-

Nišville ’09: Incognito po ukusu Nišlija

Incognito
Incognito

Zahvaljujući glasovima Nišville publike na završnoj večeri festivala nastupio je sastav Incognito, dok su Jildiza Ibrahimova i Rendi Brejker kući otišli sa nagradama za doprinos džezu.

Poslednje veče festivala počelo je instrumentalnim džez nastupom niškog benda Moba koji su publici odsvirali 6 numera sa njihovog poslednjeg albuma ,,Sećanja“. Bendu se u toku nastupa pridružila i velika pevačica srpskog džeza Nada Pavlović koja je izvela nekoliko džez standarda.

Na earth bini ponovo su pozicije zauzeli članovi big benda sofijskog radija, ali ovoga puta njihov gost je bio svetski poznati džez trubač Rendi Brejker. Sjajni trubač je izveo numere „Wayne Out“, „You’re In My Heart“, „Tijuca“, džez standard „My Ideal“, a nastup je završio bi-bop numerom „Free Fall“. Rendiju Brejkeru je ovom prilikom nagradu festivala ,,Bata Anastasijević“ uručio Dušan Anastasijević. Iako je Brejker napustio binu, big bend još uvek nije bio raspušten. Njima se na sceni pridružio Vasil Petrov poznat pod nadimkom ,,bugarski Sinatra“. Petrov je i po glasu, i po stilu oblačenja, pa čak i frizuri bio poput pravog pevača iz Sinatrinog doba, a publiku je opustio uz evergrin klasike.

Nišville je po treći put na svom festivalu ugostio Jildizu Ibrahimovu, tursku pevačicu koja ima reputaciju ,,ženskog Bobi MekFerina“ zbog svoje sposobnosti da imitira glasom više instrumenata i zbog raspona glasa od neverovatne 4 oktave. Ibrahimova je počela sa klasičnom muzikom i njen izbor su bile kompozicije Johana Sebastijana Baha i Volfganga Amadeusa Mocarta. Dalje je nastavila sa Geršvinovom džez numerom „How long has this been going on?“ i Djuk Elingtonovom „I got it bad and that ain’t good“. U nastavku svog repertoraa Ibrahimova se prebacila na tursku narodnu muziku i u tom svetlu predstavila i svoju kompoziciju „Orijent Ekspres“. Svoj nastup je sjajna pevačica završila selekcijom ciganskih pesama. Ibrahimova je nastupila na prvom idzanju festivala, 1981. godine, a na svom drugom nastupu 1995. je dobila nagradu ,,Bata Anastasijević“. Ove godine je festival ponovo nagradio, samo ovoga puta specijalnom nagradom za doprinos džez muzici koju joj je uručio turski ambasador.

Na sky stejdžu narednih 50 minuta posetioci festivala zabavljali su se uz gitarske majstorije brazilskog muzičara Danijela Markeza. Markez je u Niš došao sa svojim triom i demonstrirao fuziju brazilske narodne muzike sa džezom, pa i klasičnom muzikom.

Sledeći na redu su bili Incognito, koji po drugi put gostuje u Nišu. Prvi put su nastupili na festivalu pre četiri godine, a Nišlije su bile toliko oduševljenje tadašnjim nastupom da su u okviru „make a wish“ izbora izrazili želju da ih festival ponovo dovede. Prvi se na bini pojavio frontmen benda „Blui“ koga je publika sa oduševljenjem dočekala. Ubrzo je svoje pozicije zauzelo svih 10 članova ovog britanskog sastava. Ejsid-džezeri čija je muzika kombinacija fanka, soula, regea, džeza i popa raspametila je publiku i ovogodišnjim nastupom. Svi u publici su tokom celog nastupa igrali, mahali rukama, aplaudirali i pevali sa bendom. Više puta tokom nastupa Blui se obratio publici i provukao neke političke teme sa ideologijom da ljudi budu ujedinjeni i da se ne okreću jedni protiv drugih. ,,Budite vi“, rekao je vođa britanskog sastava. U jednom trenutku članovi benda su međusobno zamenili instrumente, ali se pokazalo da ih možda i bolje sviraju nego svoje matične. Pesme kojima su Incognito i ove godine oduševili publiku bile su: „Who Needs Love“, „Step Aside“, „Talking Loud“, „When The Sun Comes Down“, „Deep Waters“, „Colibri“, „This Thing Called Love“, „Expresso Madureira“, „Still A Friend Of Mine“, „Don’t You Worry“, „Reach Out“, „Everyday“, „Nights Over Egypt“, „Always There“, „I Hear Your Name“, a ceo koncert je bio gotov pesmom Boba Marlija „One Love“.

Čast da nastupe poslednji na festivalu imali su srpski bluzeri E-75. Posle par problema oko podešavanja zvuka, na početku nastupa, E-75 su odžali sjajan bluz nastup za publiku koja je još uvak bila prisutna u poprilično velikom broju.

Ovime je XXVI izdanje Nišville džez festivala završeno. Prema podacima organizatora festival je tokom svih večeri posetilo oko 15.000 ljudi, a nastupilo 27 izvođača iz 40 zemalja sveta.