-

Hardcore punk summer kick-off: Jedi saosećajno i slušaj punk

Technicolor Lies
Technicolor Lies; Foto: Branislav Mihajlović

Da ste se sinoć zapitali gde biste mogli da izađete na chill, dobru klopu, pivo, sjajnu muziku a da uz to budete i humani- odgovor bi bio „Hardcore punk summer kick-off“ u organizaciji Destroy Babylon Booking, u zemunskom Festu.

Andy Stevens
Andy Stevens

Prvo što moram da primetim jeste da je raspored bendova bio odličan. Zaista se pogodila prava gradacija, što žanrovski, što zbog atmosfere koja je vladala u tom trenutku, iako je satnica bila problematična. Kraj svirke je bio zakazan za 1:45 ujutru, tako da mnogi nisu uspeli da odslušaju poslednja dva, ako ne i tri, izvođača.

Fešta je otpočela oko 19:30 u opuštenoj atmosferi akustičnog seta Andy Stevensa i veganskim đakonijama u bašti Festa. Akustične verzije „Teenage Dirtbag“ i „Sex on fire“ doprinele su apsolutnom čil vajbu pod hladom, dok se gustiraju veganske poslastice. Organizatori su najavili da će prilog od klope biće prosleđen ljudima pogođenim poplavama.

Distorziranu svirku su otvorili grčki Bandage. Njihov melodični punk rock je bio idealan za blago razgibavanje, ali kao da se publika previše najela da bi skakutala uz ove momke. Ili su samo nestrpljivo čekali sledeći bend- Technicolor Lies. Momci su imali ubedljivo najjaču podršku te večeri. Za tri godine postojanja ovog benda oformljen je vrlo čvrst fan base, i to se na konkretno ovoj svirci baš videlo. A ako Technicolor Lies nešto ume, to je da napravi dobru atmosferu. Ljudi su se gurkali, nosili, vokal Srđan se dva puta bacio u publiku. Svaki njihov nastup je energičan i to je jedan od onih bendova čije ime obećava dobar koncert.

Bandage
Bandage

Seehearspeak je bio sledeći. Bend iz Slovenije je novi projekat nama poznatih lica regionalne punk scene- naime, Seehearspeak je proistekao iz inXsane. Sjajni vokal i gitarista Dario se poprilično ističe svojom bojom glasa, i publika je dobro ispratila njihov melodični zvuk, posebno stvar „Living without“.

Despite Everything nastupao je sledeći i oni su poslednji koji su imali masovniju publiku, koja je trčala na prevoz. Na trenutnoj turneji ovaj grčki sastav promoviše svoj novi LP „The Dawn Chorus“. Iako su poslednji svirali pred malo brojnijom publikom, ona je bila statičnija (ili sve deluje statično posle atmosfere u publici za nastup Technicolor Lies). Vrlo pristojan bend u žanru, jedini problem su tehnikalije- mislim da su vokali bili previše utišani, i ostaće relativno utišani do kraja večeri.

Seehearspeak
Seehearspeak

Posebno osetno je to bilo na nastupu sledećeg benda Determination. Ali to nije sprečilo ove momke da potpuno okrenu veče naopačke. Ako su vam se uši navikle na melodične stvari koje su svirane cele večeri, sastav iz Austrije će vas istresti iz gaća. Brži ritam ovog benda je zagrejao atmosferu, iako se već do tad publika poprilično razredila. Prava bombona za sve ljubitelje oldschool hard core punk zvuka, i svako ko je otišao negde drugde da pije umesto da ostane da ih odsluša, pogrešio je.

Odmah potom se nastavlja u sličnom maniru, jer nastupaju Vacunt, sad već pred gotovo nepostojećom publikom, jer je prošlo 1 ujutru. Ali pod parolom „Malo nas je ali smo go*na“, publika od šestoro-sedmoro je maksimalno ispratila ovaj odličan sastav iz Linca, poskakujući, vrišteći, a čak je pala i blaga šutka (pretpostavljam ironična). Vacunt kao da nastavlja tradiciju hard core punk bendova ranih ’80ih, i to čine na najbolji mogući način. Pravi (biljni) šlag na (veganskoj) torti. Odličan način da se započne leto.