-

Hladno pivo u Nišu: „Soundtrack“ za rasprodati koncert

Hladno pivo Banovina Niš
foto: Ivan Dinić

U okviru velike turneje na kojoj proslavljaju 30 godina postojanja, a čak 3 godine od poslednjeg koncerta u Nišu, Hladno pivo je sinoć nastupilo u rasprodatom prostoru dvorišta Univerziteta (Banovine).

Kako je i najavljeno, na binu u 21 čas izlazi predgrupa – „kruševački ska pank buntovnici“ Crveni karton. Publika polako pristiže, a bend kome ne manjka energije je savršen uvod u veče. Momci su nas prošetali kroz svoja tri albuma i neke od najvećih hitova „Buđenje„, „Da pređemo na stvar„, „Devedesete“ i podsetili nas na najrasprostranjeniji zanat u Srbiji „Zanat preživljavanja„.

Crveni Karton Banovina Niš

Nakon uzbudljivog uvoda, na scenu, praćeni gromoglasnim aplauzom, izlaze popularni Zagrepčani. Več uvodnim taktovima pesme „Vjeruj u mene“ počinju prva skakanja i publika pokazuje zašto su ovi momci jedni od najdražih gostiju u Nišu. Nakon „Pjevajte nešto ljubavno“ i „Svijet glamura„, Mile Kekin, kao uvod u narednu pesmu, proverava ko su pravi fanovi na ovom rasprodatom koncertu nabrajajući sve natpise na majicama iz publike. Žestoka svirka i štuke u publici se nastavljaju uz hitova „Kaže stari šta nam fali„, „Sreća„, „Kad ti život udahnem„.

Hladno pivo Banovina Niš

Mlađi bendovi i oni koji tek počinju svoje karijere su od Mileta sinoć dobili savet, da je najbitnije da ne ličiš na sve ostale i da napraviš pesmu koja će imati neku drugačiju temu. Upravo to je Hladno pivo uradilo sa pesmom o „onim ženama koje su se javljale na telefon kada je to trebalo“, tako je pesma „Ranjeni i ludi„, posvećena svim malim, ali potrebnim, ljubavima. Podsetili su nas na pesmu sa liste od 10 najpotcenjenijih pesama Hladnog piva „Carstvo pasea„, osvrnuli se na još jedan veliki društveni problem kroz pesmu „Šamar„, pozdravili sve prijatelje koji su nas „ostavili“ uz stihove „Mesi„, osvrnuli se na „lokalne šerife“ u jednoj staroj „Bačkizagre stuhpa šeja„…

U svojoj karijeri Hladno pivo nam je podarilo mnogo pesama, ali su uvek, po frontmenovim rečima, težili da pronađu onu jednu, pravu, koja je „Soundtrack za život„. Nakon izvedene „Firme„, pomenuli su da je tajna uspeha ovog benda u Srbiji, upravo u tome što se razumemo, jer imamo iste probleme, ali pre svega zajednički mentalitet. Sve ono što su savršeno sročili u pesmi „Na ovim prostorima„. Zatim dve pesme sa početka karijere, ali koje i posle toliko godina i izvođenja i dalje dovode publiku do usijanja „Trening za umiranje“ i „Šank„.

Hladno pivo Banovina Niš

Kako se veče približavalo kraju, bend je smirivao ritam, a Mile je pomenuo da je davne 1989. godine proveo u Nišu godinu dana, šetajući u vojničkoj uniformi. Pred kraj oficijalnog dela koncerta smo čuli „Pitala si me„, „Nije sve tako sivo“ i „Ezoterija„.

Sat i po svirke nije bio dovoljan, za sigurno hiljadu fanova, koji su sa velikim uzbuđenjem pevali svaku od pesama. Bend se vraća na binu uz ovacije i nagrađuje publiku sa „Teško je ful biti kul“, „Ne volim te“, “Für immer Punk”, „Nema više“ i „Pijan“.

Hladno pivo Banovina Niš

Sada već tradicionalno, uz zvuke pesme “Kad Sunce opet zađe” KUD Idijota, bend se poklonio i zahvalio publici. Proveli su nas kroz svoju 30 godina dugu karijeru i pokazali da im ni energija, ni kreativnost ne manjkaju, a prepuna Banovina, publike različitih godina, pokazala je da im pored starih, ne manjkaju ni novi fanovi. Nadamo se da će sledeći put Hladno pivo nastupiti na još većem prostoru, jer su jedan od retkih bendova čija se brojnost publike sa svakim nastupom povećava.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Hladno pivo Banovina Niš