-

Naslovna Izdvajamo Hans Zimmer u Sofiji: Filmski, nestvarno

Hans Zimmer u Sofiji: Filmski, nestvarno

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Hans Zimmer Live
foto: Hans Zimmer Live

Kada su nas na povratku u Srbiju carinici upitali za razlog odlaska u Sofiju i za odgovor dobili “koncert Hansa Cimera”, zbunjeno su nas pogledali, pomislivši da je u pitanju najgrđi nemački satanistički metal sastav (slike iz pasoša su išle u prilog tome), da bi shvatili da nismo normalni (verovatno se i prekrstili posle), kada smo im rekli da je u pitanju “ozbiljna, filmska muzika”. Da je put bio vredan znali smo bez sumnje jer smo oduševljeni izašli iz Arene Armeec. Gladijator, Kralj lavova, Pirati sa Kariba, Mračni vitez… samo su neki od filmskih naslova koje je muzikom obogatio proslavljeni nemački kompozitor Hans Cimer, nagrađen i Oskarom za jedno od svojih dela. Vrsni muzičar i kompozitor u pratnji 20ak muzičara, hora i orkestra sinoć je u Sofiji na svojoj prvoj turneji ikada publici kroz muziku predstavio svima nam poznate filmove.

Hans Zimmer LivePre početka koncerta bilo je i pomalo sumnje u mojoj glavi: “šta ako bude dosadno”, “umoran sam, uspavaće me” i tako dalje. Međutim, kako je sve krenulo, daleko je ovo bilo od “ozbiljne” muzike. Ovo je bio glasan rok koncert, a od siline svih instrumenata tresla su se sedišta i kamen u bubregu je uspešno razbijen.

Glasni aplauzi dočekali su Cimera na bini i njegove pratioce – gudački kvintet, nekoliko gitarista (uključujući i Majka Ejzingera iz Incubusa) i klavijaturista, harmonikaši, duvači itd. Uvodni set pesama počinje glasno i uzbudljivo, sastavljen od numera iz filmova Driving Miss Daisy, Sherlock Holmes i Madagascar 2 a kako se jedna po jedna zavesa podizala sve je postajalo još glasnije, počev od ritam sekcije sa bubnjarem i više vrsti perkusija i udaraljki, zatim jednog dela bugarskog orkestra i na kraju i domaći hor. Ozbiljna produkcija, poznata muzika, gomila muzičara, skoro pa rasprodata Arena i pred nama je bilo dva i nešto sata pravog šoua, koji se nije smeo propustiti.

Prve ozbiljnije reakcije publike izazvala je muzika iz Ridli Skotovog filma Gladiator, koju je Hans najavio pričom o nastanku saradnje između njega i ovog čuvenog reditelja. Vokalima je kompozicije dočarala Carina Rasel, a pomogao joj je i hor. Zabavniji deo koncerta usledio je kada se pojavio pevač Lebo Em, otpevavši uvodne delove pesme “Circle of Life” iz filma The Lion King za čiju je muziku Cimer i nagrađen Oskarom. Hans se pokazao kao pomalo nespretan, simpatični govornik, sa mnogo treme (jer ima strah od javnog nastupanja), na koju i nismo navikli od profesionalnih muzičara. Ali, podsetimo se, on nikada nije bio u žiži javnosti, uvek je bio u pozadini filmova, i nikada nije radio turneje. Kupio je publiku tom dozom spontanosti, umesto isceniranih i recitovanih govora. Predstavio je i zvanično Leba Ema i priču o političkoj izbeglici koja se zajedno sa Cimerom vratila u Južnoafričku republiku i otpevala muziku za jedan od najboljih diznijevih crtanih filmova. Kako je Hans rekao, Lebo Em je pravi “Kralj Lavova”.

Hans Zimmer LivePred intermeco, Cimer je istakao Tinu Đuo, koja se od svoje treće godine bavi muzikom, i u ovom sastavu svira violončelo. Našla se “pod reflektorom” i svojim muzičkim umećem nas odvela na tople Karibe i svet pirata Džeka Sparoa (Pirates of the Caribbean). Gusarskoj atmosferi doprineo je i harmonikaš koji je na ramenu imao papagaja. Usledila je muzička pauza od 20ak minuta kako bi muzičari uzeli predah i napravile se pripreme na bini za drugi deo koncerta.

Nastavak koncerta počeo je u opuštenijoj atmosferi sa podsećanjem na neke od starijih filmova, počev od True Romance i kratkom “You’re so cool” koju je, kako Hans kaže, uvrstio u program kako bi i on imao prilike da svira perkusije. Inače, kompozitor je tokom koncerta svirao na klaviru, gitari pa eto i udaraljkama. Ovaj laganiji deo koncerta nastavljen je kratkim solo performansom supružnika violinistkinje Ane Marije Kalhun i gitariste Majka Ejzingera, a zatim je usledila glavna tema iz drame Rain Main sa Tomom Kruzom i Dastinom Hofmanom.

