fbpx

-

Naslovna Reportaže Gužva, kurve i vrištanje u Vintage Industrial Baru

Gužva, kurve i vrištanje u Vintage Industrial Baru

Snježana Žilka

Funkcija: Novinar/Dopisnik

Sebe vidi kao:

Moto: Those Who Dance Are Considered Insane by Those Who Can’t Hear the Music..Friedrich Nietzche

1979540_443240919139442_891086396_n
Foto: Julien Duval

Još jedna u nizu koncertnih večeri ‘sa odličnim vibracijama’ u Vintage Industrial Baru. Nakon zadnjih nekoliko večeri koje su bile posvećene metal žanru jučer je na red opet došao punk. Kao glavni nastup večeri najavljeni su slavonski punkeri, neokrunjeni ‘vođe punk plemena’ Gužva u 16-ercu, a kao potpora relativno mladi zagrebački bendovi (s obzirom na Gužvin staž) Kurve i Pičke vrište.

Pičke vrište se penju na pozornicu iza 21 h i bacaju na posao zagrijavanja malobrojne publike. Laganim melodičnim punkom rade uvertiru i pozivaju ljude da popune prostor ispred pozornice. Poletno, sa osnovnim punk tonovima odrađuju taj nezahvalan posao prvog benda večeri.

Nakon njih na red dolaze Kurve i atmosfera u klubu se mijenja za 180 stupnjeva. Ako je itko do tog trena spavao buka Kurvi zasigurno ga je dobrano razbudila. Mladi zagrebački bend prozvao je publiku iz svih kuteva kluba i žestoko poganje je započelo. Mogao bi im se zamjeriti poprilično loš do nikakav kontakt sa publikom, no šačica punkera u prvom redu ionako nije došla na razgovor već po dozu žestokog punka koju je bend i pružio tako da im opraštamo. Kurve prema viđenom imaju svoju publiku koja je zajedno sa njima u glas pjevala tekstove. Pohvalno s obzirom da postoje samo 3 godine. Cijeli njihov nastup sa stagea snimao je vidno alkoholizirani čovjek u jednodijelnoj pidžami. Iako je većinu nastupa smetao dečkima da se kreću po pozornici, kasnije se pokazao korisnim. Naime za vrijeme pjesme ‘Trganje stranica’ izvadio je knjigu hrvatske starlete Nives Celzijus ‘Gola Istina‘ i trgao njezine stranice bacajući ih u publiku. Odlična setlista, još bolji performance. Za razliku od melodičnog punka kojeg su izveli Pičke vrište, Kurve su dodali potrebnu dozu pozitivne agresive i zapalili pozornicu (a i publiku) za Gužvu u 16-ercu.

Malo prije 23h, odmah nakon nastupa Pičke vrište, na pozornicu se penje Gužva u 16-ercu. Činilo se kao da su momci jedva dočekali da zasviraju. Frontmen Igor srdačno pozdravlja publiku koja je napravila ogromnu gužvu pred samim stageom. Odsvirali su presjek svojih najvećih hitova iz 20-godišnjeg stvaralaštva što je i bilo za očekivati. Dečki su između pjesama kratili vrijeme prepričavajući zgode sa putovanja do Zagreba simpatično se prepucavajući, tako da je koncert na trenutke počeo naginjati cjelovečernjem druženju sa starim drugovima koji se tu i tamo uhvate mikrofona. Šalu na stranu, profesionalnosti nije nedostajalo, a setlista je složena pomno tako da su se nakon svake brže pjesme našle tu i one sjetne poput ‘Stare stvari’, ‘Kao da si tu’ i naravno ‘Mene više nema’, po kojima su i prepoznatljivi. Kako je ovih 20 godina na sceni sazrelo dečke najbolje se može isčitati iz njihovih stihova. Vidljivo je da prosjek godina u bendu lagano gazi prema 40-tima, ali ne nedostaje tu inspiracije i energije, i što je bitno, ne odaju znakove umora. Brže stvari kao što su ‘Kifla’ i ‘Caffe bar’ konstantno su održavali pogerski kaos na sredini kluba ispred same pozornice, a našlo se tu i pokoje neizbježno i toplo dočekano bacanje u publiku. Igor privodi kraju 45-minutnu svirku komentirajući da nisu oni jedan od onih bendova koji odlazi sa pozornice pa se vraća na bis. No nakon još par pjesama, među kojima su bile i himna publike ‘Vođa plemena’ i njihova najromantičnija ‘Shupack’, ne odolijevaju se vratiti na pozornicu zbog molbi iz publike i izvode mini bis koji Igor posvećuje Tusti.

Prepoznatljiv punk rock izričaj sa izraženim gitarističkim solažama, koje su odlična podloga za nesvakidašnje dobre i autentične tekstove ( netipične barem za ovaj žanr glazbe) postali su zaštitni znak Gužve u 16-ercu. Na toj tankoj granici između vjernosti sebi i komercijale, Gužva u 16 ercu uspješno balansira već 20 godina, a to nije mala stvar. Zašto slavonske ravnice izazivaju punkerski bunt u stanovnicima Osijeka i okolice nije ni bitno dok god nam se rađaju bendovi poput ovoga. A kada nam ih više ne bude, kako sami kažu, klinci će imati savršen primjer kako raditi punk, a da pritom ‘Je ne regrette rien’ .