fbpx

-

Naslovna Reportaže Igra rokenrol cela Tvornica - Električni orgazam u Zagrebu

Igra rokenrol cela Tvornica – Električni orgazam u Zagrebu

foto: D.T.
foto: D.T.

Veliki pogon zagrebačke Tvornice jučer je bio naelektriziran dobrom energijom i još boljim rockom. Naime, beogradski band Električni orgazam dostojno je proslavio 35 godina karijere u krcatom Velikom pogonu.

Zagrebački garage punk-rock band Rizol bio izvrstan uvod u ono što je slijedilo. Svojim čvrstim rockom zagrijali su publiku za čuveni beogradski bend, čija je pojava na pozornici izazvala opće oduševljene i natjerala one koji su bili u Malom pogonu da se prebace u Veliki.

Njihova obrada pjesme “Locomotion” pokazala se kao odlična uvertira za koncert. U samom startu uspjeli su rasplesati dobar dio publike, koju su činili i mladi i stariji. Druga pjesma na set listi bila je “Pođimo” s početnim zavodljivim rifom. Kako nema puno teksta, publika je još mogla štedjeti glasnice za one najpoznatije pjesme, koje su se našle u sredini koncerta.

el.orgazam02Prije te slatke sredine,  beogradski rockeri odsvirali su “Mentalno”, glazbeni broj koji je povisio temperaturu u Velikom pogonu. Uslijedila je malo mirnija “Seks, droga, nasilje i strah”, a potom i “Dokolica” i “Ne postojim”, koja rijetko kog nije pokrenula.

Svi prisutni bili su najpasivniji na pjesmama sa zadnjeg albuma, a to su “Ti to možeš” i “Pokaži mi (Kakav je tvoj grad)”. Možda su izazvale malo negodovanja, no zato je uslijedio najbolji dio koncerta koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Jedna od pjesama koja je publiku bacila u trans bila je “Kapetan Esid”. Kako je pjesma ljubavnog karaktera, probudila je mnoge zaljubljene poglede u Tvornici. Nastavili su sa pjesmom “Da si tako jaka”, koja je također izazvala bujicu emocija, a kod ponekih i suze.

Poslije sentiša, na red je došla poznata obrada pjesme “Out of Time” od The Rolling Stonesa, fanovima Električnog orgazma znana kao “Bejbe ti nisi tu”, koja je izazvala najveće ovacije. Najveći kaos u dvorani nastao je za vrijeme pjesme “Igra rokenrol cela Jugoslavija“. Te dvije pjesme probudile su najveću euforiju u publici te večeri. Nakon ovih, na red su došle pjesme novijeg vijeka “Nemaš nikom ništa da daš” i “Bliži Suncu”, a potom i “Spojimo se sad” i “Konobar”.

el.orgazam03Za “grande finale”, ostavili su svoje uspješnice. “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj” i “Nebo” bile su šećer za kraj. Ponajviše “Krokodil dolaze”, koja je začarala publiku svojom psihodeličnim zvukom i dramatičnim pjevanjem Srđana Gojkovića. Također, rasvjeta i dim bili su najupečatljiviji i najefektniji za vrijeme te pjesme.

Iako iza sebe imaju 35 godina sa , beogradski rokeri pokazali su da nisu nimalo zahrđali. Pjevač i gitarist Srđan Gojković (Gile), gitarist Branislav Petrović (Banana) i basist Zoran Raomirović (Švaba) zajedno su gotovo trideset godina, dok su Blagoje Nedeljković (Pače) i klavijaturist Ljubomir Đukić kraće s njima. Nakon svih tih godina, oni su i dalje puni mladenačkog elana te su poprilično dobro uigrani. S obzirom na to da su jedan od najznačajnijih srpskih rock bendova, da iza sebe imaju jednu od najboljih ploča jugoslavenskog rocka, a to je “Distorzija”, te da su nastupali s Rolling Stonesima prije osam godina, zadivljujuće je da nimalo ne zrače pretencioznošću. I dalje pale i žare kao da su mladi nadobudni band koji se tek treba dokazati.

Unatoč tome što dosta bandova ima kratki rok trajanja, Električni orgazam je primjer kako band i nakon 35 godina sviranja može i dalje zvučati svježe i kvalitetno.

Save