-

Iced Earth zaledio Dom Omladine

Iced Earth
Iced Earth; foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je Dom Omladine imao tu čast da bude domaćin hevi metal legendama, bendu Iced Earth, koji je u sklopu svoje svetske turneje imao za destinaciju i Beograd.

Elm Street
Elm Street

Na ovoj turneji Iced Earth promoviše svoj poslednji album „Plagues of Babylon“ koji je izdat u januaru ove godine. Bend koji je inače dosta puta menjao sastav članova, a ipak ostao dosledan svom karakterističnom zvuku, od svog prošlog albuma „Dystopia“ uvodi novi vokal – Stu Block. Iced Earth nije bio jedini bend sinoć, a njihov pohod na ovu svetsku turneju su pomogli dva velika benda Elm Street i Warbringer. Sve je bilo spremno i epsko putovanje je moglo da otpočne i u Beogradu.

Tačno u 20h prvi na scenu izlaze Australijanci, mladi bend Elm Street. Oformljeni su 2003. godine, a sa svojim jedinim albumom „Barbed Wire Metal“ pokazuju puno entuzijazma koji je slušaoce vratio u ’80. Publici su predstavili dobar set pesama obogaćen tradicionalnim zvukom te je ljubitelje takvog hevi metala sinoć impresionirao. Iako turneja traje punih mesec dana pokazali su da imaju dosta potencijala, kao i da im ne nedostaje energije. Svojim eksplozivnim nastupom napravili su odličan uvod, a publika je bila spremna za sledeći bend.

Warbringer
Warbringer

Sledeći na scenu dolazi Warbringer, treš metal bend iz Los Anđelesa. Brzim i žestokim zvukom ovi metalci definitivno znaju kako da podignu atmosferu do usijanja. Neumorna publika je ispratila ogromnu snagu i energiju koju ovaj bend poseduje. Naravno ceo njihov nastup su ispratile šutke u publici, a kulminacija je bila uz dobro poznatu pesmu „Total War“. John Kevil, vokal benda u međupauzama pijući pivo je komunicirao sa publikom, naglasivši da im je veoma drago što su u Beogradu. Iz svog bogatog opusa, izdvojili su pesme poput „Severed Reality“, „Living Weapon“, „Living In a Whirlwind“… Ovim nastupom publika je dobila dobru dozu žestokog, oldschool treš metal zvuka.

Iced Earth
Iced Earth

Svetla su se ugasila i usledila je pauza od dvadesetak minuta. Skoro puna sala je sa nestrpljenjem iščekivala bend koji se posle nekoliko godina ponovo vratio vernim fanovima u Beogradu. Tačno u 22 časa začuo se uvod u pesmu „Plagues of Babylon“. Publika gromoglasno pozdravlja Iced Earth, skandirajući njihovo ime, a Stu sa svojim odličnim vokalom je zvučao kao da je plejbek a ne uživo. Iako sa albuma koji je star svega mesec dana, publika je bila dobro upoznata i sve to odlično ispratila. Usledile su pesme „Democide“, „Burning Times“, „Vengeance Is Mine“, „My Own Savior“… Balade poput „If I Could See You“ i „Blessed Are You“ su podignutih ruka pevali svi prisutni u horu. Ovo publiku nije usporilo. Članovi su se povukli na kratko, ali prisutni su usklikivali njihovo ime, te su se članovi ubrzo vratili u punoj ratnoj opremi. Usledila je pesma „Dystopia“ sa istoimenog albuma. Moglo se čuti da publika želi da čuje „Melancholy“ i pesmu „Dracula“, ali oni su ipak najavili „Watching Over Me“. Dalo se primetiti i njihovo oduševljenje publikom koja je deo ove pesme otpevala sama. Poslednja pesma sa setliste je bila „Iced Earth“, čime je završena svirka od sat i po vremena.

Posle tri dobre svirke, publika je imala i priliku da razgovara sa članovima bendova Warbringer i Elm Street.

GALERIJA

Iced Earth