fbpx

-

Naslovna Reportaže Igra muzike i svetla - Brit Floyd u Beogradu

Igra muzike i svetla – Brit Floyd u Beogradu

Brit Floyd Sava Centar Beograd
Brit Floyd; foto: Miloš Cvetković

Sinoć (13. novembra) je u Hali sportova „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu održan spektakularan koncert najpopularnijeg tribjut benda fantastičnog i neponovljivog sastava Pink Floyd, simboličnog naziva Brit Floyd. Sa početkom u 20 časova, ovaj jedinstveni bend imao je priliku po treći put da prikaže Beogradu svoj originalni šou ukombinovan fenomenalnom izvedbom hitova Pink Flojda i izuzetno zahtevnim binskim svetlosnim efektima.

Bend iz Liverpula, oformljen pre nešto manje od deset godina, pružio je publici izvedbu koja je predstavljala svojevrsnu senzaciju čula. Započevši koncert pesmom Shine On You Crazy Diamond, izvrsna dinamika preplavila je halu i odmah najavila, nimalo naivan, instrumentalni doživljaj. Veseli akordi druge pesme Arnold Layne nisu mogli da odagnaju osećaj blagostanja koje je držao utisak koji je nametnula prva kompozicija. Nakon toga je usledio čuveni hit High Hopes i drugi deo Another Brick In The Wall.

Prilikom izgovaranja stiha „Mother should I trust the Government” pesme Mother, čitavom publikom oglasila se jaka ovacija, čiju insinuaciju nije neophodno dodatno komentarisati. U jeku tako uzdignutog raspoloženja nadovezala se pesma Sorrow. U smeni svetlosti i mraka izvođači su se gotovo fantomski pojavljivali i nestajali sa bine, dok je svetlosni efekat dočaravao ambijent i muzički puls. Prvu polovinu koncerta zaokružile su pesme MoneyPigs.

Brit Floyd Sava Centar Beograd

Drugi deo otvorila je pesma Breathe i svetlosni efekti, čiji se intenzitet pojačavao kako je koncert odmicao. U pesmi The Great Gig In The Sky imali smo priliku da čujemo savršen nastup jedne od pevačica pratećih vokala Eve Avile, koja nijednu osobu iz publike nije mogla ostaviti ravnodušnim. Može se, bez lažne skromnosti, reći da je ona pokupila najveći aplauz i ostalim članovima „ukrala” šou. U nastavku su se nizale čuvene pesme The Dogs of War, Have a Cigar i Wish You Were Here, koja je počela solažom dve akustične gitare, pružajući publici jedan pravi muzički dijalog.

One of These Days bend Brit Floyd odradio je bez premca, gotovo da je bilo moguće zamisliti da su na bini i Voters i Gilmor i Rik i Mejson. Na kraju pesme Comfortably Numb, koja se nastavila na The Final Cut, bend je predstavio svoje članove, zahvalio se publici i nestao sa bine. Tada je usledio gromovit aplauz, ovacije iz srca željne publike, koja nije želela da se nastup tek tako završi. Bis je usledio ispunjen pesmama Brain Damage i Run Like Hell, koja je oštrim rifovima na gitarama u kombinaciji sa stroboskopskim svetlom ostavila bez daha sve one od sedam do 77 godina, koji su činili publiku ovog sjajnog događaja.

Brit Floyd Sava Centar Beograd

Čitav performans Brit Flojda zaustavio je vreme i ostavio publiku da lebdi u periodu najveće popularnosti Pink Flojda. Spojena dva perioda, sedamdesetih godina, sa nadrealističkim i transcedentnim vizualizacijama činila su sinesteziju kakva se retko viđa na našim prostorima. Svi prisutni postali su jedno biće koje diše i živi taj istorijski momenat vredan svakog pomena.

Iako samo postojanje tribjut bendova predstavlja problemsko pitanje, da li treba kopirati nešto što je originalno i neponovljivo, mladi muzički talenti koji uspeju da dočaraju nešto što mlađi naraštaji nikada neće autentično moći da dožive, opravdava taj čin. To su dokazali izvođači benda Brit Flojd, koji su po ko zna koji put poklonili svoju dušu publici i bezrezervno odali počast slavnom bendu sedamdesetih.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Brit Floyd Sava Centar Beograd