-

NaslovnaReportažeIced Earth: Hladna noć u Budimpešti

Iced Earth: Hladna noć u Budimpešti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Club 202 u Budimpešti imao je čast ugostiti velikane power/thrash metala, Iced Earth, u četvrtak, 24. studenog, 2011. Dugo očekivani koncert započeo je u 20h, sa samo par minuta zakašnjenja. Međutim, predgrupe – Fury UK iz Velike Britanije, i White Wizzard iz SAD-a, morale su skratiti set jer su kasno stigli u Budimpeštu, te je cijela satnica pomaknuta za sat vremena kasnije.

Prvi bend na pozornici bio je heavy metal trio Fury UK. Iako je klub već bio gotovo pun na samom početku večeri, fanovi su se još uvijek držali po strani, te ih je frontment, Chris Appleton (gitara), često morao prizivati da se približe i opuste. No, to nije trajalo dugo jer, nakon prvih par pjesama, bend je pokazao svoje prave sposobnosti. Pjesme su letjele jedna za drugom, često bez prekida između, no, nije nedostajalo energije i snažnih solaža. Treba istaknuti dvije pjesme na kojima je publika napokon oživjela – Saviour i Death by Lightning. Vrhunac njihovog nastupa bila je Chrisova solaža, tijekom koje su mu prsti bili gotovo nevidljivi od brzine kojom je svirao, a koju je završio tako što je iskoristio stalak za mikrofon kao trzalicu.

Samo 10 minuta nakon što su Fury UK napustili pozornicu, a fanovi ponovno napunili svoje čaše pivom, pozornica je ugostila White Wizzard. Bend u zadnje vrijeme prolazi kroz česte promjene postave, tako da nitko nije znao što zapravo očekivati od njihovog live nastupa. No, već na prvoj pjesmi, Over the Top, pokazali su da bez obzira na nestabilnost postave, i dalje savršeno uspijevaju uskladiti sve elemente njihove glazbe. Za razliku od Fury UK-a, njihov nastup se sastojao od malo više raznolikosti u glazbi; različitih dijelova i brzine, dok se Fury UK, kao još uvijek mladi i neiskusni bend, većinom oslanjao na sigurne riffove i solaže. White Wizzard su predstavili i novi album, Flying Tigers, između ostaloga i istoimenu pjesmu, koja je zapalila publiku te ih potpuno pripremila na glavni akt večeri, Iced Earth.

Nakon kratkih sat i pol tijekom kojih smo imali priliku čuti dva nadasve zanimljiva i energična benda, na pozornicu se popeo Iced Earth, uz ogromni pljesak i vrištanje fanova iz publike. Koncert su otpočeli novom pjesmom, Dystopia, te su njome predstavili novog pjevača, Stua Blocka, koji je ranije ove godine zamijenio dosad neprežaljenog Matta Barlowa. Svaka osoba u klubu budno je iščekivala trenutak kad je Stu počeo pjevati. No, nije nas razočarao. Njegov glas moćna je kombinacija Barlowova vokala i Owensovih visokih dionica, što je u četvrtak besprijekorno i pokazao. Osim što je napravio pun pogodak time što je uveo Blocka u bend, Schaffer se ove godine posebno istaknuo i novim Iced Earth albumom (Dystopia). Iako se mnogo razlikuje od starijih radova Iced Eartha – puno je teži i energičniji, što je dakako pozitivno utjecalo i na angažman publike u neprekidnom skakanju i vrištanju – treba reći da je ovo, nakon dugo vremena, pravo remek-djelo. Napokon smo imali priliku čuti malo diverzije u zvuku benda, a činilo se i da svi već znaju svaku riječ novog albuma, kao i starijih pjesama. Pravo iznenađenje bila je pjesma Watching Over Me, koju Stu gotovo nije trebao ni pjevati jer se cijela dvorana ionako orila glasovima fanova. Set su završili «svojom» pjesmom, Iced Earth, a Stu je na pozornicu izašao s ogromnom mađarskom zastavom.

Ovo je bio jedan od najdinamičnijih koncerata koje smo imali priliku vidjeti u zadnje vrijeme u Budimpešti, te se svakako radujemo njihovom povratku u Budimpeštu.

Setlista:

 1. Dystopia
 2. Angels Holocaust
 3. Slave to the Dark
 4. V
 5. Stand Alone
 6. When the Night Falls
 7. Damien
 8. Dark City
 9. Hunter
 10. Anthem
 11. Declaration Day
 12. Watching Over Me
 13. Dante’s Inferno (encore)
 14. Iced Earth (encore)