-

Indirekt Showcase Festival: Beogradski vikend nezavisne muzike

Dope Calypso / foto: Ivana Marjanović

 

Treće beogradsko izdanje Indirekta pomerilo je svoje granice. Ove jeseni festival je trajao tri dana i bio prvi showcase festival u Srbiji. Osim u večernjem muzičkom programu, publika je mogla uživati i u konferencijama o muzici koje su se događale danju.

U četvrtak u KC Gradu, sa očekivanim jednosatnim kašnjenjem, festival je otvorio beogradski Triko. Ovaj trio čija sanjarska muzika prepliće više muzičkih pravaca, te stvara originalni spoj harmonije i buke zvučao je odlično. Dobro ozvučenje u KC Gradu omogućilo je da do izražaja dođu svi detalji njihove muzike. Nastup je bio koncipiran tako da su počeli laganijim gitarskim numerama, dok su energičnije pesme u kojima dominiraju bubnjevi ostavljene za kraj, pa se atmosfera graditivno pojačavala. Za 45 minuta, koliko su uglavnom trajale svirke na celom festivalu, bend je pokazao veštinu i kreativnost.

Barbarisms

Usledili su švedski Barbarisms, takođe trio, ali sa malo drugačijom postavkom. Ovaj folk bend sastoji se od električne gitare, akustične gitare i bubnjeva. Vedrom i jednostavnom muzikom, izdvojili su se od ostalih izvođača. Njihove pesme su muzički jednostavne i pomalo međusobno slične, tako da stavljaju akcenat na tekstove, koji su ovom bendu najjači adut.

Nastup je bio gotov pred ponoć, te je prvo veče festivala bilo poput zagrevanja. U petak i subotu svirke su bile raspoređene čak tri lokacije – KC Rex, Majstor za pivo i Dorćol Platz, i trajale su do sitnih sati. Tokom oba dana, u Dorćol Platzu su se održavala predavanja stručnjaka iz muzičke industrije, namenjena edukaciji regionalnih muzičara, lokalnih izdavača i svih drugih poslenika iz sveta muzike, kao i predavanje o književnim blogovima, koje svedoči da dnevni program nije bio posvećen isključivo muzičarima.

Mladi bend Moloa je u petak prvi nastupio u KC Rexu. Iako još nisu izdali album, njihov stil je zreo i prepoznatljiv. Publika nije bila mnogobrojna, ali ovaj trio je svirao energično i profesionalno. Originalna kombinacija post-roka i melodičnog indie zvuka bi još bolje došla do izražaja da je ozvučenje bilo malo bolje, jer su bubnjevi bili preglasni, a pevanje se preslabo čulo.

Za to vreme u Dorćol Platzu je bila sasvim drugačija priča – bilo je mnogo više ljudi i zvuk je bio neuporedivo bolji. Satnica se poštovala, malo posle 22 i 30 na binu su izašli The Immigrants, mađarski progresiv indie bend. Interesantno je što su se publici obraćali na srpskom. Prva polovina nastupa bila je u pop maniru, dok su u drugom delu postali žustriji. Akcenat stavljen na deonice bas gitare, i šarmantan scenski nastup zagrejali su publiku koja ih je pozdravljala ovacijama nakon svake pesme.

Baden Baden

Usledile su prave zvezde večeri – hrvatski Baden Baden. Petočlani bend koji čine gitara, bas gitara, bubnjevi, klavijature i glas snažno je poveo prisutne u svoj bučni svet. I muzikom i scenskim nastupom su se energično predstavili Beogradu. Autentični zvuk ovog benda ostaće zapamćen kao vešti spoj destruktivnog industrijala, haotičnog post-panka i ritmičnog elektro-popa. Svirali su pesme sa svog albuma „La Drogue“, kao i nekoliko obrada. Ozvučenje je bilo solidno, ali se pevanje malo slabije čulo. Bilo je dovoljno dobro da slojevi muzike dopru do publike, koja ih je nakon svirke tražila bis. Bend se vratio i odsvirao „Mi plačemo iza tamnih naočara“ Dobrog Isaka.

Veče je završio domaći duo Auf Wiedersehen. Pokazali su okupljenima da su gitara, bas gitara i glas, uz dosta elektronike dovoljni za dobru muziku. Repetitivni minimalistički bitovi usklađeni sa gitarskim rifovima i okićeni psihodelijom ispadaju iz muzičkih žanrova, te stvaraju originalnu i savremenu muziku za igranje, što je i publika prepoznala. Do samog kraja večeri, nešto posle 1 ujutru, prvi redovi su poskakivali.

Raspored dešavanja u subotu sličan je bio onom od petka. KC Rex je bio puniji nego prethodne večeri kada je oko 21 i 30 krenuo nastup austrijskog benda Gospel Dating Service. Jedinstven zvuk ovog benda koji stvaraju ponekad naglašene klavijature, a ponekad snažna ritam sekcija, nije mogao dostići svoj maksimum, jer su bubnjevi bili preglasni i na momente je dolazilo do neprijatnog brujanja. Nažalost, publika je dobila tek naznaku kvaliteta ovog Indie popa sa primesama soula i gruva.

Usledili su beogradski Dogs in Kavala. Eksperimentalnog stila koji je mešavina garažnog roka i psihodelije, uz neobičan dodatak šarma šezdesetih, momci su svoju poruku preneli odlučno i bez mnogo priče, đuskanja ili drugih pratećih stvari, već isključivo muzikom, kao što to i treba da bude. Pevanje se ponovo jedva čulo, ali to nije pokvarilo sveopšti ugođaj.

Za to vreme u Dorćol Platzu svoj nastup započinjali su bečki At Pavillon. Širili su pozitivnu energiju svojim indie pesmama sa fank i disko elementima, savršenim za igranje. Vrsni muzičari, a još bolji šoumeni, sve vreme su komunicirali sa publikom, čak je pevač par puta silazio sa bine i igrao sa okupljenima. Tad je došlo do izražaja da gitara koju nosi uopšte nije povezana, već je deo imidža.

Presing

Kao kontrast razigranim bendovima koji su prethodili, festival je zatvorio domaći Presing. Imali su malih poteškoća u nameštanju bine i dok se to čekalo, pevač Kiza je iskoristio priliku da se na svoj način obrati publici. Najavio je da će uslediti nonšalantni koncert, iako je nastup koji su priredili bio sve sem toga. Bend je bio agresivan i precizan, njihova mračna harizma se raširila klubom. Odsvirali su i nekoliko novih pesama, pokazavši da rade na novom materijalu. Kada se svirka završila, publika ih je zvala na bis. Odsvirali su još dve pesme i time završili festival.

Organizatori Indirekta su obavili sjajan posao selekcijom bendova koji će nastupiti tokom festivala. Na prvi pogled je neobično što i pored ovako kvalitetnog programa nijednom nije bilo velike gužve, ali razlog tome je što nezavisna muzika nikad neće postati mejnstrim jer se obraća ciljanoj grupi ljudi. Ipak, ovog vikenda se pokazalo da nezavisna scena u Srbiji živi i ima sasvim dovoljno publike koja ume prepoznati kvalitet i koja je spremna ispratiti i podržati ovakve događaje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA