-

Hillsup festival 2017: Utočište alternativne muzičke kulture na Zlatiboru

Foto: Vladimir Marković

Na turistički značajnoj lokaciji kao što je Zlatibor već godinama se gubi svaki vid kulturnih događaja koji bi nešto više bili posvećeni alternativnoj publici. Centar mesta se pretvara u veselje gde možete samo birati između gomile istih noćnih klubova u kojima se puštaju „novi dens devedesetih“ i turbofolk. A što se tiče rok koncerata na trgu, na Zlatiboru „oduševljeno“ svake ili svake druge godine možete slušati Van Gogh ili eventualno Bajagu. Ipak, jedna manifestacija već četiri godine uspeva da koliko toliko okupi sve ljude koji prate regionalnu rok i elektronsku muziku jednom godišnje na Tić polju. Hillsup festival je trenutno jedini predstavnik alternativne kulture na ovom od kiča, neukusa i vandalizma skoro uništenom mestu.

Festival je u značajnoj meri napredovao po pitanju izvođača, koji su ove godine bili najšareniji, tako da se svako veče moglo naći nešto što je po vašem ukusu. Dovedena su stvarno bum imena kao što su Goran Bare i Majke, Obojeni Program, Let 3, Dža ili Bu i mnogi drugi. Ipak, u moru izvođača neki koji su takođe dovoljno veliki za veće festivale ovde su ipak morali da ispaštaju kao prerano postavljeni u programu i da sviraju pred nekolicinom ljudi. Primer za ovo su bendovi KKN, Straight Mickey and the Boyz i Atomosko Sklonište.

Foto: Vladimir Marković

Festival su otvorila dva demo benda Lizard i Harlekin koji su sa brojem ljudi i satnicom prošli čak bolje od Straight Mickey and the Boyz koji su došli kao jedan od važnijih mladih bendova u Srbiji kako bi svirali za gotovo praznu livadu. Prvog dana posle demo bendova nastupili su KKN, Goran Bare i Majke, Orthodox Celts i Atheist Rap. Ovo veče proteklo ponajviše u znaku Majki koje su publici prezentovale veliki deo svoje diskografije i predstavili kvalitetan bluz u čijem žanru oni predstavljaju zaista jedinstvenu pojavu. Goran Bare izvodeći svoj prepoznatljivi „raspeće“ ples i neprekidno svojim pokretima i rečima animirajući publiku pokazao je da i dalje poseduje ogromnu energiju i harizmu velikog frontmena. Svirka je bila bez ikakvih grešaka, potpuno utegnuta, dinamična i energična. Orthodox Celts su nas kroz svoj nastup počastili pozitivnom energijom i veselim šutkama koje se uvek viđaju na njihovim nastupima, dok je Atheist Rap nažalost morao da nastupa pred značajno manjim brojem ljudi, jer se publika već preselila na elektro binu.

Drugi dan otvaraju demo bendovi Danga i Ispitni Rock koji su zbog problema oko satnice i organizovanja tonskih proba bili prinuđeni da skrate svoje nastupe kako bi se ostatak programa uklopio u predviđeno vreme. Posle njih nastupili su Straight Mickey and the Boyz koji su entuzijastično i moćno odradili svoju svirku, ali nažalost je slabo ko bio tu da to čuje. Takođe velikim brojem posetilaca nije se mogao pohvaliti ni bend Dža ili Bu. Njihov nastup obeležile su pesme „Živeo Staljin“ i „Večna Lovišta“ , a na bis je svirana pesma „Diktatore„. Publika na festival tek pristiže u većem broju u toku nastupa Obojenog Programa. Novosadski bend u postavi sa dve bass gitare u svom prepoznatljivom gruvi nojz fazonu prošetao se bučno i energično kroz gotovo celu svoju diskografiju. Kebra je u svom pognutom stavu sa sveskom na postolju pevao „Nebo, nebo plavo je„, „Kad se neko nečem dobrom nada„, „Svaka definicija gubitak je slobode“ i ostale velike pesme ovog benda.

Foto: Vladimir Marković

Treći dan je pokazao da postoje i veoma dobri demo bendovi. Otvorili su hardcore bend iz Užica Brat i švajcarski grandž sastav Sooma. Pružili su brzu i neobuzdanu svirku s tonom tvrdih rifova i agresivnih bubnjeva. Posebno zanimljivi su bili Švajcarci koji su izgledali i svirali profesionalno i beskompromisno kao da su na nekom svetskom rok festivalu. Atomsko Sklonište nešto starijoj publici pružili su nastup ispunjen svojim hitovima. Na repertoaru nažalost nije bilo nešto kontroverznijih i ozbiljnijh pesama već se sve svelo na pesme tipa „Pakleni vozači„, „Pomorac sam majko“ i „Žuti kišobran„. Najveći scenski doživljaj ove večeriu priredio je Mortal Kombat u toku čijeg nastupa je bilo konstantnih šutki u kojima su čak učestvovali i članovi benda. Naime, novi gitarista benda je morao sići „u krug smrti“ kako bi se dokazao da je dostojan da ostane na poziciji. Najzanimljiviji momenat je ipak bio kada je publika frontmena odnela do točilice kako bi uzeo pivo, a zatim ga vratila natrag na binu. Elemental i Irie FM smirili su neobuzdanu publiku i sigurnom i profesionalnom svirkom počastili ljubitelje nešto mirnijeg zvuka. Za fanove rap muzike, ove večeri odabran je PrtiBee Gee koji je svoj performans ispunili uglavnom pesmama s novog albuma „Petarda„, ali nisu izostale ni njihove stare pesme.

Ne može se reći da se festival ove godine može pohvaliti baš velikom posećenošću. Kad uzmemo u obzir izvođače i njihovu popularnost moglo se očekivati mnogo veća gužva. Očigledno je problem nastao negde u marketingu koji je kasno ušao u ključnu fazu i koji je previše bio oslonjena na internet aspekt, tj. Fejsbuk. Takođe, problem je bio manjak WC-ova na festivalu, ispred kojih je konstantno bila gužva tako da su posetioci često obavljali nuždu oko toi-toi kabina. Veliki broj žalbi posetilaca festivala bio je upućen i tome što je u masi bio veliki broj pripadnika policije u civilu koji su stvarali česte neprijatne situacije izvodeći i vršeći pretres na svakome ko je iole bio sumnjiv.

Ovaj festival stvarno puno znači kao jedina stvar koja nekako izlazi iz svog užasa u koji se Zlatibor odavno pretvorio, ali je takođe potrebno da se više poradi na određenim aspektima u organizaciji.