-

Hardcore Gathering u Nišu: U glavi je ono što je bitno

Suffering's The Price, foto: Vukašin Stanojević
Suffering’s The Price, foto: Vukašin Stanojević

U okviru manifestacije Hardcore Gathering u niškom klubu Black Stage nastupili su bendovi: Violent Chapter i Blankфile iz Beograda i Suffering’s Тhe Price iz Niša.

Retko se pruža prilika da tri jako kvalitetna hardcore benda udruže snage i nastupe zajedno a publika dobije priliku da sve to proprati besplatno. Hardcore kao pravac ima zavidnu publiku u Nišu koja je uvek željna dobrih koncerata i spremna da podrži bendove koji brane boje ovog žanra ne samo sa lokala, već i one iz drugih gradova.

Suffering's The Price
Suffering’s The Price

Koncert otvaraju domaćini Suffering’s Тhe Price koji su održali svoje obećanje iz najave – haos! Tokom njihovog nastupa jedan deo kluba bio je ispunjen do maksimuma, dok je u drugom delu kluba tutnjalo u mosh pitu. Razarajući ritam napinjao je gotovo svaki misić na telu uz „Final Judgement“, „Big mouth“… U jednom trenutku se činilo da će od naleta energije i vreline klub eksplodirati. Ostavljajući par problema sa zvukom (koje je svojim zanimljivim setom vešto pokrivao Nemanja Tomić – DJ Necko666), momci su zaista dali sebe na bini, onako iskreno, bez foliranja.

Ispred bine je bilo pravo bojno polje a bilo je i nekoliko stage divinga. Negde pred kraj nastupa, momci iz prvih redova podigli su i frontmena Viktora Nagradića na kratko. Vidno oduševljeni podrškom, momci iz benda Suffering’s the Price zahvaljivali su se publici na podršci i zamolili ih da podrže i naredna dva benda iz Beograda. Svoj nastup zaokružili su sa „Dark Age“, a onda je usledila pauza koju je velika većina publike iskoristila da dođe do prekopotrebnog vazduha.

Blankfile
Blankfile

Nakon ponoći binu preuzima Blankфile. Na prve taktove, gotovo kao po komandi, publika se vraća unutra. Videvši tokom nastupa benda Suffering’s The Price da Nišlije imaju energije, frontmen benda Blankфile, Petar Novaković ohrabrio je publiku nakon prve pesme rečima: „Znam da ne znate naše pesme ali ovo je HC gde je u glavi ono što je bitno.“ Petar je komunicirao sa publikom između svake pesme i ohrabrivao je da se pridruži emotivnom i energičnom ritmu benda koji je izvlačio i poslednje atome snage.

Publika se prepustila tek negde na polovini nastupa a kasnije se pokazalo da im rad ovog benda nije potpuno nepoznat jer je nekoliko njih podelilo mesto na bini pevajući delove pojedinih pesama. Da li zbog toga što je bio dopadljiv na prvu loptu, nastup benda Blankфile kao da je proleteo i momci su se već pozdravljali i napuštali binu.

Violent Chapter
Violent Chapter

HC „okupljanje“ zaokružili su lokalnoj publici dobro poznati metalkoraši Violent Chapter. Malobrojni se sećaju njihovog nastupa u Niškoj Banji sa niškim bendom Styptic kada su po prvi put posetili ove krajeve i oduševili svojim nastupom. Ovog puta obradovali su Nišlije novim materijalom sa aktuelnog EPja „Selfmonument“, ali su svoje mesto u set listi našle i neke starije pesme.

Kao da prethodna dva benda nisu dovoljno iscrpela publiku, Violent Chapter uneo je neku novu energiju u sve prisutne i pokrenuo razorni talas koji je povlačio sve što je povući mogao.

Inače, lagana uvertira desila se pre gotovo mesec dana kada se frontmen benda Violent Chapter, Miloš Marjanović pojavio kao gost na nastupu bugarskog benda Odd Crew. Uvertira, pre svega, za njegov glas koji je dodao sasvim novu notu izrazu koji Violent Chapter neguje i razvija gotovo čitavu deceniju, muzici nakon koje ostaje eho koji odzvanja dok se sumiraju utisci i prikuplja snaga za još jedan pokret.

05_Suffering's The Price

Save