-

NaslovnaReportažeIndirekt Showcase, prvi dan - Razigrani Detour i korisni saveti sa panela

Indirekt Showcase, prvi dan – Razigrani Detour i korisni saveti sa panela

Detour Elektropionir Indirekt festival BeogradImate bend, a niste čuli za Indirekt Showcase? Okej, u malom ste zaostatku, ali nadoknadivom. Imate bend, znate za Indirekt i ipak ne dođete? Indirekt je festival/konferencija koja se peti put održava kod nas i pored standardno dobrih svirki, organizuje i vemoa korisne panel diskusije. Da bendovi, vama se obraćamo. Većina panela je namenjena upravo vama.

Tako ste juče mogli da slušate diskusije o muzičkom PR-u, a kada vas sledeći put mediji budu ignorisali, setite se da ste možda mogli i da naučite kako da razgovarate sa njima za tračavih sat vremena, ali ko će još da ustaje tako rano ujutru i da dolazi na dosadne panele. Čast izuzecima koji su se pojavili. Svi se najčešće i u najvećoj meri promovišete preko društvenih mreža, a da li to radite dobro, hm? I to ste mogli juče da naučite, kao što ste mogli i da čujete nešto o VAŠIM pravima kao autoru nekog dela. Dobili biste dobre savete od par advokata koji se bave pravom muzičara, tumače ugovore koje potpisujete ne razumejući polovinu stvari koja je unutra, savetuju vas kako da zaštitite pesmu od plagiranja…

Detour Elektropionir Indirekt festival Beograd

Ali dobro, danas imate popravni. Pa možete da svratite i čujete da li vam je potreban Booking Agent, ili da li je moguć proboj na inostrano tržište. Takođe, kao što ste juče imali prilike da upoznate novinare, danas ćete u Beogradskom Marketu imati prilike da upoznate izdavače. U petak vas tek čeka novi program i ko zna koliko još zanimljivih i korisnih stvari. Bacite pogled, program ne ujeda, a ulaz na panele je besplatan.

Pa da se okrenemo malo i koncertima. Zahvaljujući zgusnutom rasporedu panela, beogradskog Sofar Sounds-a, kao i radionice muzičkog novinarstva koju je naš novinar Miloš Cvetković sinoć održao u Poletu (da, Balkanrock u okviru Indirekta drži još dve radionice, večeras u Poletu, sutra u Beogradskom Marketu, obe u 19:00h), na žalost smo uspeli da zakasnimo na švedski indie-pop bend Tiny Fighter. Sa druge strane, stigli smo tačno na vreme za zvezde večeri, hrvatski pop sastav Detour. Koncert je bio rasprodat dosta ranije, tako da je Elektropionir bio krcat. Ulaskom u klub praktično biste ostali na vratima. Konstantna cirkulacija ljudi dovodila je do toga da se lagano, korak po korak prestrojavate iz trake u traku i polako zauzimate poziciju iz koje ćete moći bar da vidite binu.

Detour Elektropionir Indirekt festival Beograd

A za to vreme, Detour je pravio pravu disko žurku sa srebrnom zavesom sa šljokicama koje se presijavaju iza njih. Muzika koju oni sviraju je pop, onaj klasični, organski, gluten free pop. Igranku koja je započela na prvoj pesmi, a nije stala do samog kraja nije mogla da pokvari ni mrtva rasveta Elektropionira, koja je menjala boje samo kada se menjala pesma, a možda je nekim intenzivnijim i češćim prelazima mogla malkice više da zagreje već vrelu atmosferu. Publiku, očigledno željnu benda koji nikada do sada nije nastupao u Beogradu,  činili su najrazličitiji tipovi ljudi. Od vikendaša, koji su stajali uz šank, pričali i povremeno đuskali, pa sve do onih vernih fanova koji su cepali grla uz svaku pesmu.

Ali to je i sam Detour. To je bend koji pliva u vodama između mainstream-a i alternative, ali nisu ni jedno od toga. Vole ih jedni, vole ih drugi. Vole ih i oni stariji parovi koji su stajali pozadi i zajedno sa bendom pevali svaku pesmu, mašeći polovinu tekstova. Ali kao da je bitno, bili su tu, uživali su, a verujem da je i sam Detour uživao jer su dobili jednu srčanu i iksrenu reakciju publike koja ih je veoma toplo dočekala.