-

NaslovnaReportažeIma neka tajna veza između Massima i Osječana

Ima neka tajna veza između Massima i Osječana

P1160132
Foto: Luka Bartolić

Kako prenijeti svu onu energiju s koncerta na papir? Kako vam dočarati umjetnost koju je Massimo pripremio za Osječane? A kako vam dočarati umjetnost koju su Osječani pripremili Massimu?

Zbog ogromnog interesa publike, koncert Massima Savića u Osijeku morao se premjestiti u veći prostor, u dvoranu Gradski vrt, a 16. studeni je datum koji će ostati u dubokom sjećanju i publici i Massimu. Višestruko nagrađivan glazbenik i dobitnik pet Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu, priznao je publici da mu je najveća nagrada ipak ono što su mu oni pripremili, premještanje koncerta u veći prostor. No, očito ne dovoljno velik, jer su i ulaznice za Gradski vrt bile sve rasprodane.

P1150956Malo za promjenu, koncert je počeo u točno vrijeme kad je i planiran. Koncert je otvoren pjesmom Traži me gdje je već prvom notom dano do znanja da će ovaj koncert biti obavijen fantastičnom atmosferom. Odmah nakon te pjesme, Massimo je rekao da nema običaj pripremati govore između pjesama i ne zna zapravo što će pričati pa je najbolje biti iskren što je publika iznimno cijenila. Bio je vidno sretan kad je najavio sljedeću pjesmu Sretan put, jer je stvarno rijetkost da publika tako dobro primi novi album s kojeg u repertoaru imaju čak sedam pjesama.

I bio je u pravu! U Tišini publika je mogla uživati u snažnim zvukovima viole i gitare gdje je solo ostavio dojam kao nadmetanje ta dva instrumenta, dva različita instrumenta koja su iz tog nadmetanja prešli u simbiozu. Publika je mogla uživati i uz hitove Iz jednog pogleda i Dodirni me slučajno. Za ovu drugu pjesmu Massimo je objasnio da kada glazbenik godinama radi i stvara glazbu, on se nalazi u svojoj comfort zoni i ne izlazi iz nje. Međutim, ako želimo napredovati, moramo se osloboditi, izaći iz nje i proširiti vidike. To je razlog zašto voli surađivati s različitim glazbenicima.

Nije tajio da najviše voli surađivati s Arsenom Dedićem i koliko se divi tom čovjeku, malo ljudi može napisati tako jednostavne riječi, a da one znače upravo ono što trebaju značiti, da prenesu sve one osjećaje i iskrenost. Tada je izveo Da mogu, čiji tekst je napisao Arsen, a publici je pružio i izvedbu pjesme Sve je to zbog lošeg vina u svom stilu za koju je rekao da je već u startu odlična pjesma samim tim što je tekstopisac Arsen Dedić, a glazbu je napisao Goran Bregović.

P1160067Kako cijeni ostale umjetnike, izveo je i nekoliko pjesama od velikih imena naše scene. Publika je uživala uz Graciju starog Johnnyja (Azra), Moju Ljubicu njihove lude prijateljice Alke (Alka Vuica) i Zamisli život u ritmu muzike za ples (Film) koju je izveo nakon bisa i uspio cijelu dvoranu podići na noge i rasplesati ju! Izveo je i nekoliko pjesama svoje prijašnje grupe Dorian Gray kao što su Samo za tvoje oči i Sjaj u tami.

Tijekom koncerta se dogodila i jedna prosidba za koju ni Massimo nije znao do samo nekoliko sekundi prije početka koncerta. Nakon sudbonosnog Da, Massimo se našalio da se sad ugase svjetla kako bi pružili zaručnicima malo privatnosti. U nastavku nam je pokušao dočarati kako izuzetno cijeni žene i voli surađivati s njima, a jedna od takvih pjesama koje su u potpunosti napisale žene je Odjednom ti grupe Meritas.

Kao što je na početku obećao da će biti iskren, rekao je publici kako svi govore da je osječka publika teška, u smislu da ih je teško zadovoljiti. Bilo kako bilo, priznaje Massimo, ona najbolje reagira na pjesme koje su stvarno bitne.

P1160142Glazbenici često puštaju publici da pjevaju refrene poznatih hitova pa je Massimo već na početku napomenuo da svi slobodno mogu pjevati, ali kad on da znak, da apsolutno svi moramo uključiti svoje instrumente. Ti posebni trenuci kada je publika pjevala pod dirigentskom palicom Massima događali su se s vremena na vrijeme. Ipak, najljepši dio koncerta se dogodio u pjesmi Stranac u noći. Massimo je u jednom trenutku samo odstupio od mikrofona, povukao se, i bez ikakvog znaka publika je počela pjevati u glas kao jedan zbor. Ima neka tajna veza. To je bio poseban trenutak za Massima na čijem se licu mogla vidjeti radost, ponos, sreća. Povukao se i uživao u daru koji mu je pružila publika. Uživao je u glazbi čiji je on sam kreator na način kao što i mi uživamo u njegovoj glazbi.

Na kraju koncerta, koji je sad trajao već više od dva sata, Massimo je rekao da sviraju već pola sata dulje od planiranog, no to nije razlog da ne odsviraju još jednu pjesmu, njemu najdražu i najbližu pjesmu, Krug u žitu.

Koncertu je došao kraj. Massimo je uspio osvojiti tešku osječku publiku, a vrijedi i ono obrnuto. Uživanje je bilo obostrano, energija i atmosfera koncerta neponovljivi. Ona iskrenost u Massimovom pogledu kada je publika u jedan glas pjevala njemu, gdje je on u tom trenutku postao publika, to je nešto što rijetki umjetnici mogu postići.