-

NaslovnaReportažeIggy Pop u Budimpešti: Znojava, neposredna, sirova snaga

Iggy Pop u Budimpešti: Znojava, neposredna, sirova snaga

Iggy Pop Budapest Park Budimpešta
foto: Bojana Janjić

U okviru ovogodišnjeg Budapest parka na kalendarskom rasporedu predviđenom za jul, 24. 7. 2019. godine bio je ubeležen crvenim slovom. Velika sreda. Posebna i interesantna, ne samo lokalcima, već svim slučajnim i namernim posetiocima glavnog grada Mađarske. Sredu je okupirao Iggy Pop.

Išaran bojama i kulturnim razlikama Budapest park izgleda kao luna park. Samo umesto vožnji ljude je vozilo raspoloženje, potreba za dobrim provodom i bezbroj vrsta okrepljujućeg, hladnog piva.

Neposredno pred nastup zvezde večeri, koja je najavila novi muzički poklon slušaocima, izašao je bend Cruel Hearts Club. Nekoliko je razloga, iako to mnogima nije bilo ni na kraj pameti, zbog kojih će pola sata svirke ovog sastava ostati upamćeni. Prvo, radi se o all girls bendu. Da to ne bude jedini, iako dovoljan, razlog da ih zapamtimo potrudile su se svojim nastupom. Tri razigrane, raspevane lepe i mlade dame čine muzičku postavu, a iza sebe imaju all girls tehničku postavu. Nije li to sjajno? Najpoznatije uhu iz njihovog repertoara bila je prerada pesme „Girls and Boys“ sastava Blur.  Iza dve dame, crnokose i plavokose, na gitarama i vokalima, sedela je smeđokosa bubnjarka u drugom stanju. Da, u drugom stanju. Udarala je ne štedeći se i mnogo ritmičnije nego čudo koje je udaralo nju iznutra. Kakva carica! Cruel Hearts Club, fizički i muzički prelep šlagvort za sirovu snagu.

Iggy Pop Budapest Park BudimpeštaOrganizatori precizni u minut, što je nekad super, a nekad baš i nije, pripremili su sve da Iggy Pop i prateći bend izađu na scenu tačno u 20:25h. I baš tad, među šestoricom u crno odevenih, izdvojio se On. Go do pojasa, tanane, ravne plave kose koja mu je dodirivala gola ramena prekrivena smežuranom kožom ispod koje se na mahove ocrtavala nekada veoma definisana muskulatura. Kriv i iščašen, nestrpljivo je došepao do centra bine i uzeo mikrofon. Euforija se pronela van okvira Budapest parka i sa sobom prolila znoj među ljudima, znoj koji je dodatno podstaklo Sunce želeći i ono da odsluša makar prve četiri pesme. Suncu je to bilo dovoljno, a rekao bih da bi i posetiocima bilo jer su prve četiri pesme bile „I Wanna Be Your Dog“, „Gimme Danger“, „Passenger“ i „Lust for Life“. Au! Skakanje, šutka i zemljotres. Beli i crveni baloni, čaše s pivom, ali i posetioci su poleteli iznad glava nekoliko hiljada ljudi. Za to vreme na sceni čovek star 72 godine skače, vrišti, trči poput neartikulisanog deteta, valja se, bori protiv stalka i peva svojim dubokim glasom koji ga služi veoma dobro. Bend iza njega praši. Dve gitare, povremeno klavir, bas, bubanj i dva prateća vokala/duvača koji su naglašavali najmelodičnije delove grubog zvuka. Dešavanja u publici jedan od dvojica gitarista je morao da zabeleži svoji mobilnim aparatom, dok je šutka posebno zabavljala dvojac na duvačkim instrumentima.

