-

Hladno pivo jubilarno u Novom Sadu: „Mi se stvarno znamo“

Hladno pivo; foto: Emil Gadžović

Povodom obeležavanja 35 godina postojanja, Mile Kekin i ekipa iz jednog od  najpopularnijih punk rock bendova u regionu, Hladno pivo, održali su sinoć prvi novosadski koncert u okviru ovogodišnje turneje „35 za 35”. Novosađane i večeras u Hali 2 Novosadskog sajma očekuje prava fešta. Isto mesto, u isto vreme, ali različit repertoar. Kako je najavljeno, ova turneja je oproštajna. Kekin će se u narednim godinama posvetiti solo karijeri, dok će ostatak grupe, Mladen Subošić Suba, Zoran Subošić Zoki, Milko Kiš Deda i Krešimir Šokec Šoki, nastaviti zajednički rad kroz projekat Guerilla Mainstream.

Hladno pivo je sa radom počelo 1987. godine u zapadnom zagrebačkom predgrađu Gajnice kada su se okupila četiri prijatelja Kekin, Suba, Tedi i Zoki. Prvi javni nastup imali su narednee godine, koja se i uzima za godinu početka njihovog postojanja. Kao pregrupa legendarnog benda KUD Idijoti, nastupili su 1992. godine, a godinu dana kasnije izdali su prvi album „Džinovski”. Od tada, pa sve do njihovog najnovijeg ostvarenja, singla „Štetočine“, iz aprila ove godine, Hladno pivo je ostalo prepoznatljivo i upečatljivo, beskompromisno i iskreno. Momci u ‘majicama koje slobodno dišu’, uspeli su da tokom svih ovih godina zadrže svoju staru publiku, sa kojom su i sami sazrevali, ali su svojim punkerskim šarmom uspešno pridobili i novu, mlađu; koja u ovom „ludom“ 21 veku, prepunom kiča i šunda, poštuje kvalitetan zvuk. Posle svakog njihovog novog uspeha, dolazili su još već uspesi; pune koncertne sale i dvorane, kao i eminentne nagrade iz čitavog svega kada je u pitanju muzička industrija.

Govoreći o prvim koncertima i trenucima kada su počeli da pune sportske dvorane, Kekin je jednom prilikom posebno istakao njihov koncert na Jarunu koji je okupio 20.000 ljudi: Prvi koncert smo imali u Domu sportova i tada su nam prvi puta na svirku došli roditelji. Zatim samostalni koncert na Jarunu kad nam je došlo više od 20.000 ljudi. Taj osećaj kad znaš da je pred tobom toliki broj ljudi koji su platitli da te vide na bini je nešto od čega se čoveku lako zamanta u glavi.

Sa početkom od 22:30 časova, kao predgrupa Hladnom pivu, nastupili su domaćini, bend Proleće, sa Nebojšom Reljin na čelu, koji su, kako kažu, nešto samo mlađi od zvezda večeri. Sa 30 godina uspešne karijere i četiri objavljena albuma, jedan su od onih bendova, koji ne prestaju da „praše“ tvrdi zvuk, svojevrsnu fuziju crossover, punk, hardcore, post new wave. Ovoj novosadskoj ekipi i posle toliko godina, ne nedostaju ideje i motivi za borbu, koja je, u vremenu kojem svedočimo, konstantna,.- i nadamo se, ne uzaludna. Na početku su svirane starije pesme i to: „Kiše“, „Sej“ i „Snegovi“, sa osvrtom još dalje u prošlost i pesmu „Matador“. Potom je došlo vreme za nešto novija ostvarenja, pesme „Bezobrazluk“, „Stolar“ i „Sam bez sobe“. Koncertno veče Proleće je nastavilo sa nizom „U daljini“,  „Od čega sit od toga i debeo“, „Nežni cvet“ Novosadska“ i „So“, među kojima su posebno mesto zauzele stare dobre „Uspomene“. Nakon njih, bend se pozdravio sa publikom.

Hladno pivo je na binu izašlo u 22:30 časova i proslavu jubileja otpočelo sa pesmama „Kirbaj i kotlovina“ i „Carstvo pasea„. Već na samom startu, atmosfera je bla slavljenička, a raspoloženje na nivou. Delovalo je da su se i publika i bend uželeli jedni drugih. Ove, i sve naredne pesme, dočekane su aplauzima i uzvicima oduševljenja. Usledilo je Kekinovo vrlo kratko i emotivno obraćanje publici: Dobro veče! Nema smisla posebno predstavljati Hladno pivo u Novom Sadu… Mi se stvarno znamo…

Gromoglasan aplauz i uzvici oduševljenja nisu izostali. Bilo je to pravo vreme za pesmu „Mojoj majici“. Interakcija sa publikom zasijala je i za vreme izvođenja pesama „Pravo ja“ i „Sreća“, a onda je došlo vreme za jedan od najvećih hitova benda „Jednim osmijehom“. Ova pesma, kao i mnogi drugi hitovi Hladnog piva, pravi su pokazatelj da rock muzika nije isključivo stvar 20. veka, nego da se definitivno tiče i vremena u kojem živimo, te da će se i u budućnosti sa uživanjem slušati i pevati.

Kekin i ekipa nastavili su da „šaraju“ sa svih osam albuma koje su izdali. Svirale su se nešto novija pesma „Kišna nedelja“, a potom opet stari hitovi „Superman“, „Ne volim te“„Pjevajte nešto ljubavno“. Nakon toga, Kekin se prisetio svojih dolazaka u Novi Sad, a posebno 2001. godine i prvog nastupa Hladnog piva u gradu, u tada popularnom klubu NS time: Odmah smo pogodili publiku. Od tada sviramo svake dve godine ili svake u Novom Sadu. I dalje nas volite. 

Naredna pesma koju je bend izveo bila je „Sarma“, sa debi albuma benda, koju inače ne sviraju na koncertima, ali, ipak je ovo bio ‘special occasion’. Niz sa istog, nastavio se pesmama „Princeza“ i „Trening za umiranjem“, te sa onima sa narednih izdanja „Par pitanja“, „Šamar“ i dugoočekivani „Ranjeni i ludi“.

Nakon odsviranih najnovijih, i po svemu sudeći, odlično prihvaćenih „Štetočina“, usledili su stari hitovi „Firma“ i „Na ovim prostorima“. U toku izvođenja pesme „Teško je ful biti kul’, bend je izveo iz publike devojku koja je pevala uz njihovu pratnju. Otkrili smo da je reč o jednoj mladoj Anji, za koju je Kekin izjavio: Zvezda je rođena! Nema straha za rock and roll naraštaj… U istom tempu nastavilo se uz nešto novije pesme „Vjeruj u mene“ i „Soundtrack za život“. Tačno u ponoć, vreme je došlo za hitove koje publika najviše voli i koje, i posle toliko vremena, ne prestaju da se željno iščekuju na koncertima: „Pitala si me“, „Samo za taj osjećaj“, „Biološki sat“ i „Nije sve tako sivo“.  I kako ne poželeti bis nakon njih…

Novom Sadu je nedostajao jedan ovakav koncert, nedostajalo je Hladno pivo. I tek će nedostajati. Ponovo su pokazali koliko su veliki i koliko voljeni, i u ovom gradu, i u svakom ‘na ovim prostorima’. Poklon od njih za sam kraj ove posebne večeri bile su pesme „Messi“, „Šank“, „Konobar“, „Studentska“ i Zimmer frei“, dok je čast da isprati publiku pripala „Ezoteriji„…