-

Hardcore is back in town – Stomp, Citizen X & 3 A.M. u Domu omladine

Stomp
Stomp

Hardcore scena u Srbiji danas definitivno nije ono što je nekad bila. Bendova je malo, sviraju retko, a prostora u kojima mogu da nastupaju je sve manje… Ali dok je ljudi koji su spremni da se cimaju, poput ekipe od sinoć, underground će biti živ. Nikada neće sve biti idealno, uvek će biti nekih problema i poteškoća, ali kada je to pa i bilo sve savršeno u undergroundu?

Glavni heroji sinoćne svirke definitivno su bili bendovi 3 A.M, Citizen X i Stomp, koji su svojski odradili svoj deo posla, ali ulogu heroja može da ponese i publika. Iako pretežno mrtva i nezainteresovana tokom većeg dela svirke, ipak se u klubu Doma omladine, za underground hardcore svirku pojavila u respektabilnom broju.

Prvi pred beogradsku publiku izašao je bend 3 A.M. Možda novo ime na sceni, ali stare face na bini koje su svojevremeno prošle kroz Doghouse, Hitman, On The Run, Few Reasons Why i druge bendove sa underground scene. Muzički, bend se uglavnom drži hardcorea, ali su pesme često veoma brze, sa retkim brejkovima i bez mnogo delova u pesmama koji mogu da izlože masu. Možda je upravo to i bio razlog nešto hladnije reakcije publike, koja ih je nagrađivala aplauzima, ali je generalno kamerno ispratila ceo koncert, bez ijedne šutke.

Ni samom bendu, a ni članovima pojedinačno, ne može se zameriti nijedna jedina stvar. Zvuče brutalno, zvuk u klubu je bio top, osim vokala koji se povremeno gušio, ali je samo možda zafalio poneki jači brejk u pesmama, nešto što bi ljude nateralo da se poubijaju, poput fazona iz njihove pesme „N.M.A.“ kada uzvikuju „Negative – Mental – Attitude – Bring it on“. A možda je potrebno i samo malo vremena da ih publika bolje upozna i da se stvori medjusobno poverenje. Jednocifren broj svirki i izbačenih singlova nisu baš dovoljni da se stvori fan baza, tako da lagano, biće izginuća uz ovaj bend definitivno.

Nakon hardcore zvuka, predah u vidu punk rocka sa melodic i hardcore elementima pružio je novi saziv benda Citizen X, ponovo aktivan od 2018. godine, koji je pred publiku u Domu omladine izašao sa nedavno objavljenim EP-jem „The End of Fiction“. Kao i 3 A.M, i ovaj bend je povremeno kuburio sa zvukom na vokalu, koji je rekto bio razumljiv, pa se reakcije publike nisu mnogo promenile i pored nekoliko završnica koje je bend zakucao baš u hardcore stilu.

Ako bi zvuk benda morao da se uporedi sa nekim drugim bendom, to bi bio Bad Religion. Osim slične boje glasa i stila pevanja, Boža Simenović čak i svojim minimalnim, usporenim i poluzainteresovanim pokretima podseća na Grega Graffina, a bekvokali i svirka dodatno su dočaravali prepoznatljivi talas punk rocka kog je taj bend bio deo. Delovalo je da bar njemu manje smetalo što nije bilo pravog feedbacka iz publike, pa su bez previše interakcije izrokali svoj set i prepustili binu još jednom novom bendu na sceni.

Kada čujete da je ime benda Stomp, nekako vam neće previše zaparati uši, neće vam privući pažnju, ali to stomp je zapravo najadekvatnije ime koje jedan takav bend može da ima. Muzika koju izvodi ekipa koju čine Živić i Kojot iz Eyesburna, Lala iz Hitmana, Kaja i Boske iz Goodeyeclosed i Thrilla, koji su svi svirali i u još milion bendova, upravo se može opisati tim stomp. Najprostije rečeno to je crossover hardcore koji vas gazi od prve do poslenje sekunde svake pesme, dok Živić i između i u toku pesama urla na vas.

„Jeste li spremni? Jeste k**ac spremni, je**e se“, uzviknuo je Živić na početku svirke, reagujući na mrtvu publiku. Ali za razliku od prethodna dva benda, Stomp jeste uspeo da pokrene dobar deo prisutnih. Jako intenzivna svirka, sa dosta lomljave, budila je agresiju i terala ljude da ukapiraju da se nalaze na hardcore svirci i da ne sme da bude ravnodušnih, a petorka na bini, iz koje je vrištalo 100, 150 godina iskustva u raznim beogradskim underground bendovima, ginula je iznova i iznova kroz svaku pesmu.

Kada se u jednom bendu okupi pet toliko poznatih underground njuški, teško da može a da ne odjekne. Možda je upravo jedan ovakav bend bio potreban da trgne pomalo uspavanu underground scenu i vrati stari sjaj beogradskom hardcore zvuku. Bend ne postoji ni godinu dana, već spremaju album, a vreme će svakako pokazati više. Do tada, posećujte hardcore svirke, scena iako je tanka, definitivno ima šta da ponudi i pokušajte bendovima da date nešto više od pozorišnog aplauza. Hardcore je to, zaboga.