-

HammerFall u Budimpešti i Beogradu: Snaga čekića

Hammerfall
Foto: Nemanja Đorđević

Švedski power metalci Hammerfall prethodne nedelje svirali su u ovim krajevima. U nastavku pročitajte izveštaje sa koncerata u Beogradu i Budimpešti, kao i fotografije sa beogradskog nastupa. Kao predgrupe na oba koncerta svirali su bendovi Death Destruction, Amaranthe i Vicious Rumors.

BEOGRAD:

Power metal velikani, švedski bend „Hammerfall“, posetili su Beograd po treći put u poslednjih pet godina. Koncert je održan u velikoj Sali SKCa, a bend na turneji promoviše najnoviji album Infected.

Koncert je počeo nakon 20 sati i otvorio ga je bend „Death Destruction“ svirajući pola sata malo težeg metala. Nakon njih na binu izlazi bend koji je sve prisutne pozitivno iznenadio – „Amaranthe“. Zanimljiv koncept, sa tri različita vokala, a jedan od njih je ženski, naterao je publiku da njihov nastup pomno isprati do kraja. Veliko osveženje na metal sceni.

Glavna predgrupa, veterani „Vicious Rumors“ su odradili rutinski svoj deo posla. Bend koji svira preko 30 godina je odlično pripremio masu za zvedzde večeri. Iako u poznim godinama, pevač je odradio stejdz dajvin na opšte oduševljenje prisutnih.

Nakon kratke pauze, kreće „Hammerfall“ sa novom pesmom Patient Zero. Na opšte oduševljenje publike, izvedena je i klasika Always will be. Odličan odnos članova benda sa publikom, nova boja kose Oskara Dronjka, puno novih stvari, sve u svemu fantastično heavy metal veče u Beogradu. Ređali su se hitovi Heeding the Call, Renegade, Last Man Standing, Riders of the storm, Steel Meets Steel, Legacy of Kings I Let the Hammer Fall isprepletene sa novim hitovima. Bilo je i bisa, tu su izvedene nova „One More Time“, kao i himna „Hearts of fire“ za kraj.

Nećemo se buniti da ih za dve godine ponovo čujemo, navikli su nas organizatori na to.

Autor: Dejan Dinić

BUDMIPEŠTA:

U ponedjeljak, 28. studenog 2011. godine, švedski power metal bend Hammerfall ponovno je posjetio Budimpeštu, i to Club 202. Nakon što su 2009. predstavili svoj sedmi album, No Sacrifice, No Victory, na turneji sa Sabatonom, ove godine ponosno promoviraju najnoviji uradak, album Infected. Kao predgrupe nastupila su tri benda: Death Destruction (čije samo ime kaže da sviraju death metal) i power/melodic metal Amaranthe iz Švedske, te Vicious Rumours, heavy/power metal iz SAD-a.

Koncert je započeo točno u 19.20, kao što je i bilo planirano, s Death Destructionom. Odradili su kratku setlistu, no publika nije bila pretjerano oduševljena jer se njihov stil glazbe nikako nije uklopio u ovu večer power metala. Razlog tomu što je Death Destruction uključen u ovu turneju je taj da je to zapravo bend basista Hammerfalla, Fredrika Larssona. Naime, njihov žanr je bliži agresivnijoj vrsti metala, točnije death metalu što je u potpunosti iznenadilo nespremnu publiku. No, bez obzira na ovaj mali nedostatak, nakon samo nekoliko pjesama, bend je napokon uspio podići ukupan dojam, a i fanove na noge, pjesmama Fuck Yeah i Hellfire, kojima su i završili svoj kratki nastup.

Osim Hammerfalla, treba naglasiti da su zvijezde večeri svakako bili i Šveđani Amaranthe, kojima je ovo već drugi nastup u istom klubu u Budimpešti ove godine. Jedina zamjerka na njihov nastup jest potpuno ista setlista, no s obzirom da je bend još uvijek dosta mlad te imaju samo jedan album, ovaj puta im je oprošteno. Svoj prvi album, istoimeni Amaranthe, odlično su predstavili. No, pravo iznenađenje bila je postava benda – na pozornicu su izašla dva pjevača, Jake E Berg i Andy Solveström (growl), te pjevačica Elize Ryd. Njihovi glasovi savršeno su se uklopili zajedno, te stvorili pravu harmoniju. Publika je cijelo vrijeme njihova nastupa bila u ekstazi, pjevajući svaku riječ svake pjesme. A kada je njihovo vrijeme isteklo, činilo se da nitko zapravo ne želi idući bend da ih zamijeni.

