-

NaslovnaReportažeHet trik Darkwood Duba i petarda Srbije

Het trik Darkwood Duba i petarda Srbije

U renoviranom Pogonu Doma omladine beogradski sastav Darkwood Dub je sinoć održao i treći po redu koncert i predstavio zvanično publici svoj novi album „Jedinstvo“. Pored činjenice da su prva dva koncerta rasprodata, treći je po svemu sudeći bila uspešna proba (što zbog utakmice Srbija – Rumunija), Darkvudi su i ovog puta napunili salu i održali pravi koncert za uživanje.

Na samom ulazu u Dom omladine je vladala navijačka atmosfera. U holu su svi gledali utakmicu, tako da je nastup iz opravdanog razloga kasnio nepun sat. Klub Pogon je u sklopu Doma omladine i predstavlja „novi“ renovirani koncertni prostor u Beogradu. Potpuno klimatizovana i akustična sala u kojem je pušenje strogo zabranjeno. Obezbeđenje je od samog početka koncerta najljubaznije opominjalo posetioce, dok se na bini naravno pušilo.

Darkvudi su otvorili nastup pesmom „Potaman“ gde je Vuča na simpatičan način zamenio ženski vokal. Krenuli u laganu šetnju kroz njihovu karijeru smenjivajući nove stvari sa albuma Jedinstvo sa starijim, proverenim hitovima. Prosto ne postoji ni jedna zamerka njihovom nastupu, sve je bilo tako ispeglano. Za perfektan zvuk se potrudio tonac Boris Milovojević (Jarboli, Sila). Usledili su hitovi „Šećer“, „Elektro pionir“, „Robot“, „Prostor između nas“, „Dorćolac“ kao i drugi. Darkvudova ritam sekcija upotpunjena Vasilom Hadžimanovim je dovedena do vrhunca. Vasil je uneo mnoge promene u bendu, tako da pojedine pesme zvuče drugačije, tj. kompaktnije. Posebno osveženje večeri je klasik punk sastava The Clash, „Armagideon Time“ koji je tako dobro uklopljen u repertoar. Jedino je dub pesma „U svim pravcima“ nekako neubedljivo zvučala, bas nije dominirao kao na studijskoj verziji. Darkvudi su nagradili publiku sa dva bisa, i naravno nastup završili „Zapreminom tela“. Po samom izlasku iz Doma omladine pored autobusa sa fudbalerima, sačekala nas je prava slavljenička atmosfera, što je značilo da se Srbija plasirala na svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Koncerti u Pogonu su bili snimali, tako da će se u nekom budućem periodu na tržištu pojaviti DVD sa ovim nastupima. Biće to njihov prvi live zapis.

Darkwood Dub je redak srpski bend koji je uspeo da rasproda tri večeri za redom u Beogradu. Moram da napomenem da je prava šteta što nisu pokušali da naprave neki proboj na strana tržišta, verujem da bi sigurno uspeli.