Atmosfera se zahuktavala i potpuno drugačiji doživljaj koncerta dočarala je po prvi put korišćena vizuelizacija za koju je bio zaslužan Mark Brikman, poznat po radovima na ovom polju sa bendovima Pink Floyd i Nine Inch Nails, a inače je i zaslužan za osvetljavanje Empajer Stejt Bildinda, najviše zgrade u Njujorku. Tema iz Supermena (Man of steel) “What Are You Going to Do When You Are Not Saving the World?” otvorila je ovaj set, a scena se zacrvenela na putu ka “Tankoj crvenoj liniji” (The Thin Red Line). Pesmu “The Electro Suite” iz filma o Spajdermenu (The Amazing Spider-Man 2), kompozitor je najavio kao tek jedno obično klarinet delo, ali je to bila jedna od najžešćih pesama na koncertu i stvarno je teško dočarati taj osećaj, smenjivanje svetala i ritmova na bini. Pomalo hipnotički je delovalo.

Hans Zimmer LiveNastao je mrak na bini, polako je grmelo, treslo se sve, i čulo se samo kroz šapat The Dark Knight. Publika je bila u transu za najnapetiji deo koncerta iz koga se izvodi muzika iz Nolanove trilogije o Betmenu – Mračni vitez. Mogli smo samo da zinemo od oduševljenja. Uzbuđenje je na kratko prekinuo Cimer ispričavši okolnosti rada na trilogiji i tragedijama koje su je okruživale. Počev od smrti Hita Ledžera koji je u filmu glumio Džokera pa do pucnjave na premijeri filma u Aurori, Koloradu. Upravo je ta pucnjava inspirisala Cimera da napiše kompoziciju “Aurora” i posveti je žrtvama iz bioskopa. U izvođenju su pomogli Lebo Em, Carina Rasel i hor.

Hans Zimmer LiveVratili smo se u 2014. godinu i još jednom Nolanovom filmu, ovoga puta naučno-fantastičnom ostvarenju Interstellar i setu pesama “Cornfield Chase“, “Where We’re Going“, “No Time For Caution” i “Stay“. Time je i završen regularni deo koncerta. Ljudi su ustali sa stolica i nisu prestajali sa aplauzima sve dok Cimer i ekipa nisu rešili da se vrate na binu i podele sa nama još magije. Upravo su koncert nastavili magičnim numerama iz još jednog Nolanovog filma Inception sa vrhuncem “Time” koja je i označila kraj koncerta. Iskreni aplauzi i ovacije bili su znak zahvalnosti na energičnom šou koji je priređen u Sofiji. Naređali su se svi muzičari na bini i zajedno se poklonili sofijskoj publici. Sjajna ekipa, sjajan koncert, neverovatan doprinos izuzetnih muzičara poput Carine Rasel, Zoe Emtijane, Leboa Ema, Tine Đuo-Morabito, Nika Gleni-Smita, Endrjua Havcinskija, Ane Marije Kalhun, Ričarda Harvija, Rusande Panfili, Majka Ejzingera, Satnama Ramgotra, Gutrija Đovana, Gerija Hetla, Stiva Macara, Franka Ricotija i svih koji su ovaj koncert učinili nezaboravnim.

Setlista:

Prvi deo:
1. Uvod (Driving Miss Daisy – “Driving”, Sherlock Holmes – “Discombobulate”, Madagascar 2 – “Rescue Me”)
2. Crimson Tide – “Roll Tide”
3. Angels & Demons – “160 BPM”
4. Gladiator (“The Wheat”, “The Battle”, “Elysium”, “Now We Are Free”)
5. The Da Vinci Code – “Chevaliers de Sangreal”
6. The Lion King (“Circle of Life (prelude)”, “This Land”, “Circle of Life (ending)”)
7. Pirates of the Caribbean (“Jack Sparrow”, “One Day”, “Up Is Down”, “He’s a Pirate”)

Drugi deo:
1. True Romance – “You’re So Cool”
2. Rain Man – “Rain Man (Main Theme)”
3. Men of Steel – “What Are You Going to Do When You Are Not Saving the World?”
4. The Thin Red Line – “Journey to the Line”
5. The Amazing Spider-Man 2 – “The Electro Suite”
6. The Dark Knight (“Why So Serious?”, “Like a Dog Chasing Cars”, “Why Do We Fall?”, “Introduce a Little Anarchy”, “Bane Theme”, “Aurora”)
7. Interstellar (“Cornfield Chase”, “Where We’re Going”, “No Time For Caution”, “Stay”)

Bis:
1. Inception (“Dream Is Collapsing”, “Mombasa”, “Time”)