-

Hladno pivo u Hali sportova: Für immer fenomenalni!

03 hladno pivo
Hladno pivo; foto: Marija Veljković

I danas se diskutuje o tome da li je Hladno pivo pank ili rok bend, i koliko je ona krilatica „für immer punk“ sa prvog albuma na snazi. Sinoćnim spektaklom u Beogradu, oni su dokazali da je ta diskusija potpuno nebitna i da su oni iznad svega für immer odličan bend.

Raskid13
Raskid13

Koncert je otvorio pančevački pank bend Raskid13. Iako su, kao bend, na muzičkoj sceni tek nešto više od godinu dana, momci iz Raskida13 su uspeli da naprave dobru atmosferu u velikoj Hali sportova i da zagreju publiku svežim i energičnim pristupom pank muzici. Budući da je bend sastavljen od iskusnih muzičara koji su već poznati domaćoj publici, naišli su na veliko odobravanje od Hale koja se tek punila kada su oni počeli sa svojim nastupom. Odsvirali su nekoliko pesama, među kojima su bile i „Izbačena“ i „Novo jutro“, da bi potom prepustili binu drugoj predgrupi Pop Star.

Gotovo simbolično, oko 20h i 20 minuta, melodični pank je zamenio klasični rok zvuk beogradskog benda Pop Star. Momci koji su bili dovoljno sjajni da budu predgrupa legendarnom Deep Purpleu 2014. godine, svakako nisu razočarali ni ovog puta. Energična četvorka  pružila je publici pola sata pravog, iskrenog i svežeg rokenrola, sa pesmama poput „Vodi me“, „Naoštri zube“, „Jet Set“ i „Umoran“.

Iako je publika nesumnjivo uživala u nastupima predgrupa, nestrpljivo je čekala da se na bini pojave oni koji su i uspeli da skupe tako različitu masu ljudi zajedno (pankeri, rokeri, tinejdžeri, sredovečni ljudi, deca od 7, 8 godina itd.) – Hladno pivo. U 21 i 10, čekanju je došao kraj. Članovi benda su tek krenuli da se penju na binu, a publika je već krenula sa aplauzom i vikom. Ista atmosfera zadržala se do samog kraja. Koncert je otvoren pesmom sa novog albuma, „Žena“, a publika je pevala u glas, već napamet naučene stihova. Usledila je pesma posvećena onim „odmetnutim“ drugarima koji naručuju malo pivo i planiraju zajednički život sa devojkama, „Messi“. Nakon nje, kreće da prži pesma kojom su pre dve godine otvarali gotovo svaki koncert „Kaže stari šta nam fali“.

04 hladno pivoKoliko god da je bend bio fenomenalan, publika je bila još sto puta bolja. U nekim momentima su bili glasniji od samog ozvučenja. U svakom trenutku bilo je na hiljade ruku u vazduhu, a neki su čak poveli i najmlađe članove svojih porodica koji su, iskreno uživajući na koncertu, pokazali da na ovim prostorima još ima nade za dobru muziku. Neumorni je reč kojom se može opisati i bend, a i publika. Nije bilo stajanja, pauza, a ni mnogo pričanja između pesama – samo muzika, pevanje u glas i aplauzi. Upravo ta buka navela je Mileta da prokomentariše: „Što volim ovaj zvuk pune Hale sportova“.

Budući da je ovaj koncert bio deo promocije novog albuma „Dani zatvorenih vrata“, publika je imala prilike da čuje čak 11 pesama sa tog ostvarenja, neke od njih, poput „Udarna vijest“ i „Dan oslobođenja“, po prvi put uživo. Pevale su se i „Firma“ koja je, čini se, publici jedna od omiljenih numera sa novog albuma, „Tijana“, „Dibidus“, hitična „Vjeruj u mene“, već dobro poznata „Na ovim prostorima“, i druge. Nisu izostale ni numere sa prethodnog albuma „Svijet glamura“, pa je odsvirana i naslovna numera, „Kirbaj i kotlovina“, „Evo mene na ručku“ i „Pravo ja“. Pesmu „Ezoterija“ Mile je najavio rečima „Ostanite uvek slobodni u glavi. To je glavni cilj i poruka Hladnog piva“.

05 hladno pivoU jednom trenutku Mile je rekao kako ne moraju sve pesme da budu politički angažovane, mora poneka da bude i ljubavna. Tada je krenula, kako je on objasnio „cmoljava pesma koja možda ne liči na pank bend“, „Lijepa riječ“, a u Hali sportova su krenula da se njišu svetla mobilnih telefona i upaljača. Nastavilo se u sličnom ritmu sa pesmama „Jednim osmjehom“, „Pitala si me“ i „Supermen“. Još jedna ljubavna pesma koja nije tako često svirana na koncertima obradovala publiku. Bila je to „Planeta“ sa čuvenog albuma „Knjiga žalbe“.

Najupečatljiviji utisak je, kako se već i očekivalo, donela pesma „Mojoj majici“, ovoga puta, ipak malo drugačija nego ono što smo ranije imali prilike da čujemo. Da Hladno pivo uvek voli prijatno da iznenadi svoje fanove, pokazao je i onaj momenat kada se ta numera prosto prelila u pesmu „Ima nas“ benda Goblini. Publika je oduševljeno pozdravila ovakvo iznenađenje gromoglasnim aplauzom i hukom.

06 hladno pivoSvirale su se i neke već dugo poznate i voljene pesme poput „Konobar“, „Zimmer frei“, „Pjevajte nešto ljubavno“, „Šamar“, „Trening za umiranje“, „Šank“, „Samo za taj osećaj“, i njima su se fanovi posebno obradovali. Oni pravi sladokusci dočekali su i retko svirane pesme „Par pitanja“, „Carstvo pasea“, „Dobri prijatelji“, pa čak i „Bačkizagre stuhpa šeja“, jer kao što Mile reče, ne može se pobeći od folka gde god da odete. Kao što to obično biva, da bi se otpevale neke pesme, neke druge moraju da izostanu sa setliste, a ovoga puta je to na veliku žalost bila jedna od omiljenijih pesama publike, „Ne volim te„.

Dva bisa nisu bila dovoljna fanovima koji su pokazali pravu posvećenost i neviđenu energiju. Tek što se završila poslednja numera „Nije sve tako sivo“, huka se nastavila, a ono čuveno „ooo, ooo“ iz te pesme nije prestajalo narednih nekoliko minuta. No, uprkos tome, svemu lepom mora doći kraj. Mile se zahvalio fanovima „za ovaj osjećaj i psihoterapiju“ i obećao „da ćemo se naći u Hali sportova dok god nas ima“.

Na koncertu je bilo svega, od bacanja bruseva na binu do bacanja bubnjarskih palica i trzalica za gitaru sa bine. Jedino je bilo neobično malo šutki kada je u pitanju Hladno pivo, ali sa sigurnošću možemo reći da je ovo bio koncert za pamćenje i da je svakako jedan od najboljih koncerata odsviranih u Beogradu u poslednje vreme.

Hladno pivo publika