fbpx

-

Naslovna Reportaže Hardcore spektakl u Attacku uz Non Servium

Hardcore spektakl u Attacku uz Non Servium

Non ServiumNon Servium, zasigurno jedan od najznačajnijih europskih hardcore/Oi! (ili kako to sami nazivaju ”Brutal Oi!”) bendova sinoć su premijerno nastupili u Zagrebu. Nastali 1997. na madridskim ulicama, tijekom godina su svojim glazbenim i društvenim aktivizmom postali jedan od prepoznatljivih simbola španjolskog antifašističkog pokreta. Zagrebački nastup su mnogobrojni fanovi čekali godinama, a ponajviše članovi ”ekspedicije” koji su se prije 5 godina sa tri kombija (nažalost neuspješno) pokušali probiti do koncerta u Torinu. U konačnici su Non Servium došli do našeg dvorišta i odsvirali maestralan koncert  koji će, vjerujem, svima ostati u pamćenju.

Za zagrijavanje su se pobrinuli publici dobro poznati Motus Vita Est. Oni su odsvirali puni set od skoro sat i pol svirke i ukratko – razvalili. Pumpajuća ritam sekcija, gitare koje se savršeno nadopunjavaju uz prepoznatljiv Hogarov vokal i sveukupna uigranost benda nosila nas je iz jedne u drugu pjesmu. Klub je već za vrijeme njihovog nastupa bio popunjen, a pogo smo mogli vidjeti na skoro svakoj pjesmi. Unatoč nešto dužem nastupu, bend uspijeva biti zanimljiv cijelo vrijeme i stabilno održavati radnu temperaturu u klubu. Na setlisti se našlo stvari iz raznih faza benda, a publika je posebno dobro prihvatila “Duge noći” i “Razlike”, uz zajedničko pjevanje s bendom.

Nakon njihovog nastupa uslijedilo je dvadesetak minuta predaha, za vrijeme kojih se bina spremala za madridske legende. Nešto iza 23 sata čuju se prvi tonovi, a klub se u par minuta puni. Nakon kratkog uvoda, Non Servium kreću žestoko uz “Tu Ira” i sve je bilo spremno za nezaboravan show. Publika je odmah krenula s poganjem u prvim redovima, a ni himnično pjevanje nije izostajalo. Dodatno je bilo naglašeno od strane benda jer svi osim bubnjara pjevaju, a posebno se ističe Gordo, koji uz to nemilosrdno odrađuje dionice na bas gitari. Nakon par uvodnih stvari atmosfera se dodatno opustila i kreće prvi stage dive, kojih je svakom pjesmom bilo sve više. Bend i publika se stapaju u jedno i svaki se refren pjeva iz srca. Na par trenutaka Carlos ostaje bez mikrofona, a prvi redovi pjevaju umjesto njega. Fantastična atmosfera u kojoj je bend vidno uživao i koja je dovela do toga da svaka sljedeća stvar zvuči brže, jače. Na setlisti se doista našlo svega, pa su tako odsvirane “Todos al suelo”, “Desperte”, “Ratas” i “Violencia”. Drugim dijelom koncerta je dominirala “A.C.A.B.”, popraćena zatim skandiranjem cijelog kluba.

Nakon sat vremena slijedi predah, da bi uslijedio bis s “Madrid” i “Torpedos”, veliko finale za vrijeme kojeg je nastao opći kaos i kada je dobar dio publike završio na pozornici Medike.

Non Servium su tako u jedan kišni zagrebački dan unijeli dah Madrida i veliku dozu iskrene i eksplozivne svirke.

Za kraj ostaje zahvaliti organizatorima i nadati se da ćemo ovakve poslastice uskoro imati priliku ponovno gledati u Zagrebu.