Amaranthe setlista:
1) Leave Everything Behind
2) Enter the Maze
3) 1 000 000 Lightyears
4) It’s All About Me
5) My Transition
6) Call Out My Name
7) Automatic
8) Hunger

Ubrzo je cijeli klub zaboravio na tugu zbog svršetka nastupa Amarantha, jer je na pozornicu izašao Vicious Rumors, power metal bend koji je došao čak iz SAD-a. Činilo se kao da su Vicious Rumors prilično nov bend, no, na veliko iznenađenje publike, saznali smo da je bend osnovan još davne 1980. godine, a otada su izdali čak 10 albuma, uključujući i najnoviji Razorback Killers. Koncert su otpočeli ubrzo nakon što je Amaranthe napustio pozornicu, što je veliki plus Clubu 202, budući da se uvijek potrude postaviti pozornicu u što kraćem vremenu. Nažalost, tijekom prve pjesme, Digital Dictator, pjevač Brian Allen imao je manjih problema s mikrofonom. No, ovo je samo povećalo dozu napetosti u publici, koja je jednostavno eksplodirala kad je napokon čula Allenov glas. Tijekom cijelog nastupa mogli smo čuti različite vokalne reprodukcije, od čistog vokala do visokog vrištanja, od kojeg su kroz publiku prolazili trnci. Tijekom nekih pjesama, čak je i bubnjar potpomogao svojim glasom. Tijekom nastupa Vicious Rumorsa, publika je već postala puno energičnija, tako da se na kasnije pjesme polovica bacila u šutku. Prije nego što su pozornicu prepustili Hammerfallu, odsvirali su pjesmu Don’t Wait for Me, a pjevač je pokušao napraviti stage dive, ali, nažalost, ne baš uspješno.

Vicious Rumors setlista:
1) Digital Dictator
2) Minute to Kill
3) Murderball
4) Lady Took a Chance
5) Abandoned
6) Let the Garden Burn
7) Soldiers of the Night
8) Hellraiser
9) Don’t Wait For Me

Nešto prije 22h, svjetla su prigušena, a uvodna tema novog albuma Hammerfalla počela je odzvanjati klubom. Samo nekoliko trenutaka kasnije, atmosfera se u potpunosti promijenila jer su dečki iz benda postupno počeli izlaziti na pozornicu te su započeli svirati novu pjesmu, Patient Zero. Žanr benda je čisti heavy metal, i u takvom tonu se i održao cijeli njihov nastup. Nove pjesme izazvale su jednako mnogo žara kao i stariji uradci. Novina u nastupu bila je pjesma Always Will Be, koju bend navodno nije svirao 10 godina, a na ovom nastupu posvetili su ju svim djevojkama u klubu, budući da je to jedna od balada sa starijih albuma. Još jedno starije iznenađenje bila je old school Hammerfall pjesma Steel Meets Steel, izdana davne 1997. godine, na prvom albumu, Glory to the Brave. No, prije same pjesme, Oscar Dronjak nas je počastio jednom kratkom solažom na gitari. Od ostalih pjesama koje smo imali priliku čuti u Budimpešti, treba izdvojiti Let the Hammer Fall, pjesmu koja je postala svojevrstan simbol benda, a na kojoj se cijeli klub tresao od skakanja i žestine. Nakon ove pjesme, Joacim je predstavio bend, vjerojatno kako bi dao bendu i fanovima par trenutaka da prikupe snagu za nastavak nastupa. Budući da su nam pripremili odličan show pun energije, fanovima nije nikakav problem predstavljalo skandiranje za bis, koje je potrajalo čak par minuta. Za kraj, Hammerfall je odsvirao novu pjesmu zanimljivog imena, One More Time, te svima poznatu Hearts on Fire, s obećanjem da će se svakako vratiti u Mađarsku što prije, pa i za «5, 10, 20 godina» jer «nitko ne može zaustaviti Hammerfall».

Hammerfall setlista:
1) Patient Zero
2) Heeding the Call
3) Any Means Necessary
4) Bang Your Head
5) Bloodbound
6) Let’s Get It On
7) Last Man Standing
8) Renegade
9) Always Will Be
10) Dia De Los Muertos
11) Riders of the Storm
12) Steel Meets Steel
13) Legacy of Kings
14) Let the Hammer Fall
15) The Dragon Lies Bleeding
16) The Templar Flame
17) One More Time (bis)
18) Hearts on Fire (bis)

Autor: Marina Kompar

OSTATAK FOTOGRAFIJA