-

I stari i mladi u glas sa Dubiozom za legalizaciju

Dubioza Kolektiv
Dubioza Kolektiv; Foto: Marija Veljković

Ubrzo nakon završenog Nišvila, Tvrđava u Nišu bila je zaposednuda ponovo, ali ovog puta od strane ljudi sa malo drugačijim muzičkim ukusom. Naime, svoj koncert u okviru „Sound of Amstel„, a u organizaciji Urbanizam Niš, održali su, kao zvezde večeri, Dubioza Kolektiv, uz pomoć S.K.A., Madreda, Stereo Banane i Cooby Selecte.

S.K.A.
S.K.A.

Planirano je da sve počne u 21 čas, međutim, došlo je do kašnjenja od gotovo sat vremena, jer čak i tada plato nije obilovao ljudima. Prvi na binu izašli su, mladi momci iz Leskovca, S.K.A.. Ovaj bend svirao je obrade poznatijih pesama domaćih, ali i stranih alternativnih bendova, pa su se tokom njihovog nastupa mogle čuti obrade od Prodigyja, preko S.A.R.S.-a i Bad Copyja, pa sve do Prti Bee Geea. Prve borbene redove zauzeli su njihovi najveći fanovi (čitaj: drugari), koji ni jednog trenutka nisu stali, bilo je tu čak i šutki, što je možda neobično za ovako ranu fazu večeri. Kada su došli do kraja „svog“ repertoara u tada već brojniju masu bacili su po koju majicu, kao deo svog promo materijala i zajedno sa svojom maskotom S.K.A. poklonili se publici i time završili, mora se priznati, veoma energičan nastup.

Madred
Madred

Sledeći na redu da zabave publiku bili su Madred. Ovaj novosadski dvojac prikupljenoj tzv. kritičnoj masi predstavio je album prvenac „WHA GWAAN„. Iz zvučnika je dopirala mešavina hip hop i reggae muzike, sa primesama junglea, drum and bassa, breakbeatsa, dubstepa i još po nečeg. Oni, naime, nisu toliko popularni i čini se, nezasluženo, još uvek nemaju svoju fan bazu u Nišu (iako je jedan član Nišlija), ali će se posle sinoćnjeg nastupa to sigurno promeniti. Za sam kraj izveli su pesmu, za koju je nedavno izašao i spot, inače, njihov prvi, „Crucial Cut„, na koju je, kao i na većinu prethodnih, publika reagovala sa odobravanjem. U vazduhu se osetila određena doza napetosti i uzbuđenja, jer se znalo šta sledi.

Prema procenama organizatora u koncertnom prosotru našlo se više od tri hiljade ljudi. Toliko je fanova Dubioza Kolektiva došlo da ih vidi i čuje i uz njihove pesme se, kako valja, proveseli. Na istom mestu našli su se tinejdžeri, mladi roditelji sa decom, pa sve do baka i deka koji su sa nesrtrpljenjem čekali da počne nastup sedmorice boraca za ljudska prava, među kojima je po njima i legalizacija marihuane.

Dubioza Kolektiv
Dubioza Kolektiv

Glas iz zvučnika, sa ne tako velike bine, moglo bi se čak reći i skromne za ovako brojan sastav, najavio je početak prave zabave. Ređale su se „Volio BIH„, „Tranzicija„, „Kupi„, a masa kao da je plast sena u koji je neko bacio šibicu. Svaka pesma izvođena je malo drugačije, jer se svaki kraj produžio kako bi prisutni što više igrali i skakali, a jedino ostaje pitanje je li to bio zvuk ska ili pak narodnjačka melodija. Članovi benda skakali su i konstantno se kretali po bini, koliko je to bilo moguće i, čini se, sjajno zabavljali, što su prisutnima u nekoliko navrata i naglasili. „Vlast i policija“ izvedeni su baš kao i prošle godine, naizmeničnim pevanjem publike i pevača, na obostrano zadovoljstvo, a najviše verovatno na zadovoljstvo momaka u plavom.

Dubioza Kolektiv
Dubioza Kolektiv

Upečatljiv je bio trenutak u kome dečaci i devojčice stari ne više od 5 do 6 godina pevaju u prisustvu svojih roditelja „Marijuana„, a na malopre pomenutu „Vlast i policija“ skaču sa rukama koje su podignute i pokazuju srednji prst. Simpatično, rekao bi na prvu neko sa strane, ali nije sigurno je li zaista tako. No, ovo je pitanje za nekog drugog, jer dok je nama muzike i igre, lako ćemo. U tom maniru se i odvio koncert, skači, igraj i pevaj, iako, priznaćete, vesele melodije ovog benda u sebi imaju sadržanu ne tako veselu realnost.

Nakon nešto više od sat vremena sviranja, „Dubioza“ se povlači sa bine, ali ne za dugo. Pozvani su snažnom vikom nazad, a za sam kraj ostavili su „Blam„, „Kokuz“ i „Balkan funk„, koje su publiku dovele u stanje ludila, šutke, kojih je i do tada bilo, proširile su se na čitavu masu i nije se znalo jesu li u vazduhu ruke ili noge. Gromoglasnim aplauzom i vriscima ispraćeni su, sada stvarno, sa bine, a poslednje što su rekli je bilo: „Vidimo se, Niš!“.

Stereo Banana
Stereo Banana

Usledila je kraća pauza, a uz zvuke „Lako je prutu da se sokoli“ na binu izlazi dvojac iz Niša, publici dobro poznati, Stereo Banana. Mada se broj publike drastično smanjio, oni koji su ostali mogli su čuti pesme sa aktuelnog albuma „Šijemo sambu„, koji će na jesen, kako je najavljeno, dobiti svog naslednika. Prisutni su, kao i momci na sceni, đuskali uz „U bade mantilu„, „K’o u Beograd“ i najiščekivaniju „Da li vi masturbirate pred grad„, za vreme koje je zavladala najživlja atmofera. Svoje sugrađane koji su ostali da ih, do kasno u noć, slušaju nagradili su za sam kraj i pesmom „Majmunska posla„, nakon čeka su binu prepustili Cooby Selecta. On se pobrinuo da zabavi oni najneumornije, koji su nakon čitave večeri još uvek imali snage za igru uz kombinaciju junglea i drum and bassa.

Dubioza kolektiv su još jednom pokazali da su na prostorima bivše Jugoslavije veliko ime i da su u stanju da naprave veliki spektakl, u čemu su krajnje profesionalni. Pri tom su dali šansu i manje afirimisanim bendovima da pridobiju pažnju publike, što je svakako pohvalno, a pored toga niškoj publici, kao i onima koji su došli sa strane, pružili sjajnu zabavu. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da ih držimo za reč i nadamo se skorom viđenju.