-

Humanost ipak postoji: Treći Pozitivni koncert pred prepunim Quarterom

Iskaz (13)
Iskaz; Foto: Miljan Ristić

Pozitivni koncert održan je treći put po redu u novosadskom klubu The Quarter na svetski dan borbe protiv SIDE, 1. decembra u novosadskom klubu The Quarter, a organizaciji Udruženja Prevent. Svojevrsna ulaznica bila je slatkiš za decu koja žive sa HIV-om, kako bi se barem malo mogli obradovati novogodišnjim paketićima. Program je otvoren dodelom nagrada za najbolje radove, koji su pristigli na konkurs na temu prevencije HIV-a i smanjenja diskriminacije, a nagrade je uručivao Leonid Pilipović, poznatiji kao Leo Fon Punkerstein, gitarista benda Goblini.

Prva nagrada pripala je mladoj umetnici iz Niša, Jefimiji Kocić, koja je trenutno na master studijama grafičkog dizajna, druga Dunji Salaj iz Novog Sada i Nikoli Pegan iz Beograda, dok je dobitnik treće nagrade Nikola Hovanec iz Sremske Mitrovice. Njihovi radovi (možete ih pogledati ovde), kao i još devetnaest ostalih radova, krasili su zidove kluba, a kroz publiku je neumorno prolazila tzv. „kondom policija“, mladići i devojke, koji su sa osmehom delili prezervative i edukativni materijal.

Iskaz (8)Od 19.30 časova ispred bine su se našli članovi Kluba umetnika Bina (KUB), koji su izveli dirljivi plesni performans pod nazivom „Humani iskreno vole“. Performans je nastao po istinitoj priči osobe koja živi sa HIV-om, a poruka koja je upućena tom prilikom bila je „Stop diskriminaciji“, koja u društvu postoji prema osobama koje žive sa ovom opakom bolešću.

Pola sata kasnije počeo je nastup novosadskog benda Drunkards, koji su obradovali sve one koji vole zvuk irske muzike. Počeci benda vezuju se za 2012. godinu, kada su počeli kao “one gig band”, kako bi svirali samo za proslavu Dana Svetog Patrika, a nakon vrlo uspešne svirke ova petorka nastavila je sa radom. Imaju razvijen sopstveni stil eksperimentišući sa raznim muzičkim žanrovima i jedini su bend u Novom Sadu koji stvara i svira ovu vrstu muzike.

Atmosfera je i na njihovom sinoćnjem nastupu bila izrazito vesela i puna energije. Inače, Drunkards čine Aleksandar Filipović Gandi (glavni vokal i mandolina), Jelena Guduraš (violina i vokali), Boris Glušica (gitara i prateći vokali), Jovana Milić (bas gitara i vokali) i Nikola Vučetić (bubnjevi i prateći vokali), a neke od pesama koje je publika imala prilike da čuje su bile „Gandy’s Reel“, „Step it out Marry“, „Diamond shiny hair“, „The soul that is sold“, zatim odlična pesma  „Whiskey Day“, „Across the Irish Sea“, „Blacksmith“,“ Parting glass“…

Drunkards
Drunkards

Nakon njihovog jednočasovnog nastupa i 14 numera, publika je bila i više nego zagrejana za još jedan novosadski bend, kvartet Dora Maar, kojima je nastup na trećem Pozitivnom koncertu bio debi. Po onome što je publika imala prilike da čuje, nesumnjivo je da će ovaj bend, sastavljen od mladih, a već dokazanih i kvalitetnih novosadskih muzičara iz različitih autorskih bendova, biti pravo osveženje na rok sceni. Mnogobrojna publika i uspeh – to im je zagarantovano.

Imali smo prilike da popričamo sa Borkom Basarićem (Azil 5, bas gitara), pored kojeg kvartet Doru Maar čine i Luka Major (Uvertira, vokal i ritam gitara), Dušan Kolarski Cole (Gernika/Azil 5 – solo gitara) i Petar Banjac (Uvertira – bubnjevi). Pitali smo ga kako se „rodila“ ideja da nastane bend i o njihovim planovima za budućnost. Rekao je kako se ubrzo, nakon upoznavanja sa članovima benda i njihovim načinom sviranja, u njemu stvorila želja da jednog dana zasviraju zajedno. Doora Maar je njihova ljubavnica, svakome je druga, svakome je ona drugi bend. „Poželeo sam da tačno sa tim ljudima da pravim muziku, da sviramo. Muzički smo se pronašli ‘na prvu’, dogodila se ‘varnica’ i zapalila je sve. Rekao sam: ‘Ljudi ‘ajde da radimo!'“, podsetio se Borko.

