-

II Naissus Street Fest: Za gradove koji su stali

Cvrge 2
Čvrge, foto: Ivana Božić

Bendovi Dok7, Čvrge, Daily Noise Club i School Bus nastupili su u okviru prve večeri drugog internacionalnog Naissus Street festivala u niškom klubu Black Stage.

Iako su organizatori napomenuli da neće biti kašnjenja, prvi bend izašao je na binu nekih sat vremena nakon najavljenog početka jer ovdašnja publika nema naviku da dolazi na vreme (a u poslednje vreme ni da dođu na neki koncert i podrže autorske bendove).

Dok7
Dok7

Nešto nakon 23 časa, uz nekoliko prigodnih reči jednog od organizatora iz niškog benda Kontras, festival je zvanično otvoren. Kao specijalni gost na otvaranju nastupio je niški pank-rok bend Dok7. Energičan start obećavao je da ovo neće biti obično veče. Već u prvoj polovini nastupa začule su se: „Dobar dan” i „Fellacio”, a pala je i jedna posveta za drugara „I dalje pokušavam”. U početku je publika pomalo stidljivo i sa bezbedne razdaljine od bine pratila ono što se tamo dešavalo. Tek bi poneko ispunio taj prostor osvajajući ga skakanjem. U četrdesetak minuta Dok7 preleteli su kroz materijal sa svog albuma prvenca „Dobar dan”, kao i sa aktuelnog „Ni 5 ni 6” i pripremili teren bendovima nakon njih.

Čvrge
Čvrge

Miris prosutog piva mešao se sa veselim zvucima dok su krhotine stakla gurane u uglove, a muzičari se smenjivali na bini taman toliko dugo da se izađe izvan kluba na svež vazduh. Vrelinu su dodatno povećali Požarevljani Čvrge. Na prvi pogled činilo se da je bina pretesna za sve muzičare, ali uspeli su da istraju i prisutnima pruže pravi ugođaj uz melodične deonice trube u veselom ska ritmu. S obzirom na to da se aprila pojavio video spot koji najavljuje novi singl „Svakidašnja žurka u mom gradu”, Čvrge su izveli pesmu „Moj grad”. Ipak, okosnica njihovog nastupa bile su pesme sa albuma „Ska Vulgarismo”, a svoje mesto u set listi te večeri našle su i “Sajber kurajber” i “Radnička” koju, kako rekoše, biraju gde će da izvedu.

Daily noise club
Daily noise club

Ukoliko ste Čvrge propustlli na Naissus Street Festu, priliku za popravni imate već krajem maja kada će uz Kontras nastupiti kao podrška bendu The Toasters.

Pre skoro godinu dana bend iz Sofije, Daily Noise Club, svirao je u niškom klubu Feedback sa knjaževačkim bendovima School Bus i Good Ol’ Bastards. Tada je malobrojna publika mogla da se uveri u kvalitet ovog benda, Ovog puta koncept Black Stagea bugarskom triju omogućio je veću interakciju sa publikom tako da su više puta tokom svog nastupa gitarista i basista skakali sa bine. Njhov nastup pratilo je znatno manje ljudi nego prethodna dva benda. No, to ih nije omelo da se dobro zabave sa preostalom publikom.

School bus
Schoolbus

Prvo festivalsko veče zatvorio je knjaževački bend School Bus. Poput ping-pong loptice frontmen Mića skakutao je s jednog kraja na drugi (koliko mu je kabl omogućavao). Njihov nastup bio je znatno kraći od nastupa prethodnih bendova zbog radnog vremena kluba. Činilo se da tek što su se zagrejali i krenuli, morali su da se zahvale na pažnji.

Binu u klubu Black Stage večeras će deliti bendovi: Hosenfefer (Kosovska Mitrovica), Psychosonic Boris (Kosovska Mitrovica), Toy Letters (Sofia) i domaćini i organizatori Kontras.

pubika crop