Iggy Pop Budapest Park BudimpeštaNakon furioznog starta na kratko nas iz sedamdesetih prebacuju u dvehiljadite sa pesmom „Skull Ring“, ali vraćaju brzo u najbolje godine sa pesmom koja je nastala kad i „Raw power“, no za nju nije bilo mesta na tom studijskom izdanju – „I’m Sick of You“. Iggy je povremeno između pesama sedao na bubnjarski podijum i zalivao se vodom iz malog pehara. Priču o raznim supstancama koje je konzumirao i zbog kojih je imao velike probleme, ali uz zaključak da „Jebeš sve to, ipak mi treba neki čudni greh“ iskoristio je da najavi „Some Weird Sin“.  Terca u ovoj pesmi u izvedbi dve gitare podigla je na noge one uštogljene koji su sedeli u svojim ušuškanim fun pitovima.

Iggy Pop Budapest Park BudimpeštaZatim se ušlo u set Stooges pesama: „Search and Destroy“, „T.V. Eye“, „1969“, „No Fun“, „Down on the Street“. Tvrdo, tvrđe, najtvrđe, The Stooges. Intenzitet čvrstine muzike pratio je intenzitet šutke. Žutokosi dečak otežalog kretanja i golog torzoa davao je sve od sebe. Jasno se moglo videti kako su mu se stomačni mišići grčili dok je puštao krike i uvodio u i izvodio iz pesama. Spuštao se do ograde gde su ga dočekale ruke obožavaoca. Bacao je koske, mahao i puštao da ga masa upije, a onda se izvlačio iz nje, otimao vodu iz ruku redara, polivao, pio, bacao i uz pomoć gelendera vraćao se svom protivniku – stalku. Roudi ekipa je imala aktivnu ulogu na sceni. Donosila je i odnosila gitare, dodavala zvečke, vodu i vraćala stalak kada god bi ga nestaško šutnuo ili bacio. Miniset Marioneta prekino je „Mass Production“, koji je malo spustio loptu, i „The Jean Genie“ čime je Iggy odao počast svom pokojnom prijatelju Dejvidu Bouviju koji ga je izvadio iz ludnice i mnogo mu pomogao u solo karijeri. Otpevavši „Real Cool Time“, prolivši vodu iz pehara po bini i bacivši mikrofon Iggy je nestao. Iggy out. Ali ne zadugo.

Iggy Pop Budapest Park BudimpeštaBubnjar je ostao na svom mestu i uveo polako publiku u bis sa „Nightclubbing“. Ogrnut  plaštom dečak se vratio, počeo da peva, a publika se počela njihati. Međutim, sedmorka nije davala mnogo oduška publici. Temperatura je rasla ponovo. Pesma „Sixteen“ bila je okidač za novo oduševljenje i ulazak u brzi početak kraja. Zadenuvši mikrofon za pojas Iggy je aplaudirao, masa je pratila. Brzo se potom ušlo u „Five Foot One“ i „Real Wild Child (Wild One)“. Ekipa na bini, ali i publika štedeli su snagu za kraj. Svi su se ponašali kao divljaci, ne samo Iggy. On je ponovo sišao do ograde, pevao, raspitivao se da li su dobro u prvim redovima, grlio, dok su oni njega mazili i na trenutke kidali. Gospodin vidno uzbuđen što se zvezda večeri našla pred njim uspeo je da je zagrli i uhvati gotovo u „kragnu“, a zvezdu onemogućio da započne novu strofu, pa je i obezbeđenje imalo ulogu u ovom znojavom šouu.

Uzbuđenoj, veseloj i zahvalnoj publici Iggy se klanjao i izjavljivao ljubav. Postava iza njega napustila je svoje instrumente i otišla sa scene. Najavivši još jednu pesmu i traživši pomoć publike za njenu izvedbu okrenuo se bendu kojeg nije video. Zbunjeno je postavio pitanje „Gde su svi, dođavola?“, a iz bekstejdža jedan od organizatora je gestikulirao da je vreme isteklo. Izrevoltiran, pustio je uzdah, približio se stalku, iskalio bes na njemu, polomio ga, pobedio i odšepao iz Budapest parka. Dame i gospodo, Iggy Pop!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Iggy Pop Budapest Park Budimpešta