-

HÆLOS prvi put nastupio u Srbiji u okviru Dočeka

Haelos; foto: Biljana Cvetanovski

Londonski bend HÆLOS nastupio je premijerno na Dočeku 7531. godine u specijalnom ambijentu novosadskog Pozorišta mladih, koje je najstarije lutkarsko pozorište u Srbiji. HÆLOS slovi za mladi bend koji uživa veliku popularnost i koji ruši rekorde slušanosti na svim muzičkim platformama. Ovo je bio njihov prvi nastup nakon onog iz 2019. godine.

HÆLOS su započeli kao trio koji su činili: Arthur DelaneyDom Goldsmith, i Lotti Benardout, a od nedavno se bendu priključio i Daniela Vidosola. Njihova muzika je savremena mešavina britanskog trip-hopa iz 90-ih i drum and bassa; vrlo eterična, vanvremenska i filmska. Opisuju se kao dark euphoria, a kao glavnu temu za tekstove članovi benda ističu odnos između destrukcije i rekonstrukcije, ističući da destrukcija može biti posebno kreativna, jer neke stvari morate ponovo izgraditi i pritom na njih gledati iz nove, svežije perspektive. Tekstovi, koje je prvenstveno komponovao Delaney, delimično i nestabilno dokumentuju putovanje od tame do svetlosti, manifestovano u ljudskom iskustvu.

Prvi singl koji su HÆLOS objavili bio je „Dust“ iz 2014. godine, a potom su 2015. usledili singlovi „Pray“ i „Earth Not Above“. Nakon potpisivanja ugovora sa Matador Records 2015. godine, koji je poznat po saradnji sa bendovima Belle & Sebastian, Kurt Vile, Savages, objavili su EP „Earth Not Above“, a naredne godine album „Full Circle“. On je dostigao peto mesto na američkoj Bilbord listi, kao i dvadeseto mesto na listi Heatseekers. Singla „Kyoto“, objavljen je 2019. godine, a 2021. godine instrumentalni EP „Somnum“. Poslednje ostvarenje benda je singl „You“ iz septembra prošle godine.

Koncertno veče u Pozorištu mladih otpočelo je nešto iza 22 časova, upravo sa poslednjim ostvarenjem koje je na prvo slušanje već zadobilo simpatije. Reklo bi se da je HÆLOS dobio publiku na prvu. Program se dalje nastavio smenjivanjem njihovih najpopularnijih pesama sa prvog i drugog albuma: „Cloud Nine“, „End of world party“, „Hold on“, „Alone“, „Kyoto“, „Perfectly Broken“, „Intro/Spectrum“ „Pray“, „Dust“… One koje su posebno privukle pažnju su svakako „Eart not above“ i Oracle“. Svaku od pesama koju su izveli pratio je i zanimljivi video spot koji se prikazivao iza benda.

Svaka nota koju je doprla do slušaoca bila je u savršenom skladu. HÆLOS svojim instrumentalnim bravurama i skladnom upotpunjen prelepim vokalom Lotti Benardout kao da hipnotiše i otkriva u Vama najtananije emocije. Vokal je vidno naglašen i u potpunosti deo muzike, skoro kao drugi instrument. Fantastični zvuk bio je odlično izbalansiran efektima, a celokupni bend, iako sa velikom pauzom iza sebe, itekako je spunio sva očekivanja, stvarajući gotovo kosmički ambijet. Neosporno je da je svaki fragment koji čini dobar koncert ovoga puta bio na mestu.

Publika je oduševljeno ipsratila setlistu, a interakcija benda sa njom između samih pesama, iako svedena, bila je vrlo srdačna i šarmantna, sa posebnim isticanjem da su duboko zahvalni i srećni što su po prvi put došli u Srbiju i odabrali da baš u njoj započnu turneju. Bis nikako nije mogao da izostane. Puna sala bila je na nogama. Nije još bilo vreme za rastanak. Aplauzi i uzvici vratili su bend na binu. Članovi benda vidno su bili zadovoljni i rešeni da nam uskoro ponovo dođu u goste.

Muzika HÆLOS-a je poput najsajnijeg planetarnog obruča, nedodirljiva, i tako sjajno zagonetna; poput najiskrenijeg zagrljaja koji ume da umiri i opusti, i tako lako dopre do i udovolji Vašoj duši. I kao što poručuje Alan Watts na početku albuma „Full Circle“, život je poput putovanja, i dešava se upravo sada. Uživajte u svakom trenutku, kao što smo mi u ovoj noći.