-

NaslovnaReportaže"Indexi i prijatelji" u Sarajevu: Oživljena sjećanja na legendarnu grupu

“Indexi i prijatelji” u Sarajevu: Oživljena sjećanja na legendarnu grupu

Foto: Damir Ćumurović, Oslobođenje

Sinoć je pred punom dvoranom sarajevskog Doma mladih održan sada već tradicionalni koncert pod nazivom “Indexi i prijatelji”.

Zainteresovanost za ovaj koncert je bila nevjerovatno velika te su se karte rasprodale dan ranije. Ništa čudno jer, kako koncertna tradicija Indexa i prijatelja traje već desetak godina, tako se redovno traži i karta više za ovaj događaj koji okuplja raznoraznu publiku, od onih koji su odrastali uz njihovu muziku, do onih koji ih tek sada otkrivaju.

I ove godine svirali su nekadašnji članovi kultnih Indexa – Fadil Redžić (bas gitara), Ranko Rihtman Neno Jurin (klavijature), Peco Petej (bubnjevi) i Muris Varajić (solo gitara).

Foto: Damir Ćumurović; Oslobođenje

Koncert je počeo pjesmom “Plima” koju je otpjevao hrvatski pjevač Giuliano. Nakon njega na bini su se izmijenile mnogobrojne zvijezde bivše Jugoslavije. Dado Topić otpjevao je pjesmu “Jedan čovjek i jedna žena” te pjesmu posvećenu Davorinu Popoviću koju je napisao Zlatan Fazlić, “Pjesma o Davoru”. Upravo je nakon Davorinove smrti 2001. godine grupa Index i prestala s radom. Pored Dade Topića, pred publiku su stali i Mladen Vojičič Tifa, Branko Đurić-Đuro, Jasna Gospić Sparavalo, Goran Karan, Neno Belan, Boris Novković, Dejan Cukić, Amel Ćurić. Svi redom svojim su nastupom ostavili specifične emocije i odali počast jednom od najznačajnijih bosanskohercegovačkih rock bendova koji su iza sebe ostavili pregršt bezvremenskih hitova koje i danas pjevamo.

Foto: Damir Ćumurović; Oslobođenje

Atmosfera u Domu mladih bila je fenomenalna, publika je pjevala uglas svaku pjesmu tokom koncerta tako da je poslije Đurine izvedbe pjesme “Ti si mi bila u svemu naj naj” publika i dalje nastavila pjevati pjesmu, što je dovelo da se ista još jednom ponovi.

Nažalost, na koncertu se nisu pojavili, iako su bili najavljeni kao gosti: Massimo Savić, Hari Mata Hari, Zoran Predin, Seid Memić Vajta i Saša Losić Loša, ali bez obzira na sve, ništa nije moglo pokvariti ovu prekrasnu večer punu emocija, ljubavi i nostalgije, koja će sigurno svima prisutnima dugo ostati u sjećanju.

Priča o ovom kultnom sarajevskom bendu nastavlja se sutra kada će u njihovim stihovima uživati i beogradska publika.

Foto: Damir Ćumurović; Oslobođenje

Fotografije možete pogledati i ovdje.