-

NaslovnaReportažeINmusic #13: Muzikom protiv kiše

INmusic #13: Muzikom protiv kiše

Interpol INmusic festival Zagreb
Interpol; foto: Nemanja Đorđević

U programu završne večeri trinaestog izdanja zagrebačkog INmusic festivala nominalno nije bilo pravog hedlajnera, ali su se izvođači svojim nastupima potrudili da se to nikako ne oseti.

Alice in Chains INmusic festival Zagreb
Alice in Chains

Nešto tvrđi zvuk prolomio se Jarunom kada su na scenu stupili članovi benda Alice in Chains. Bradati heroj na gitari, Jerry Cantrell, vodio je paradu koja je imala nekakav nostalgični vajb, kao da je festivalskim prostorom odzvanjao eho nekih prošlih vremena. Srednjovečni fanovi koji su ih slušali u formativnim godinama, tinejdžeri u majicama Nirvane, dugokosi mladići u flanelskim košuljama pomno su pratili zbivanja na bini i zdušno odobravali teške gitarske rifove i solaže koji su dopirali sa pozornice. Grandž veterani su nas proveli kroz njihovu obimnu diskografiju podsećajući nas na njihove epohalne pesme koje su definisali jedan muzički žanr, a odsvirali su i novu numeru “The One You Know” objavljenu ove godine kojom najavljuju novu ploču. I ta pesma naišla je na pozitivne reakcije kod publike, ali najglasnije se pevalo tokom “Would?” i ostalih grandžerskih rokačina sa prva dva albuma. Svakako najemotivniji trenutak nastupa bio je izvođenje pesme “Nutshell” koju je Jerry Cantrell najavio rečima da je bend Alice in Chains imao 6 članova, ali da dvojica nisu tu večeras, tako je ova pesma za Lejna i Majka.  Verovatno da je onima koju su AiC prevazišli još u prošlom veku bilo zamorno i dosadnjikavo sinoć, ali obožavateljima koji smatraju da je kvartet iz Sijetla još uvek relevantan i ima šta da ponudi, bio je pravi pravcati gušt da slušaju svoje heroje čija slava, barem kod njih, nikada neće izbledeti. Kvalitet ovog nastupa u velikoj meri diktirao je tonac benda za koga bi nakon ovako loše odrađenog posla najblaža kazna bio otkaz. Alice in Chains uživo zvuče čvrsto kao kuća, ali to je na ovom koncertu bilo moguće čuti samo na momente. Srećom, kada se radi o koncertu ovakvih heroja, malo šta može da naudi celokupnoj slici nastupa.

Portugal. The Man INmusic festival Zagreb
Portugal. The Man

Jedan od popularnijih bendova današnjice Portugal. The Man nastupao je na World stejdžu. Američki rok alternativci prvi put su nastupali u Zagrebu, pa su, kako su sami govorili, želeli da ostave dobar utisak i naprave odličan show. Sudeći po reakcijama klinaca koji su okupirali prostor ispred bine i sat vremena ranije pre koncerta, u tome su itekako uspeli. Njihov miks psihodelije, popa i roka držao je pažnju okupljenima tokom čitavog trajanja nastupa, a verni fanovi istinski su se zabavljali igrajući i pevajući svaki stih omiljene grupe. Ne treba posebno opisivati kakav je delirijum nastao kada su se začuli zvuci prošlogodišnjeg pansvetskog hita “Feel It Still” koji su svi prisutni ekstatično propratili. Ako je sinoćni koncert nekakav reper, Portugal. The Man i Zagreb su na pragu jednog divnog prijateljstva.

Interpol INmusic festival Zagreb
Interpol

Vraćamo se na glavnu binu INmusic festivala poslednji put ove godine na nastup njujorškog benda Interpol. Frontmen benda Paul Banks rekao je tokom koncerta kako treba dosta toga da nadoknade s obzirom da im je ovo prvi nastup u Hrvatskoj. Tako smo na njihovom nastupu treće festivalske večeri bili u prilici da slušamo stvari sa svih pet dosadašnjih albuma, od kojih je najzastupljeniji bio “Antics”. Takođe, Interpol nam je predstavio i dve nove pesme “The Rover” i “Now You See Me at Work” koje će se naći na njihovom novom studijskom izdanju “Marauder”.  Zanimljivo je da su setlistu za ovaj koncert koncipirali oko pesama koje nisu veliki hitovi, pa su tako izostale stvari “Untitled”, “Obstacle 1”, “PDA” i “NYC”. Sa druge strane, svi koji su ih prethodne godine gledali na turneji kojom su obeležavali 15 godina albuma “Turn on the Bright Lights” na ovaj način kompletirali su sve najbolje pesme u karijeri ovog kultnog benda.

Interpol INmusic festival ZagrebInterpol nije bend koji će napraviti spektakularan koncert, niti bend od koga na nastupu možete očekivati neku posebnu interakciju sa publikom. Oni su veći deo vremena statični na bini, ali je to deo njihovog neverovatnog šarma zbog koga su oni jedan od onih bendova koji će vam ili biti jedan od dražih ili vas ni najmanje neće zanimati. Oni koji spadaju u prvu grupu su ljudi kojima je kiša tokom dve poslednje pesme na koncertu, “Rest My Chemistry” i “Lights”, bila jedan od najlepših trenutaka ovogodišnjeg Inmusica, skladan i perfektno tempiran.

Kiša je pljuštala što je na veliku žalost oteralo veći deo posetilaca te je nastup zagrebačkog benda She Loves Pablo ostao poprilično nezapažen. Beskompromisni pustinjski rock and roll prašio je na Balkan Goes North bini time priredivši onim najupornijim posetiocima festivala pravo finale ovogodišnjeg INmusica. Kako se nastup Zagrepčana bližio kraju, kiša je konačno posustajala pa je već uz “Gamblin’” i stanje u publici bilo daleko bolje. Geografska pozicija benda She Loves Pablo je Zagreb, ali ono što se u njihovom nastupu čuje su najtopliji krajevi Amerike. Da se nalaze tamo, danas bi stajali rame uz rame sa velikanima poput Red Feng, Clutch i Fu Manchu.

Kada se crta podvuče, može se zaključiti da ovogodišnje izdanje zagrebačkog festivala zadovoljilo i programom i provodom i da jedva čekamo naredno leto za novi INmusic.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Alice in Chains INmusic festival Zagreb