-

Gruvanje u zemlji Nišlija

Zemlja gruva
Foto: Arhiva

Ako se po prvoj svirci cela koncertna sezona poznaje, onda se Nišlijama i Feedbacku smeši veoma vesela, burna i uspešna godina bogata nastupima, nadamo se, poput sinoćnjeg, koji je održala grupa Zemlja gruva.

Natpis „Koncert rasprodat“ na ulazu u klub Feedback zbunio je ne samo mnoge ljubitelje groova u Nišu, već i same članove benda, koji se nisu nadali da će ulaznice tako planuti. Rasprodate karte bile su dobar pokazatelj da nas očekuje odličan provod.

Nastup zakazan za 23 časa u subotu, počeo je tek nekoliko minuta nakon što smo zakoračili u šesti dan hladnog oktobra, izlaskom na binu dve dive Zoe Kidah i Konstrakte, dok su muški članovi benda čekali spremni sa instrumentima u rukama. Ispred kluba Feedback temperatura je bila svega nekoliko stepeni iznad nule, dok je unutar kluba, zahvaljujući beogradskom sastavu, bilo kao u Africi.

Kombinacijom fanka, džeza, regea, soula, dancehall-a i repa grupa desetoro muzičara sa frontalnim vokalnim triom, duvačkom sekcijom, gitaristima, klavijaturistom, bubnjarem i MC-jem, otvorila je koncert pesmom Da li bi ti, a potom izvela Himnu, koja je svojevrsna oda Gruvlendu. Emocije u raskošnom baršunastom glasu Zoe Kidah, izvodeći ljubavnu pesmu Šećeru, izazvale su pozitivne reakcije ženskog dela publike. Uz najpoznatije pesme Zemlje gruva Najlepše želje, Nisam znala da sam ovo htela, Kako bilo i Da bi nam, sa prvog albuma WTF is Gruvlend! iz 2010, svi prisutni klaberi igrali su i pevali u glas.

Jedinstveni bend u toku nastupa izveo je i simpatičnu numeru sa kojom su se predstavili na Beoviziji 2008. godine, Čudesni svetovi, a velike ovacije izazvale su obrade hitova Dina Dvornika Udri jače, manijače, Zašto praviš slona od mene i Afrika, koje je Zemlja gruva pripremila u okviru projekta „Dino u Zemlji gruva“ kao omaž svojoj velikoj muzičkoj inspiraciji.

Uz ponovno izvođenje Himne predstavili su se članovi benda, a ekscentrično slatka Konstrakta izjavila je kako je u Nišu uvek izuzetno lepo, prijatno i toplo, za razliku od Skoplja u kome su dan ranije imali nastup na otvorenom na kome su se smrzli. Ovi pioniri nove srpske pop scene na bisu su ponovili svoja tri najveća hita, kao i obradu popularne pesme I need a dollar – Treba mi dinar, i time zaokružili dvočasovni nastup i veče prepuno neverovatno zarazne pozitivne energije.

Set lista:

1.  Da li bi ti (Odgovora nema)
2.  Himna
3.  Danas nije juče
4.  Šećeru
5.  Voda
6.  Kako bilo
7.   Svejedno je
8.   Čudesni svetovi
9.   U opasnosti
10.  Reći ću ti
11.  Meni treba
12.  Udri jače, manijače
13.  Zašto praviš slona od mene
14.  Sudopera
15.  Nisam znala da sam ovo htela
16.  Afrika
17.  Najlepše želje
18.  Da bi nam
19.  Himna

Bis:

1.       Treba mi dinar
2.       Nisam znala da sam ovo htela
3.       Najlepše želje
4.       Kako bilo