesme. Prirodnost, vladanje instrumentima i pokretima dovode ovaj dinamični duo u poziciju da uživaju u svakom sekundu svakog koncerta, što malo bendova danas može sebi da dopusti.

Pre nekoliko dana na Arsenal festu The Kills su pružili fenomenalan nastup uz nešto slabiji zvuk, za koji je tek nakon sinoćnjeg nastupa moguće potvrditi da je krivica festivala. Ako poredimo nastup od letos u Tvornici Kulture u Zagrebu koji je raznizao sve prisutne i nastup na Arsenal festu dovodi se u pitanje da li su The Kills bend za velike, otvorene bine. Nakon nastupa od sinoć to pitanje se više ne postavlja.

Queens of the Stone Age INmusic festival Zagreb
Queens of the Stone Age

Nakon svirke benda The Kills, usledila je seoba naroda na mejn stejdž gde su nastupali prvi hedlajneri festivala Queens of the Stone Age. Gorostasni džindžer Josh Homme i njegova klika vanserijskih muzičara isporučili su pregršt superteških melodija uz koje su prisutni (ovoga puta preovlađivala je omladina, logično) skakali, svirali vazdušne gitare, horski pevali refrene, pravili šutke i sve ostale akcije karakteristične za rok spektakle najvišeg ranga. A ovaj koncert se zaista može podvesti pod tu kategoriju.

Neprikosnoveni lider benda Homme zna kako da učini da mu publika vrlo brzo “jede iz ruke”, uživa u kontaktu sa obožavaocima, daje im ono što oni priželjkuju. U prepoznatljivom mačo stilu namiguje devojkama u prvim redovima, pali cigare i pije neku žestinu između pesama, da bi u pojedinim momentima podsticao na ples zavodljivo izvijajući kukove poput profi igračice, što je nailazilo na opšte oduševljenje kod ženskog dela auditorijuma.

Queens of the Stone Age INmusic festival Zagreb
Queens of the Stone Age

Pored njega, jedan od članova benda koji je obeležio proteklu noć je bubnjar Jon Theodore. Rasturao je bez milosti svoju omiljenu igračku, dajući ubitačan ritam svakoj numeri. Pravi highlight desio se pri kraju “No One Knows” kada je usledio ludački bubnjarski solo gde je Theodore iskazao sav svoj talenat, a fanovi su to znali da cene gromoglasnim aplauzima i ovacijama. Do kraja su nas prošetali kroz razne faze svog dvodecenijskog kataloga, posvetili par pesama muzičkih kolegama i prijateljima (David Byrne, Jack Black), nakratko spustili loptu svirajući “Make It With Chu“, da bi koncert okončali sa tri rokačine, od kojih finalna “A Song for the Dead” još bruji u ušima. Veterani u ovoj igri, Queens of the Stone Age opravdali su ulogu hedlajnera i za sinoćni koncert zaslužili samo najviše ocene.

Koncert koji je prikupio mnoštvo simpatija prvog festivalskog dana dogodio se na Hidden stejdžu gde je nastupao sastav Superorganism. Članovi benda dolaze iz svih krajeva sveta, a muzička kancelarija im je u Londonu. Osmoro ih je bilo na bini, u najneverovatnijim kostimima/autfitima, a predvodi ih omalena Orono Noguchi, harizmatična tinejdžerka koja je sve vreme uspešno animirala gotovo prepuni natkriveni prostor ispred bine. Ponudili su nam izrazito zavodljivi elektropop sa propratnih zvučnim efektima koje moderna tehnologija nudi, uz nesvakidašnji ples tri prateća vokala i interesantne video projekcije na bimu iza njih. Zahvaljujući pohvalama trendseterskih muzičkih portala za svoj s-t prvenac dobili su pozive za najveće evropske festivale, a njihov entuzijastični sveukupni performans je kao stvoren za takve manifestacije.

Zakačili smo još i beogradski garažni trio Straight Mickey and the Boyz na Balkan goes North bini. Po običaju, svirački besprekorno uigran sastav pokidao je svoj set, a među okupljenima koji su se prvi put susreli sa njima mogli su se čuti komentari poput: “odlični su, kao Repetitor”. Ako se zna kakav status Repetior ima u Hrvatskoj, plus da se o njihova dva nastupa na World stejdžu i dalje govori, onda možete steći sliku koliko je publika bila oduševljena i Mikijevom družinom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

The Kills INmusic festival Zagreb