fbpx

-

Naslovna Izdvajamo HC žurka na domaći način - Violent Chapter i Blankfile u Domu omladine

HC žurka na domaći način – Violent Chapter i Blankfile u Domu omladine

Blankfile
foto: arhiva

Sinoć se u prepunom klubu Doma omladine Beograda održala promocija čak dva EP izdanja dobro poznatih imena domaće scene – Violent Chapter i Blankfile. Gosti na ovom događaju bili su bendovi Sides i The Endlessfall.
Prvi su nastupali beograđani The Endlessfall, koji otvaraju svirku sa zvucima pesme O Fortuna iz dela Carmina Burana. Njih je potpuno zaobišla ona kletva prvog benda, te su nastupali pred gotovo punim klubom. Po svemu sudeći radi se o svršenim srednjoškolcima ali nemojte da dozvolite da vas njihove godine obmanu, jer sviraju kao matori. Boja glasa Nikole Cekića je iznenađujuće visok i piskav i deluje komplementarno teškim metalcore deonicama. Na jednoj pesmi im se na bini pridružuje i Luka Matković, vokalista/gitarista benda Space Eater. Momci su iskoristili priliku da najave svoj EP koji bi trebalo da se pojavi sledećeg meseca, i izuzetno mu se radujemo.

Na binu potom izlaze momci iz benda Sides, koji mogu da pokupe nagradu za najkraći nastup u novijoj istoriji Doma Omladine. “Nema veze ako ne znate pesme, osetite muziku i skačite”, poručio nam je vokal Aleksandar. Iako je njihov repertoar kratak, bio je izuzetno efektan. Momci bukvalno nisu prestajali da skaču, što je motivisalo sad već pun klub Doma Omladine da skače sa njima. Žanr koji sviraju se zove djent, i predstavlja neku varijaciju progresivnog metala. Nije loše za prvi nastup.

Potom izlazi i Violent Chapter, prvi bend koji će te večeri promovisati svoj novi EP. U njihovom slučaju, u pitanju je “Selfmonument”, i ovo je prvi EP ovog sastava posle dve-tri godine. Takođe, ovo je prvi EP sa novim vokalistom. Publika kao da je jedva dočekala Violent Chapter, te je energija doživela svoj vrhunac baš na nastupu ovog benda. Nastup počinje urpavo sa novim singlom- “Wolf without a pack”, da bi se završio sa “White Rabbit Hole”, čime su zaokružili celinu. Vokalista Miloš je izrazio svoju veliku zahvalnost svima koji su došli, i istakao važnost poštovanja domaće scene.  Ljudi su se bacali sa bine, nosili Miloša u više navrata, oduzimali mu mikrofon, pravili circle pitove. Publika se radovala kako starim tako i novim pesmama, te je Violent Chapter dobio svoju potvrdu kao jednog od najjačih hc imena koje imamo, koje smo imali i koje ćemo ikada imati.

Sada se već približavamo ponoći, te klub počinje da se prazni pred nastup Blankfilea. Oni najistrajniji ostaju da podrže drugare koji ovom prilikom promovišu EP “We Are”. Nikada neću propustiti da pomenem da je ovaj bend, pored toga što svakim nastupom zvuče ozbiljnije i uvežbanije, deluje kao da je iskreno srećan kada vidi da neko skače na njihove pesme ili da zna tri i po reči refrena. Neusiljena radost zbog same mogućnosti da radiš nešto što voliš i neizmerna zahvalnost koja proističe iz toga je jedan od mnogobrojnih razloga zašto je dobro otići i poslušati ovaj bend, iako možda niste ljubitelj tog žanra. Ljudi su se penjali na binu, nosili vokalistu Petra, standardno se otimali za mikrofon, posebno na pesmi “Close to our hearts”. Petar je takođe napomenuo da bi trebalo da razmišljamo i onima koji nisu imali toliko sreće i koji su primorani da napuste svoje domove. U jednom trenutku na binu izlaze i Nemanja i Stefan Ćirić koji su poznati po svojim energičnim nastupima, i njih dvojica su se, onako, bratski, gotovo pobili na bini bacakajući se jedan na drugoga. Odlična atmosfera se održala do samog kraja, kada Blankfile svira poslednju pesmu za to veče- “No harm’s done”, čime završavaju ovo veče bratstva (i sestrinstva).

Zli jezici bi rekli da je besplatan ulaz razlog zašto je Dom omladine bio krcat sinoć. Ali oni ne razumeju da osećaj zajedništva ne zna za cenu. Sjajna ekipa nam je poklonila jedno divno veče, a mi smo, nadam se, njima poklonili razlog da nastave da rade to što rade, jer želimo još. Jer je ovo naša priča.