Iskaz (11)
Iskaz

Tako je počelo, momci su od letos su vredni, a prva svirka na kojoj je ovaj bend nastupao bio je autorski omaž Milanu Mladenoviću, održan sredinom septembra u klubu Kriva Marta u Novom Sadu.  “Free rock” koncept Kvarteta Dore Maar sa mnogo improvizacije, oduševio je prisutne već sa prvom pesmom koju su izveli „Ti ubiješ sve što voliš“. Čule su se i „Izgubljeno-nađeno“, „Pokret“, „Tribal“, „Mantra“ i „Jureći svetlost na kraju dana.“ Album najavljuju za sledeću godinu.

Kao hedlajner ovogodišnjeg programa Pozitivnog koncerta, nastupio je pančevački petočlani hip hop/crossover bend IskazZa manje upućene, tekstovi Iskaza su socijalno angažovani, obiluju iskrenošću, jasnim emocijama, kreativnim stvaralaštvom koje je zavidnom nivou, a pozivaju na buđenje svesti, bunt…

Njihova muzika koja je žestoka fuzija hip hopa, funka, hardcora, trip-hopa, dubstepa, potpuno je razgalila publiku, kao i uvek kada su oni na sceni, tačnije kada vladaju njome, atraktivni i neumorni. U okviru svog devedesetominutnog nastupa, sa vraćanjem na bis, Iskaz je veče doveo do usijanja. Pozivali su publiku da sa njima peva, da se približi još više, a zatim su se i u publici mladići otimali ko će duže pevati na mikrofon sa frontmenom. Započeli su pesmom „Proste duše“ i mnogobrojna publika zapevala je uglas sa njima: „Mi smo proste duše iz države ajvara, puni igara, ali niko nema para…“

Iskaz (1)Usledile su pesme „S.I.S.T.E.M. (Svet ignoran’ta stvoren temeljnom emisijom medija)“, sa albuma Eros, akronim za savršeno opisanu atmosferu u svetu u kojem živimo, zatim „Sahrana morala“, uz koju su glasno vikali: „Para vrti tamo gde je trula burgija…sve je u redu, narod je navikao na bedu“, te „Kako sreća izgleda“. Energična numera koja ostavlja snažan utisak, podigla je publiku na noge, i navela sve prisutne da podignu ruke ka bini. Odzvanjalo je: „Da li ovde neko zna kako sreća izgleda?“, a nizale su se i pesme „Plaćamo za sve“, „Roze tuljani“, „3 u 1“, „Profil poroka“, „Lerdi“, „Do jaja“, „Bomba“, „Ajmo svi“, zatim prelepa balada „Staklena sećanja“, te pesma „Balkan metal“, koja odlično opisuje balkanski mentalitet. Otvorena kritika društva sa ovih područja – jasno i glasno.

Takva je bila i publika koja je popunila The Quarter. Odzvanjale su reči koje se urezuju u mozak zajedno sa dubokim bas deonicama. Pesmama „Furija“, „Warfare“ i “ Moglo je bolje za nas“, Iskaz su zatvorili svoj nastup i zaključili još jedno izdanje Pozitivnog koncerta.

Po svemu sudeći, bio je ovo najbolji Pozitivni koncert do sada. Najveću hvalu, ipak, zaslužuje Udruženje Prevent, koje je dalo sve od sebe da ova humana priča živi, da deci koja žive sa HIV-om izmamimo svi zajedno osmeh na licima novogodišnjim paketićima. Nadamo se da će uspeti u tome. „Kako sreća izgleda“, kaže pesma Iskaza. Sreća je u srcima detinjim, sreća će biti na licima onih koje iskreno i humano vole.

Iskaz (21)