-

Hypocrisy pregazio Beograd

hypocrisy_bg
Hypocrisy; Foto: Nemanja Đorđević

Konačno posle toliko albuma, turneja, festivalskih nastupa širom sveta i 20 godina obitavanja na metal sceni, dočekali smo da death metal sastav Hypocrisy uvrsti i našu zemlju na listu onih koje treba posetiti. Možda je to bila greška ili lukzus za fanove u Srbiji, ali presekom karijere ovih Šveđana smo te večeri dobili spektakl.

Condemnatio Cristi je nastupio prvi i sa malim zakašnjenjem otvorio koncert. Gosti iz Ljubljane su krenuli samouvereno u nadi da će ih što više ljudi čuti, ali za vreme njihovog nastupa je sala bila poprilično prazna jer se masa u tom trenutku nalazila ispred Doma omladine. Što im nije smetalo da budu kranje profesionalni i odsviraju svoj set i uz super zvuk prepuste binu sledećem bendu.

Hatesphere
Hatesphere

Na red je došao Hatesphere iz Danske, zvanična podrška na ovoj turneji. Bend, koji na metal sceni postoji već desetak godina, je energično gazio kroz svoj set kao da su svirali na stadionu ili u areni i predstavio sebe u najboljem svetlu na svom prvom nastupu u Srbiji. „Skandinavski“ thrash metal, kako ga je nazvao frontmen benda, prijatno je iznenadio sve prisutne. Počele su i prve takozvane šutke, a ostatak publike ispred kluba se preselio unutra. Pored svega, mesto u kome se održavao koncert, zvuk i sam prostor, su miljama daleko od ostalih mesta za koncerte u našem glavnom gradu, pa je to još više doprinelo užitku energičnih metalaca iz Danske. U finalu svog nastupa momci su pesmom „Sickness Within“ pozdravili sve prisutne i uz aplauz najavili zvezde večeri, Hypocrisy.

Hypocrisy
Hypocrisy

Dok se pripremala bina za glavni bend usledilo je razočarenje, jer je uprkos globalnom statusu benda i odličnoj organizaciji i zuvuku te večeri izostala brojnija publika. Pa se dovodi u pitanje da li se organizatorima isplati nastup ovakvog benda za nešto malo više od trista „vernika“ koliko je bilo kada je krenula pesma „End of Disclosure“ sa istoimenog albuma. Šveđani su iako vidno umorni dali sve od sebe da se njihov debi u našoj državi zapamti kroz bombastičnu setlistu koja je promovisala poslednji album i obuhvatila ostale koji su obeležili njihovu karijeru. Vrhunska atmosfera na bini je prešla i na publiku sa kratkim pauzuma između pesama. Ređali su se hitovi benda „Left to Rot“, „Necronomicon“, „Fire in the Sky“ i „Warpath“ kojoj je usledila masovna šutka i horsko pevanje. Simboličnih 13 pesama i nastup od nešto više od sat vremena je bio kratak publici, pa se bend vratio na binu posle kraćeg poziva na bis i pregazio publiku i zapalio atmosferu uz pesme „Roswell 47“, „Eraser“, „Adjusting the Sun“ i „The Final Chapter“. Na kraju koncerta bend se zavhalio svima, najavio svoj povratak i bukvalno se pozdravio sa ljudima ispred bine.

GALERIJA

Hypocrisy