-

NaslovnaReportažeIndustrijal i ambijentalni multimedijalni performans u Novom Sadu

Industrijal i ambijentalni multimedijalni performans u Novom Sadu

dreddup0
Foto: Tamara Milenković

Subota, prvi dan februara, bila je rezervisana za koncert niškog benda Figurative Theatre sa sastavima dreDDup i Dichotomy Engine u novosadskom klubu CK13.

Dichotomy Engine
Dichotomy Engine

Na žalost, ledena kiša, nevreme i stanje na putevima sprečili su Figurative Theatre da doputuju i predstave svoj stvaralački opus pred novosadskom publikom, ali na sreću ne i fanove koji su po hladnoći došli da podrže druga dva benda.

Koncert je u 22 časa otvorio Dichotomy Engine, one man ambient drone bend Dražena Đorđevića iz Kule. U pitanju je ambijentalni, ponekad kakofonični muzički pejsaž oslikan gitarom, efektima, gudalom, kompjuterskim ritmovima i semplovima. Zajedničko bendu dreDDup je multimedijalni karakter nastupa – muzičku sliku sjajno je upotpunila projekcija sila prirode koje nas okružuju (pustinje, vodopadi, okean).

dreddup
dreddup

Oko 23 časova, nakon nastupa Dichotomy Enginea, na binu su se popeli domaćini čija su ostvarenja nedavno zabeležena u „Enciklopediji rok muzike u Vojvodini“. Kako bi publici nadoknadili izostanak trećeg benda, dreDDup je planirani nastup produžio i tokom svirke su pokrili materijal sa svih dosadašnjih albuma, uključujući i za sad standarddne “Futurism” i “Not from here”. Iznenađenje su bile dve potpuno nove numere „Pussy control panel“ i „Robots of death“, kao i kultna pesma „Eraser“ u čast bivšeg basiste Kenjia. Ostali su dosledni kada su nastupi u pitanju, što u prevodu znači da su prisutni mogli da uživaju u sat i po svirke, skakanje u publiku i sa publikom, padanje, nošenje fanova okolo-naokolo (stage diving) i prosipanje piva.

Na samom kraju još jednom je iskazano iskreno žaljenje što fanovi nisu mogli prisustvovati nastupu Figurative Theathrea, pa je ostalo samo to da se bace palice i da se što bezbednije produži dalje u noć kližući se po smrznutom novosadskom asfaltu.

dreddup1