fbpx

-

Naslovna Reportaže Heller i pakleno veče u Božidarcu

Heller i pakleno veče u Božidarcu

Jelena Samardžić

Funkcija: Novinar

Sebe vidi kao: veliki sanjar i dete koje ne zuri da odraste

Moto: my needs are simple. all I want is everything

heller-kuga-space-eater-foto-filip-andrejevic-32
Heller; foto: Filip Andrejević

Dugo najavljivani, ili možda bolje reći dugo iščekivani koncert legendarnog thrash metal benda Heller dogodio se upravo sinoc u Centru za kulturu Božidarac.

Kako se već duže vreme pričalo o ovom dešavanju bilo je sasvim logično da će i biti dobro posećeno, kao i da će doći baš zbog ovog koncerta najverniji obožavaoci ne samo iz Beograda, već i iz okolnih mesta. Space Eater i Kuga su sinoć pružili podršku ovom legendarnom bendu, koji je inače osnovan daleke 1984.godine.

Žestoka svirka je počela nešto pre 21h, a ljudi je još i tada bilo u velikom broju. U dvorištu ovog Kulturnog centra već je bilo manjih i većih grupa ljudi, što starijih vernih fanova, što mlađih zaljubljenika u ovu vrstu muzike. Space Eater je počeo, a i hala Božidarca je već bila fino popunjena. Od samog starta počelo je sa velikom brzinom i energijom, što je već bilo pokazatelj kakvo veče sledi. Space Eater je treš metal bend koji postoji još od 2004. godine. Na njihovom nastupu se jasno može primetiti da su im uzori upravo najveći predstavnici ove scene kao što su Anthrax, Slayer, Overkill, Kreator i drugi. Prisutni sinoć su imali prilike da čuju njihove pesme sa oba albuma, “Mercyful Angel” i “After Shock”. Dobra atmosfera je upravo počela sa pesmama poput “Space Eater”, “Ninja Assassin”, “Mercyful Angel”, čemu je uveliko doprineo melodičan Lukin vokal.

Posle kraće pauze drugu etapu večeri započela je Kuga, koja je u Božidarcu imala svirku odprilike pre mesec dana. Ovaj bend je bio pun pogodak sinoć, jer se smatraju za jedan od najvećih predstavnika heavyspeedthrash metala u našoj zemlji, te i to što svoju muziku izvode na našem jeziku. Svakako je bitno napomenuti da su njihovi uzori upravo grupa Heller, kao i Bomabarder i uopšteno bendovi iz osamdesetih. Originalnost ovog benda se ogleda u tome što se u njihovim tekstovima radi o problemima u društvu, međuljudskim odnosima, socijalnim problemima uopšte. Pravo usijanje se desilo, kada su i šutke započete, uz pesmu “Najcrnje noći”. Iznenađenje večeri bilo je kada je na binu izašao Neša iz Bombardera i pružio podršku Ljiljak Bojanu, kao i ostalim članovima ovog benda. Publika se više nije umirivala. Izveli su i novu pesmu “Pakleni”, a za kraj pesmu sa prvog albuma “Turbo nacija”.

Heller, sinoć posle 20 godina od poslednje svirke su se vratili u Božidarac i beogradskoj publici priredili pravi “Armagedon”. Pun klub najvernijih fanova su bili pravi pokazatelj da što se tiče ovog benda kao da nije prošlo toliko dugo, te i to što su uspeli da dočaraju na svoj način duh osamdesetih, kada su harali i punili sale. Ovaj bend iza sebe ima jedan album, a upravo sinoć su predstavili publici sve pesme sa tog albuma. Od samog početka je usledila neverovatno dobra komunikacija sa publikom, koja je u par trenutaka bila na bini i zajedno pevala sa Žmegijem, vokalom Hellera. Ponesena publika ni u jednom trenutku nije stajala u pevanju, kao i šutke koje su non-stop bile prisutne, što je znak da ovakva muzika i dalje traje i da su je fanovi željni. Baš kada su izvodili pesmu “Adam i Eva” nastao je tehnički problem, ali na svu sreću prisutnih, posle par minuta je otklonjen, pa je žestoki metal nastavio sa još većom brzinom. U publici su kao podršku bili nekadašnji članovi, Kole (gitara) i Muller (bubnjevi). Pored pesama iz njihovog prvog i jedinog albuma, sinoć su izveli i novu pesmu “Pobuna” za koju postoji i spot. Pred kraj večeri se odigrao pravi performans, kada su na binu izašli tri maskirana lika uz pesmu “Varvarska horda”. Sasvim zasluženo publika je na kraju dobila i bis, a članovi benda su se oprostili rekavši da se nadaju da će uskoro opet biti neke dobre svirke.

Veče je proteklo uz puno dobrog raspoloženja i bez incidenata, a jedina zamerka je bila lošije ozvučenje. U prostorijama Božidarca prisutni su sinoć mogli da kupe majice od Kuge i benda Space Eater.